Yunanlılar, ata topraklarını gördüler

Yunanlılar, ata topraklarını gördüler

Mora yarım adasından, Paşa limanına kültür gezisi

  1924 Lozan mübadelesi ile yaşadıkları Erdek Paşa limanından, Yunanistan´ın Mora yarım adasına göç eden ailelerin çocukları hafta sonu geldikleri Erdek´te Paşa limanı adasına geçip hasret giderdiler.

/resimler/2016-10/17/1054047742764.jpg

Erdek´te konaklayan Yunanlı dostlar, Erdek Belediyesini ziyaret edip, Cumhuriyet alanına dostluk simgesi Zeytin ağacı diktiler.

Kiliseye bağlı Mora yarım adası Ahaia ili Aegıo ilçesi sakinleri Peder Agathonikos Tsakalos´un kafile başkanlığında Erdek´e gelen Yunanlı dostlar Erdek´te Belediye Başkan vekili Nimet Kalafat, meclis üyeleri ve Erdek Lozan Mübadilleri derneği Başkanı Hüseyin Sunay ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı.

Erdek Belediyesi, Yunanlı kültür turu konukları onuruna verdiği resepsiyonda karşılıklı hediye değişimi yapıldı.

Peder Agathonikos Tsakalos, yaşadıkları bölgenin şifalı zeytinlerinden elde ettikleri zeytinyağları, Başkan vekili Nimet Kalafat´a armağan ederken, Kalafat´ta kendilerine üzerinde Erdek resmi bulunan muhteşem bir çini tabak armağan etti.

Yunanlı, Mora yarım adası sakinleri adına söz alan peder Agathonikos Tsakalos, Atalarının 1924 Lozan Mübadelesi ardından Paşa limanı adasından önce Tekirdağ´a oradan da Yunanistan´ın Mora adasına yerleştiklerini, bugün 30 bin nüfusa sahip Aegıo´da yaşayanların önemli bir bölümünün Paşa limanı adası sakini olduğunu, atalarının hayatta oldukları süre içinde hep memleket hikayeleri anlatarak, ?Günün birinde barış olacak, mutlaka gidip topraklarımızı görün.? Deneleri üzerine bugün bu vasiyeti yerine getirmek üzere Erdek´te olduklarını söyledi.

Peder Agathonikos Tsakalos, Erdek ile Aegıo arasındaki dostluk ilişkilerinin bundan sonrada devam edeceğini, Erdek´li kardeşlerini de Aegıo´ya beklediklerini söyledi.

/resimler/2016-10/17/1057491028408.jpg

Geceye katılan Erdek Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Sunay´da Peder Agathonikos Tsakalos´a nezaket ziyaretleri anısına bir buket çiçek armağan ederek dostluk ve sevgi zincirlerini daha çoğaltılarak geliştirilmesini istediklerini söyledi.



  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı