TEMA’nın “Kaz Dağları’nda Madencilik” raporu açıklandı

TEMA’nın “Kaz Dağları’nda Madencilik” raporu açıklandı

TEMA Bandırma Temsilcisi Burak Uğur: “Bölgenin yüzde 80’i madencilik faaliyetlerine açık”

TEMA Vakfı Bandırma Temsilcisi Burak Uğur, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti’nde, 2020 yılında sonuçlanan “Kaz Dağları Yöresi’nde Madencilik” araştırma raporu hakkında bilgi verdi. Cemiyete başkan yardımcısı Deniz Doğruel ile birlikte gelen Uğur, 2020 yılının Nisan ayında tamamlanan raporun TEMA Genel Merkezi ve bilim kurulu tarafından hazırlandığını belirterek şunları söyledi:

“Madencilik Araştırma Raporu, 24 farklı alanı kapsıyor. Bizim bölgemizde de ‘Kaz Dağları Yöresi’ bulunuyor. Kaz Dağları raporu, Bandırma’dan, Ayvalık Dikili’ye kadar 1.7 milyon dekarlık alanı kapsıyor. Bu alanın 1.3 milyon dekarlık alanı, yani yüzde 80’i madencilik faaliyetlerine açık. Üstelik bu alanda ne yazık ki madencilik ve bu konuda araştırma çalışmaları sürdürülüyor. Yine bizim bölgemizde ormanlık alanların yüzde 80’i de madencilik faaliyetlerine açık bulunuyor. Raporda, Balıkesir ve Çanakkale bölgelerinde tarım alanlarının yüzde 78’inin madenciliğe açık olduğu belirlendi. Raporda ayrıca sulak alanlara da yer veriliyor. Örneğin Gönen Çayı havzasının yüzde 75’i, devletçe madencilik faaliyetlerine açık tutuluyor.”

Uğur, TEMA Vakfı’nın, doğanın korunması adına büyük mücadele verirken, çözüm önerileri de getirdiğine dikkati çekerek, “TEMA olarak, Kaz Dağları’nda maden aranmasına son verilmesiyle ilgili ilk davayı biz açtık” dedi.

Raporda Kapıdağ’a doğrudan yer verilmesinin belirten Uğur, “Ancak Kapıdağ konusundaki duyarlılığımızı ve görüşlerimizi sık sık duyuruyoruz. Kapıdağ ile ilgili endişelerimiz var” dedi.

TEMA Vakfı Bandırma Temsilciliğinin iki yıl önce kurulduğuna işaret eden Uğur, şunları söyledi:

“Halen bin 800 dolayında gönüllümüz var. Bunu iki binlere yükseltmek istiyoruz. Bandırma’da özellikle çevre duyarlılığı ve doğa bilinci aşılamaya, bu konuda farklılık yaratmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda yaklaşık bin öğrenciye çevre bilinci eğitimi verdik. Yılda iki kez fidan dikimi yapıyoruz. Vakfımızın kurucusu, Bandırmalı ‘Toprak Dede’ Hayrettin Karaca’yı, vefatının yıldönümlerinde anıyoruz. Onun adına kitap okuma etkinlikleri düzenliyoruz. Geçen yıl yaptığımız bu etkinliğe 600 öğrenci katıldı.”  ÖNDER BALIKÇI



  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı