Melisa GÖNEN-GENÇ KALEM


İnsanı tanımak isteyenler okusun

İnsanı tanımak isteyenler okusun


Her insana bir can verilir ve gönderiliriz dünyaya. Bizi insan sıfatıyla dünyada var eden en önemli özelliğimiz nedir peki? Aklımız mı, düşünce yeteneğimiz mi, vicdanımız mı? Bence tam olarak tek bir şey değil bizi insan yapan. Hepsinden biraz biraz kazandırmalıyız kendimize. Bunların biri bile eksik veya diğerlerinden az olursa dünyada kötülük denen kavram açığa çıkıyor. Vicdanı olmayanlar masumiyete, dürüstlüğe, huzura, güvene yani bizim dünyada mutlu olmamızı sağlayan duygulara düşman oluyorlar.

Akıl ise şüphesiz her insana verilmiş bir hediye. Ancak var olan her şey ben buradayım demiyor. Aklı kullanmak gerekiyor. Nasıl mı? Öğrenerek, sürekli araştırarak, okuyarak, gezerek, dinleyerek? Yani, akıl paslanmaması gereken bir demir gibi düşünülmeli diyebiliriz. Onu neme, bakımsızlığa yani cehalete karşı savunmasız bırakırsak bilgiyi, sorgulamayı, farklı olmayı terk etmiş oluruz. Bu yüzden her insan bir can taşıyor ama her insan bir ruha sahip olamıyor. Çünkü ruhu var eden şeyler vefa ve adalet duygusudur!

Dünyaya hangi amaç için geldiğimize biz karar veriyoruz. Yaşadığımız çevre o çevrede var olan insanlar bu amacı etkiliyor ama en sonunda hangi amaç için var olacağımıza içimizdeki mahkeme karar veriyor. O mahkeme öyle bir yer ki yanlışla doğru, iyiyle güzel, hayatla ölüm yani bize dair her şeye o mahkemede karar veriliyor. Üstelik hakim de sizsiniz avukat da, kendinizi savunan da sizsiniz, yargılayan da ?

Şu dünyada kötülüğü var eden de biziz onu yok etmek için mücadele eden de? Kötülüğü üretmekle kalmayıp onun kölesi olan insanların var olduğu dünyada yaşam mücadelesi veren de bizleriz, bir avuç iyiliği bulmak için dünyayı bucak bucak gezen de? Hangi tarafta bulunmak istediğimize karar verecek olan da biziz, amacı uğruna her yolu mubah gören de bizleriz. Biz aslında iyiliği de kötülüğü de aynı bedende var etmeye çalışanlarız. Mutluluğu ararken kötülüğe; kötülüğü ararken iyiliğe ulaşmak isteyeniz. Biz ne miyiz? BİZ İNSANIZ!

PEKİ, NASIL İNSANLAR VAR?

Bize hayat veren doğayı yok edip sonra ona duydukları ihtiyaçla onu arayan insanlar var.(üstelik yok edenin, kırıp dökenin kendileri olduğunu bildikleri halde)

Ne kadar masum, günahsız olduklarını bildikleri halde çocuklara zarar veren, onları kendi kötülükleriyle zehirleyen insanlar var.

Kadınlarla erkeklerin eşit olduğunu bilmeyen, işine geldiği gibi davranmaya adeta yemin etmiş insanlar var.

Çevresindeki insanlara dokunma zarar verme hakkı olmadığı halde onların canını yakan, şiddet uygulayan insanlar var. Eşine, çocuğuna şiddet uygulayan insanlar var.

Dünyaya bize yoldaş, dost olmaya gelmiş Allah´ın emaneti olan hayvanlara işkence yapan insanlar var.

Ortak yaşam alanlarını kirleten tarihi eserleri yok eden insanlar var.

Tonlarca para kazandığı halde fabrikalarının çevreye zarar vermesine göz yuman insanlar var. Diğer insanların sağlığını hiçe sayıyor onlar.

İnsanların düşüncelerine, yaşam biçimlerine müdahale eden insanlar var.

Adaletin, hakkın, hukukun önünde gölge yapan insanlar var.

Daha da neler var neler? İşte iyiliği kendine amaç edinen insanlar böyle insanlarla aynı gezegende yaşam mücadelesi veriyor. İyiliği, doğruyu bulmanın verdiği umutla bir günü daha geçirirken dünyanın sonu gelecek gibi duruyor. Peki, o gün geldiğinde bizi yaratana gösterecek bir avuç iyilik kalacak mı ellerimizde? Belki son günlerde duymaktan bıktığımız çocuk ölümlerine, çocuk istismarına, hayvanlara yapılan işkencelere, kadınlara yönelik şiddete bir çözüm bulunursa; yani bu suçları işleyen canavarlara gerekli cezalar verilirse işte o zaman güzel günlere ulaşmayı isteyecek yüzümüz olur!

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,16% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2240,47% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44