Aran KARAN


LİVATYA

LİVATYA


  Denizi ve rüzgârı ile asi bir delikanlıdır benim bandırmam, bazen dizginlerinden boşalmış bir kısrak gibi vahşi, bazen alabildiğine sakin ve huzurlu bir liman gibidir. Atatürk parkı, kuş cenneti milli parkı, General Balcı Çamlığı, Livatya´sı, Ayyıldız´ı ile birçok güzelliği anılarımızda yaşatır.

  Ben bugün burada özellikle Livatya ?dan bahsetmek istiyorum.

  Yolum livatya´ya ne zaman düşse içim burkulur. Bir zamanlar sayfiye yeri  (yazlık yer) olarak nice hatıralara konu olmuş o güzel livatya günlerinden, şimdi ki livatya´yı görünce maalesef kahroluyorum. Çünkü Bir zamanlar yüzme yarışmalarının yapıldığı, gazinosu, plajı, soyunma kabinleri, duşları ile o zamanın imkansızlıkları içerisinde bu gün bile göremediğimiz hizmeti alıp, keyifli günler yaşadığımız livatya´yı el birliği ile maalesef mahvettik.

  Çocukluğumuzda denize girip kumsalında çılgınlar gibi koşturduğumuz o sahilleri bu gün içki içmeyi becermeyen daha doğrusu ağzınla içmeyi bilmeyen alkol düşkünlerinin mekânına döndü. Birçoklarınca alenen tuvalet olarak kullanılan ve elbirliği ile içine ettiğimiz livatyayı görünce içim sızlıyor. Düşünebiliyor musunuz deniz kenarındasınız mis gibi denizi seyredip tertemiz havayı ciğerlerinize çekmek istiyorsunuz hani bir de sıcacık bir çay içebileceğiniz bir kafenin de hayalini kuruyorsunuz? Ama nerde deniz pislikten geçilmiyor, etrafta burun deliklerinizi sızlatacak bir idrar kokusu? Aman Allah´ım o güzelim açık havada dahi hissedilen bu koku modern bir şehre hiç yakışmıyor. Tıpkı burayı açık bir meyhaneye çeviren bu insanların ve buna göz yumup müsaade eden yetkililerin yakışmadığı gibi.

  Oysa belediye iki üç yıl kadar önce Livatya da birkaç rötuşla çevreye biraz çeki düzen vererek güzel bir ışıklandırma yaptı, yerlere parke taşı döşeyerek buralara vatandaşlar için oturup dinlenmek için banklar koydu. Düzenleme yapılan yerde belki biraz daha çalışılarak gençler için basketbol sahaları, tenis kortları yapılarak Paşa Bayır´da Balcı çiftliğinin değiştirilen ve yeni çehresi ile beğeni toplayan yaşamsal ve sportif alanının bir kısmı buraya da yapılabilirdi.

  Mevzuat tam olarak nedir bilmiyorum ama yine buraya güzel bir çay bahçesi yapılsa ailelerin gelip kahvaltı yapacağı bir iki saat de olsa şehrin hengâmesinden kurtulup kafa dinleyeceği bir işletme açılsa emin olun şu anki kötü izlenimden eser kalmayacaktır. İnsanlar özellikle tatil günlerinde Tatlısu da bulunan çay bahçelerine akın ediyorlar. Hele pazar günleri buralarda yer bulmak neredeyse imkânsız. Bandırmamızın neredeyse tam kalbinde böyle bir yer varken burayı değerlendirememiş olmak dahası burayı alkol alanlara heba ediyor olmak insanı daha da kahrediyor. Hele son zamanlarda bu bölgede açılan ve taverna adı altında faaliyet gösteren işletmeleri görünce burada her kese hitap edecek halka açık bir işletmeye ruhsat verilmesi o kadar da zor olmasa gerek.

Bu arada sokaklarda hükümetin para konusunda çok sıkıştığı ve başta trafik ve idari para cezalarının çokça arttırıldığı konusu sıklıkla gündemde hatta bu konuda yeni yıldan itibaren her polisin trafik ile ilgili olarak ceza keseceği, hatta her polise bunun için birer ceza koçanı verildiği ve bunu doldurması gerektiği konuşuluyor. Ben Bandırma ilçe emniyet müdürü olsam; Hacı Yusuf mahallesinde Levent Caddesi ile Vecihi Bey caddesinin livatya girişinde kesiştiği noktaya ve livatyanın levent mahallesindeki çıkışına her gün düzenli bir ekip koyardım. Böylelikle alkollü olarak araç kullanan şoförlere kesecekleri cezalar ile hem ekonomiye kaynak oluşturup, hem de olası kazaları önlemiş olurlardı.

   Lütfen bu konuyu Akşamdan akşama gidip aracımızda bir iki bira içiyoruz diyerek kimse bu işleri basite indirgemesin, ha bir ha iki hiç kimsenin alkollü bir şekilde araç kullanmaya hakkı yok. Kaldı ki halka açık bir yerde alkol almak zaten kabahatler kanuna göre suç teşkil ediyor. Birde alkolün verdiği sarhoşluk ile etrafa nahoş görüntüler vermek duvar kenarlarında gidip işemek falan işin kantarını iyice kaçırtıyor. Bu arada maalesef bu görüntüler sadece akşamları değil ne yazık ki sabahın çok erken saatlerinden başlayarak günün hemen hemen her saatinde yaşanıyor.                                                   ARAN KARAN

twitter.com/adige1864arnkrn /   arnkrn1907@gmail.com  

  • BIST 100

    9548,09%-1,36
  • DOLAR

    32,51% 0,30
  • EURO

    34,56% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2496,03% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4153,32% 1,65
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

17.04.2024

  • İMSAK 04:51
  • GÜNEŞ 06:21
  • ÖĞLE 13:13
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:19