Tek çare sendika

Tek çare sendika

İNSANCA ÇALIŞMANIN VE İNSANCA ÜCRET ALMANIN TEK YOLU SENDİKALAŞMAK

DİSK-GIDA İŞ Sendikası Genel Sekreteri Levent Gökçek: ?Hükumet patronlara işçi sömürüsü için çanak tutuyor.?

DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Levent Gökçek Bandırma ve bölgedeki gıda fabrikalarının durumunu Bandırma Manşet´in canlı yayınında değerlendirdi. Gazeteci Ozan Ertuğrul´un sorularını yanıtlayan Gökçek şunları kaydetti.

?Bandırma, Karacabey, Mustafakemalpaşa ve daha aşağı kısımlarda Akhisar´a olan hatta pek çok gıda iş kolunda faaliyet gösteren fabrika var. Fakat bunların pek çoğu örgütsüz ve sendikasız... Yaklaşık 6-7  ay önce Bandırma´da bir temsilcilik açtık. İşçi arkadaşlarımız gelip bilgi alabiliyorlar, haklarını öğrenebiliyorlar. Bu temsilcilik açılmadan önce de biz zaten buradaydık, Şeker Piliç sürecinde de işçi arkadaşlarımızın yanındaydık. İş kanunu, yasal haklarını, sistematik baskıya maruz kalırsa neler yapabilirler bunlar hakkında bilgi veriyoruz? dedi.

             1 AY İZİN YAPMADAN ÇALIŞAN İŞÇİ VAR

?Bugün Türkiye´de çalışma hayatı işçiler için bir cehennem durumuna gelmiş halde? diyen Gökçek ?Türkiye uluslararası örgütlerin çalışma raporlarına baktığımızda işçi haklarının en çok gasp edildiği 10 ülke arasında yer alıyor. Haksız işten çıkarmalar, baskı, zorla fazla mesai, mobbing bunların hepsi var. Bizim sektörümüz kadın işçilerin ağırlıklı olduğu fabrikalar ve işveren erkek işçi üzerinde kuramadığı baskıyı kadın işçiler üzerinde kuruyor. Özellikle beyaz et ve kanatlı sektöründe ilkbahar ve yaz aylarında kesim sayısı çok artıyor. Bu da fazla mesai baskısı demek. 1 ay hiç izin yapmayan arkadaşlarımız vardı. Ek mesai ücretini alabiliyor ama mesele sadece fazla mesai parası değil. Evine vakit ayıramıyor, eşine çocuğuna vakit ayıramıyor. İnsan bir makine parçası değil sosyal bir varlık. Fazla mesai olduğu zaman sosyal hayatına vakit ayıramıyor? dedi.

/resimler/2019-1/23/1936470053385.jpg

         ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ZAMMIN BİR GEÇERLİLİĞİ YOK

Asgari ücrete yapılan son zamların işçinin cebine yansımadığını vurgulayan Levent Gökçek ?Elektrik, su, gıda fiyatlarındaki zamlar nedeniyle asgari ücrete yapılan zammın bir kıymeti yok. Verilen ücretler açlık sınırında? Özellikle son dönemde yansıyan bir konu da şu: işveren yasal ücreti veriyor ama bir kısmını elden geri alıyor. Bu büyük işletmeler de yok ama küçük işletmelerde var. Büyük işveren için oradan elde edeceği kârlılık etkilemiyor ama küçük işletme bunu yapıyor? diye konuştu.

GİZLİ TASFİYE YAPILIYOR

Devlet eliyle patronlara esnek ve güvencesiz çalışanlar sunulduğunu iddia eden Gökçek ?Devlet İŞKUR üzerinden işçiyi verip işverene ?al kardeşim sen bu işçiyi, işinin yoğun olduğu dönemde kullan sonra işten çıkar. 3 ay sonra tekrar alırsın´ diyor. Bu iktidarın patronlara sunduğu bir sömürü sistemi. İktidar patronlara alan açıyor. Böyle 60-70 işçi arkadaşımız kış günü ekmeğinden edildi. Türkiye´nin her yerinde uygulanan başka bir sistem daha var. 10 senenin üzerinde aynı fabrikada çalışan işçiye işveren şunu diyor: ?Senin tazminatını verelim ama bir daha işbaşı yapamazsın.´ Bu normal bir işten çıkarma olsa ihbar tazminatını da vermek zorunda ki bu da 5-6 bin TL. Böyle ?gönüllü´ bir çıkışla hem ihbar tazminatını ödemiyor, hem iş yerinde sözü geçen, sendikal örgütlenmeye destek olacak eski çalışandan kurtulmuş oluyor hem de yeni işçi aldığında devletin sunduğu asgari ücret desteğinden, vergi indiriminden yararlanmış oluyor? dedi.

SENDİKA TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL İŞÇİLER ÖRGÜTLÜ OLMAK ZORUNDA

İşçilere bu oyuna gelmemelerini söyleyen Gökçek ?Memlekette ciddi bir işsizlik var. Tüm emekçi arkadaşlara sesleniyorum bu oyuna gelmeyelim. İnsanca bir şekilde insanca ücret alarak çalışabilmenin tek yolu sendikalı olmak. Ama bu şu şekilde anlaşılmasın ?sendika üyesi oldum, sendika bizi kurtaracak.´ Sendikaya işçi sahip çıkmak zorunda? İşçi geri adım attığı anda sendikanın bir kıymeti kalmaz. İş kanunun verdiği hakların çok daha fazlasını sendika üyesi olarak sağlanabilir. Örneğin Bandırma´da ETİ-Maden işçileri sendikalı ve durumlarının ne kadar iyi olduğu görüyoruz. Sendika çatısı altında iş yerlerinde bir araya gelmeliyiz. Bu işin başka çözümü yok? dedi.



Anahtar Kelimeler: çare sendika
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli