Tiryakiye kötü haber

Tiryakiye kötü haber

Sağlık Bakanlığı, paket başına 1,5 lira sağlık vergisi koyulmasını tartışmaya açtı.



Sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı sağlık harcamaları artan Sağlık Bakanlığı, paket başına 1,5 lira sağlık vergisi koyulmasını tartışmaya açtı.

İş güvenlik uzmanları da stratejik öneme sahip birimlerde görev yapan tiryakilerin iş sözleşmelerinin, işveren tarafından durdurulabilmesi gerektiğini dile getiriyor.


Dünya Sağlık Örgütü`nün SGK ile birlikte hazırladığı rapora göre Türkiye`de devletin yaptığı sağlık harcamalarının yüzde 9`u sigara kaynaklı. SGK, Nisan 2010 ile Mart 2011 arasında sigara kaynaklı hastalıkların tedavisi için 2,8 milyar lira ödedi. Tiryakilerin işletmeler için de önemli bir problem olduğunun altını çizen iş sağlığı ve güvenliği eğitim merkezi Mavi Akademi Genel Müdürü Güler Özkartal, "Stratejik öneme sahip birimlerdeki personel için de sert yaptırımların olması, caydırıcılık yönünden yarar sağlayabilir.

Bazı işletmeler, sigara içmemeyi işe alırken ön koşul olarak arıyor fakat çoğu personel bunu gizliyor. Personeli için yatırım yapan, yüklü maliyetleri göze alan işverenlerse bazen çaresiz kalabiliyor." dedi. Sadece yangın tehlikesi bulunan birimlerde değil, işletme dışında da sigara içilmesinin kanuni düzenlemelerle engellenebileceğini belirtti.
Caydırıcılığı arttırmak!

Mavi Akademi Genel Müdürü Güler Özkartal,  "Aslında insan sağlığına odaklı çözümler bunlar, gayriinsani gibi görmek hata olur. Örneğin bazı batı ülkelerinde, sigara içtiği sonradan anlaşılan çalışanların iş sözleşmeleri iptal ediliyor. Bu da caydırıcılığı arttıracak bir seçenek. "




Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli