Yunanca Erdek kitabı hazırlanacak

Yunanca Erdek kitabı hazırlanacak

Dedelerinin yıllar önce yaşadıkları topraklara geldiler Yunanlı iki öğretim üyesi, hazırlayacakları kitap için Erdek`te

 

Yunanistan`ın başkenti Atina`ya bağlı Neo Artake(Yeni Erdek) kentinden gelen iki öğretim üyesi, Yunanca hazırlayacakları Erdek kitabı için hazırlıklara başladı. Yunanistan`da, bilgisayar alanında görev yapan Petro Podaza ve matematik alanında çalışan Yanni Rizos, mübadele öncesi, 1900`lü yıllarda Yunanistan`a göç edip Erdek`in yerli halkından olan dedelerinin, eski Rum okulu Atatürk İlkokulu`nda okuduklarını belirttiler.Önce Erdek açık hava müzesini gezerek, Bizans dönemine ait yapıtları inceleyip fotoğraflar çeken Podaza ve Rizos, dedelerinin yaşadığı Erdek`e gelmelerinin kendilerini duygulandırdığını vurgularken, "Şu anda karışık duygular içindeyiz. Dedelerimizin yaşadığı kente gelmekten mutluyuz" dediler. Belediye Başkanı Hüseyin Sarı`yı da makamında ziyaret eden Podaza ve Rizos, Sarı`ya, dedelerinin yaşadığı eski Erdek`e ait bir fotoğraf albümünün yanı sıra bazı armağanlar verdiler. Başkan Sarı da, konuk Yunanlılara, Erdek armağanları sunduktan sonra şunları söyledi:

"Bana armağan ettiğiniz albümde çok değerli eski Erdek fotoğrafları olduğunu memnuniyetle gördüm. Ortodoks ailesi, kültürel değerlerine, gelenek ve göreneklerine bizden daha çok sahip çıkıyor. Erdek Belediyesi olarak biz de, tüm insanlığa ait bulunduğuna inandığımız, Ortodoks uygarlığının yapıtlarına da sahip çıkıyoruz Bu bağlamda, yıllardır tescili bulunmayan Kirazlı Manastırı`nın tescilini yaptırdık. Narlı Kilisesi, Hamamlı Mahallesi`nde, muhtarlık binası olarak kullanılan eski karakol binası ve Ballıpınar Kilisesi`nin restorasyonlarını da gerçekleştireceğiz."

Atina`ya bağlı, 12 bin nüfusa sahip bulunan Neo Artake`den gelen öğretim üyeleri, hazırlayacakları kitap ile ilgili olarak, Ortodoks uygarlığına ait eski tarihi yerleri gezip Erdeklilerle de görüşecekler.  Ahmet PESEN

 

 



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli