Zeytinciliğin sorunları tartışıldı

Zeytinciliğin sorunları tartışıldı

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Erdek’te yapıldı.

Balıkesir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Erdek’te yapıldı.

Erdek Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde, Prestij gemi-restoranda gerçekleşen toplantıya Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı, Gıda ve Orman Erdek İlçe Müdürü Dilek Işıktaş da katıldı.

Balıkesir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez’in koordinasyonunda gerçekleşip, Balıkesir’deki Ziraat Odaları başkanlarının katıldığı toplantının açış konuşmasını Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör yaptı. Özgör, toplantıda, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığının, iki yıldan beri zeytin sineğine karşı uçakla ilaçlama yapmamasının rekolteyi olumsuz etkilediğini belirtirken, “Bu durumdan en çok zararı körfez bölgemiz gördü. Zeytinyağı üretiminde büyük kayıplar yaşandı. Bölgemizde zeytinciye destek verilmesi artık unutuldu. 13-14 milyon zeytin ağacı bulunan ilimizde zeytin üreticisinin bu kadar yalnız ve desteksiz bırakılmasını anlayamıyorum” dedi.

Belediye Başkanı Hüseyin Sarı da konuşmasında, artık dünyada ilaçla, kimyasal olarak zeytin sineği mücadelesini terk ettiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Zeytin sineğine karşı kimyasal mücadeleyi doğru bulmuyorum. Zeytin zararlılarıyla mücadeleyi doğal ve organik yapmayı öğrenmeliyiz. Bu konuda bilimsel çalışma yapma zorunluluğumuz bulunuyor. Ancak bunu başarıncaya kadar, birkaç yıl içinde, zeytin üreticisinin uğradığı zararlar da devlet tarafından sübvanse edilmeli.”

DİKER’DEN UYARI: “ZEYTİNYAĞI YERİNE AYÇİÇEK YAĞI PAZARLANIYOR”

Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker de konuşmasına, Edremit ve yöresinde toplam 9 milyon zeytin ağacı bulunduğunu belirterek başladıktan sonra şunları söyledi:

“Ancak bu ağaçların çok büyük bölümü hem yaşlı, hem de engebeli arazilerde bulunuyor. Bu nedenle de üretim için çok büyük harcamaları gerektiriyor. Üretici, bu sorunlarla, kendi olanaklarıyla mücadele ederken, devletten de ciddi hiçbir destek göremiyor. Bu nedenle zeytinyağı üretimi de çok yetersiz kalıyor. Bu arada vatandaşlar, kendilerine zeytinyağı yerine ayçiçeği satıldığının farkında bile olmuyorlar.”    ÖNDER BALIKÇI



  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı