Yeni Doğan bebeklere test ve tarama

Yeni Doğan bebeklere test ve tarama

Bandırma İlçe sağlık Müdürlüğü, Halk sağlığı Uzmanı Dr. Elife Göksal 1 haziranUlusal Fenilketonüri günü dolayısı ile açıklamada bulundu.

Bandırma İlçe sağlık Müdürlüğü, Halk sağlığı Uzmanı Dr. Elife Göksal 1 haziranUlusal Fenilketonüri günü dolayısı ile Gazeteciler Cemiyetinde açıklamada bulundu.

/resimler/2018-5/31/1632538509822.jpg

 

Toplumda "Topuk kanı" olarak bilinen ve bebekleride doğum sonrası topuktan alınan kan ile yapılan testler sonrası yapılan taramada, Fenilketonüri bulgusuna rastlanılması halinde bebeğin özel bakım ve kotrole tabi tutulduğunu açılayan Dr.  Elife Göksal; 

"Tıpta erken tanının değeri giderek daha iyi anlaşılmakta ve uygulamasında önem verilmektedir. Erken tanı: herhangi bir hastalığın, o hastalığa ait belirtilerin henüz tam olarak ortaya çıkmadığı, kişiye sıkıntı ve acı vermediği ve onu çalışmaktan alıkoymadığı dönemde tanınmasıdır.

Dünyaya yeni gözlerinin açan bebeklerimizden de alınan birkaç damla topuk kanı ile bazı hastalıkların erken tanısı mümkün olmaktadır.

Bakanlığımız tarafından tüm Türkiye genelinde uygulanan Yenidoğan Tarama Programı ile tüm yenidoğanların Konjenital Hipotiroidi, Biotinidaz Eksikliği, Kistik Fibrozis ve Fenilketonüri hastalıkları yönünden taraması yapılmaktadır. Oluşacak zeka geriliği, beyin hasarları ve geri dönüşümsüz zararların engellenerek, topluma getirdiği ekonomik yükün önlenmesi, akraba evliliklerinin azaltılması konusunda toplum bilincinin artırılması, tanı konulan bebeklerde bu hastalıklar nedeniyle oluşacak rahatsızlıkları önlemek amacıyla uygun tedavi başlanması ve böylece belli bir zeka seviyesine ulaşmalarının sağlanması amaçlanmaktadır. Aile hekimliklerinde her yenidoğan bebeğin topuk kanı, herhangi bir ücret olmadan alınmaktadır.

Programlar kapsamında ülkemizde yürütülmekte olan çalışmaların önemini toplumumuza aktarmak, tüm topluma yaygınlaştırmak, toplum bilinci oluşturmak ve ülke genelinde gündeme getirmek amacı ile 1 Haziran tarihi ?Ulusal Fenilketonüri Günü? olarak belirlenmiştir.

Her yıl 1 milyondan fazla bebeğin dünyaya geldiği ülkemizde, ülkemizin geleceği olan bu bebeklerin sağlığını korumak her anne, babanın ve devletimizin vazifesidir."dedi



  • Pazartesi 17.1 ° / 6.5 ° Güneşli
  • Salı 16.2 ° / 3.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 17.7 ° / 5.1 ° false