Yetkililer uyuyor mu?

Yetkililer uyuyor mu?

Hileli zeytinyağı hâlâ raflarda

Türkiye, ?hileli ürünler cenneti? olarak dikkat çekiyor. Bu ürünlerin başlarında ise zeytinyağı yer alıyor.

Konuyla ilgili olarak 4 Şubat 2017 Cumartesi günü, SÖZCÜ gazetesinde, ?Hileli ürüne yaptırım yok? başlığı altında şu haber yayınlandı:

?Türkiye´de, hileli ürüne herhangi bir yaptırım uygulanmadığı bir kez daha tescillendi. Türkiye´nin en büyük zincir marketleri olan BİM´in raflarını süsleyen ve ?Sırım´ markasıyla satılan zeytinyağı, insan sağlığı için oldukça zararlı. Bunu biz değil, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı söylüyor. 2010 yılında, etil metil ester içerdiği ortaya çıkan BİM Sırım Sızma, 2015 yılında yine aynı değerlerden denetime yakalandı. Bakanlık, geçtiğimiz yıl da, BİM´in bu ürününü, tağşiş yapılmış ürünler listesine koydu.

Ancak nasıl olduysa, hile yapılan bu ürünler, bakanlığın internet sitesinden kaldırıldı. Manisa´da, BİM adına şişelenen zeytinyağını sağlık için alanlar, aslında zararlı, kanser yapan bu ürüne sahip oluyor. Uygun fiyatla satıldığı için dar gelirli vatandaşın seçtiği bu ürün, etil metil ester içeriği ile kansere davetiye çıkarıyor. Hemen her yıl denetime takılan sahte ve sağlığa zararlı bu zeytinyağının fiyatı ise piyasada bulunan kaliteli ürünlerle neredeyse aynı.?

/resimler/2017-2/4/2255123392876.jpg

BOYALI ZEYTİN TARTIŞMASI

Öte yandan, son dönemlerde ?boyalı zeytin? tartışması da sektörü olumsuz etkiliyor.

Zeytinin, kızıl ve sarı toplanması nedeniyle görüntüsünden dolayı boyayanların olmasının sektöre darbe vurduğuna dikkat çekiliyor.



Mahir HOROZOĞLU
9.02.2017 12:04:34
Haberde yer alan içeriğin çoğu yanlış. Bunu sitemden paylaştım: gurmik com Yazıda geçen Sırım Sızma Zeytinyağı, kamuoyuna duyuru tarihi 31.12.2015 tarihli taklit ve tağşiş raporunda ?Yağ Asidi Etil Esterleri? nden dolayı vardı. Ancak raporda geçen firma ismi Yonca Gıda San. A.Ş. idi. BİM, bu raporu gördüğünden olsa gerek bu firmayla ilişkisini kesmiş ve şu anki raflarda duran Sırım Zeytinyağları´nı Alhatoğlu Zeytincilik adlı firmanın ürettiğini görüyoruz. Yani satılan markaya değil, üreten firmaya bakmalıyız. Çoğu market, kendi adına ürettiği ürünlerin ismini değiştirmez, ama üreticileri değişebilir. Örneğin; A101´in Birşah markalı süt ürünlerini tek bir firma üretmiyor. Bölgeye göre üreticisi de değişiyor. Bununla birlikte bakanlık bu tür kamuoyuna duyurma eylemini 2010 yılında değil, 17 Aralık 2011 tarihinde başlatmıştır.

Anahtar Kelimeler: Yetkililer uyuyor
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı