Taylan Özgür KÖŞKER (Güne Özel Hikayeler)


BİR KUŞ GÖZLEMCİSİNİN NOTU

BİR KUŞ GÖZLEMCİSİNİN NOTU


/resimler/2018-9/18/2100416747909.jpg

               Dünyada öyle insanlar vardır ki... İşte onlar gibi insanların yaşadığını bilmek bile insana yaşama sevinci verir, huzur verir.  İnsanı güzel ve aydınlık günlere dair umutlandırır. Belki de dünya, kurulalı beri böyle insanların yüzü suyu hürmetine döner, onlar olduğu için çekilir. Çocuklar, kuşlar, rüzgârlar, çiçekler gibi...

                Berhan Demir de o insanlardan biridir. Kendisiyle hiç tanışmadım,  hiç konuşmadım, bir kez bile selamlaşmadım. Fakat sanırım hani Nazım´ın da dediği gibi aynı ekmek aynı hürriyet için yaşamımızı farklı yerlerde sürdürüyoruz. Yalnızca bulunduğu coğrafyaya komşu bir yer olan Ağrı´da üç yıla yakın bir zaman kaldım. Iğdır´ı da Doğubeyazıt´ı da bilirim. Ararat Dağını belki günlerce, aylarca, saatlerce sonsuz bir hayranlıkla seyrettim. Bir gün yine giderim, yine büyülenmişçesine bakarım. Bir gün elbet...

                Bana bu güzel ve serin sonbahar hüznünde bir an da olsa dünyaya güzel ve umutla baktıran insana sonsuz sevgi ve selamlarımla kuş gözlemcisi Berkan Demir´in kısa notunu paylaşmak istiyorum. Umarım daha da çok çoğalır tüm kuşlar ve böyle güzel insanlar...

/resimler/2018-9/18/2101022373360.jpg

                Merhaba,

                İsmim Berkan Demir, 20 yaşındayım. Türkiye´nin en güzel noktalarından birinde, Aras Nehri Kuş Cenneti´nin de bulunduğu Iğdır ili Tuzluca ilçesine bağlı Yukarı Çıyrıklı Köyü´nde yaşıyorum. 9 yaşımdan beri kuş gözlemcisiyim.

                Kuş gözlemciliğine annem sayesinde başladım. Ben 9 yaşındayken köyümüzde bir kuş halkalama istasyonu açılmıştı, Aras Kuş Halkalama İstasyonu. Bu istasyona dünyanın dört bir yanından pek çok kişi, öğrenci ve hocalar gönüllü olarak gelmeye başladı. Önce annemin isteği üzerine istasyonda gönüllü olarak çalışmalara katılmaya başladım.

                Annem istasyonun açıldığı ilk zamanlarda bir şeyler bilen pek çok insanın buraya gelip gittiğini söyledi. Oraya gitmemi ve bir şeyler öğrenmemi istedi.  Bu şekilde Aras İstasyonuna gidip gelmeye başladım.

                 Önce iki günde bir gidiyordum, birkaç kuş türünü gördüm, hoşuma gitti. Ondan sonra devamlı gitmeye başladım. Bu şekilde hayatımın vazgeçilmezi olan kuşlar ve kuş gözlemciliği ile tanışmış oldum. Bu sayede kendi köyümden dışarı çıkmadan bile dünyanın dört bir yanından pek çok arkadaşım oldu. Bana kuşları ve kuş halkalamaya dair pek çok şeyi öğreten ilk öğretmenim Aras İstasyonunun eski halkacısı Sedat İnak ´tır, ona minnettarım.    

                İstasyona gelmeden önce hiç İngilizce bilmiyordum. Farklı ülkelerden gelen gönüllüler ve halkacılarla iletişim kurmaya ve kuşlarla ilgili sohbetler etmeye çalışırken İngilizce de öğrendim.

/resimler/2018-9/18/2101270811343.jpg

                Yaşıtlarım belli bir yaşa geldikten sonra köyden göç ediyorlar, oysa ben burada kalarak memleketime hizmet vermek istiyorum. Önceleri burası benim için sıradan bir köydü, buradan kaçıp kurtulmak, başka yerlerde başka işler yapmak istiyordum. Aras istasyonuna gelince köyümüzün müthiş bir biyolojik çeşitlilik ve güzelliklerle dolu olduğunu gördüm. Buradaki habitatları, hayvanları, biyolojik yaşamı öğrenmeye başladım ve tüm bu değerleri korumak ve paylaşmak istiyorum.

                Halkalama istasyonuna gidip gelmeye ve orada gönüllü olmaya başladıktan sonra Çağan H. Şekercioğlu ile tanıştım. Yaptığı çalışmaları öğrendikten sonra benim idolüm oldu. Sonra bütün kuşları öğrenmek istedim, çünkü idolüm olan hocam gibi olmak istedim.  Ve bu sayede yaşadığım alan için yeni olan birçok kuş türünü buldum. Birkaçı Türkiye için yeni türdü, diğerleri ise yaşadığım alan için yeni türdü. En son bulduğum kuş türü; nesli tehlike altında olan Basra Kamışçını. Bulduğum bu tür Aras Nehri Kuş Cenneti´nin 290., Iğdır´ın 328. ve Türkiye´nin 486. kuş türü.

                Türkiye´de kuş gözlemciliği zor aslında, çünkü çok fazla ilgisiz insan var. İnsanları bu güzelliklerle tanıştırmak, kuşlar ve doğaya karşı daha ilgili olmaları için hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız.

                Köyümün bu güzelliklerini kaydederken fotoğraflamaya da çalışıyorum.              Bunları yaparken pek çok hayalimi de gerçekleştirmek istiyorum. Farklı ülkeleri ve oralardaki farklı kuşları görmek, yeni türler keşfetmek hayallerim arasında yer almaya devam ediyor. Hayallerime kavuşmak ve ekipmanlarımın çoğunu alabilmek için her gün tarlada çalışıyorum. Zaman zaman ümitlerim kırılsa da devam etmeye çalışıyorum.

                Beni kuşlara, doğaya, kuş gözlemine, bilimsel çalışmalara yönlendiren anneme minnettarım.  İyi bir ornitolog olmamı istiyor, bu annemle ortak hayallerimizden biri.

                Çok mutluyum, iyi ki böyle bir seçim yapmışım. Üniversitede seçmek istediğim bilim dalı biyoloji ve moleküler biyoloji çünkü gerçekten doğaya ve insanlığa bir şeyler katmak istiyorum. Yeni bir kuş türü bulursam yaşadığım bölgeyle ilgili bir isim vermek isterim. Hayallerim arasında iyi bir biyolog, ornitolog, bilim adamı olmak da var. Ailem ve kendi hayallerim için ayakta kalmaya çalışıyorum. En büyük hayalim bu?

                Son olarak, beni her zaman her konuda ve şimdi de bu yazının düzenlenmesi ve çevirisini yaparak destekleyen ablam Lale Aktay´a çok teşekkür ederim.

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44