``Zeytin üreticisine verilen sözü tutun``

``Zeytin üreticisine verilen sözü tutun``

GÜMÜŞ, ZEYTİNYAĞI ÜRETİCİLERİNE SÖZ VERİLEN DESTEĞİ SORUYOR

Ege Bölgesi genelinde zeytinyağı üreticilerine verilen destek primlerinin yetersizliği ile ilgili sıkıntıları dile getiren Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet GÜMÜŞ, zeytinyağı kalitesi açısından dünyada sayılı üretici ülkelerden biri olmamıza rağmen uluslararası alanda rekabet gücümüzün sınırlı olduğunu ifade etti.  Üretici prim ödemelerinin miktarlarının tespitinde yararlanılan yöntemlerle ilgili de şikayetlerin söz konusu olduğunu söyleyen GÜMÜŞ, üreticinin şikayetlerini, hazırladığı bir soru önergesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker`e iletti.

 GÜMÜŞ, ZEYTİNYAĞI ÜRETİCİSİNE VERİLEN SÖZÜN TUTULMASINI İSTİYOR!

 AKP`nin, Balıkesir`de üreticilerle yaptığı toplantılarda destek priminin 70 kuruşa çıkarılacağı ve hatta bu konuda Başbakan`ın yanında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanından söz alındığına dair üreticilere teminat verildiğinin yerel basında çıktığını dile getiren GÜMÜŞ,  buna rağmen 2013-2014 sezonu için ilan edilen resmi rakamın 60 kuruşta kaldığını söyledi. GÜMÜŞ, üreticiye verilen sözün tutulmasını istedi.

 "PRİM ÖDEMELERİ İÇİN UYDUDAN TESPİT EDİLEN RAKAMLARLA KOMİSYON RAKAMLARI NİÇİN TUTMUYOR?"

 Edremit, Burhaniye, Havran, Gömeç ve Ayvalık`taki vatandaşlardan kendisine gelen şikayetlerin çokluğuna işaret eden GÜMÜŞ, zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin, zeytinyağı destek prim ödemelerinin belirlenmesi için yararlanılan uydudan tespit yöntemiyle ilgili sıkıntılarını dillendirdi. Dekar başına üretilen zeytinyağı miktarını belirlemekte yetkili olan ve Kaymakamlıkların, İlçe Tarım Müdürlüklerinin, İlçe Ziraat Odalarının ve Ziraat Bankası Müdürlüğü`nün de temsil edildiği komisyonların belirlemesine göre 2012-2013 sezonunda dekar başına ortalama 160 kilogram ürün elde edildiğini, buna rağmen Bakanlık yetkililerinin uydudan yaptığı ölçümlerde bu rakamın 140 kilogram olarak ölçüldüğünü söyledi.

 "BAKANLIK ÖLÇÜM YÖNTEMİNİN DETAYLARINI ÜRETİCİLERLE PAYLAŞMALI"

 Üreticilerin uydudan ölçüm yönteminin sonuçlarının gerçeklerle uygun olmadığını düşündüğünü söyleyen GÜMÜŞ, bu konuda Bakanlığın daha fazla bilgi vermesi gerektiğini dile getirdi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı`na şu soruları yöneltti: "Ülke genelinde zeytinyağına devlet katkısının şu anki rakamlarla yeterli olup olmadığına ilişkin Bakanlık olarak düşünceleriniz nelerdir? Balıkesir yerel basınında çıkan haberlere göre, iktidar partisi, Balıkesir`de üreticilerle yaptığı toplantılarda destek priminin 70 kuruşa çıkarılacağı ve hatta bu konuda Başbakan`ın yanında şahsınızdan söz alındığını ifade etmiştir. Buna rağmen 2013-2014 sezonu için ilan edilen resmi rakam 60 kuruşta kalmıştır. Bu rakamın 70 kuruşa çıkarılması gündeminizde var mıdır? Uydudan ölçüm yöntemi ile ilgili üreticinin itirazları konusunda Bakanlık olarak değerlendirmeleriniz nelerdir? Uydudan ölçümle dekar başına zeytinyağı miktarı nasıl tespit edilmektedir? Uydudan ölçüm yönteminde ağaçların üzerindeki zeytin miktarı nasıl tespit edilmektedir? Uydudan ölçüm yöntemi ile zeytinin yağ oranı nasıl tespit edilmektedir? Edremit Körfezi`nde zeytinliklerin yer aldığı alanların genel olarak yamaç olması uydudan yapılan ölçümlerin hassasiyetini nasıl etkilemektedir? Uydu ölçümleri arazi eğimlerini nasıl hesap etmekte ve ürün miktarını nasıl hesaplamaktadır? Devlet yetkililerinin de bulunduğu komisyonlar tarafından belirlenen üretim miktarları ile Bakanlığınızın uydudan ölçüm yapma yöntemi ile tespit ettiğiniz üretim miktarları niçin çelişmektedir? Uydudan ölçüm yöntemlerinin, üreticileri temsil eden kuruluşlar tarafından da denetlenmesine olanak sağlamak ve bu yolla bir uzlaşma ortamı oluşturmak gibi bir çalışmanız var mıdır?"



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli