Tarımda yağmur bereketi.

Tarımda yağmur bereketi.

BTB Başkanı Tan’dan açıklama “Son yağışlar rekolte beklentisini artırdı”

Bandırma Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan, son dönmelerdeki mevsim olaylarını değerlendirdi. 

Tan, son günlerde ülkemizde birçok bölgede etkin olan yağışların çiftçinin yüzünü güldürdüğünü belirterek, rekolte artışı beklentisinin de yükseldiğine işaret etti. 

Can Ata Tan, “Sonbahar ve kış mevsiminin kurak geçmesi ve son yıllarda ülkemizdeki yağışların azalması çiftçimizi ve borsamız üyelerini endişelendiriyordu. Ancak son günlerde bölgemizdeki yağışlar kanola, buğday ve arpa ürünlerinde rekolte beklentisini de artırdı” dedi.

Özellikle buğdayların başak gelişimi dönemine geçtiği anda gelen yağışların yüksek verim alınabilmesi açısından önemine işaret eden Tan, "Buğdayların tam gelişim dönemindeyiz. Ürüne zarar vermeyecek şekildeki olumlu etkisi olan yağışlar üreticimizi memnun etti. Fakat bundan sonra da yağması muhtemel yağışlarla ortaya çıkacak hastalıklarla (septorya, pas) mücadele edilmesi gerektiğini de hatırlatmak isterim. Bu yağışlar ciddi anlamda arazilerde etkili oldu. Ayrıca yeraltı sularımızın ve barajlarımızın bir nebze de olsa su miktarlarını artırdı” değerlendirmesinde bulundu.

Kuraklık Ülkemiz İçin En Büyük Tehlike! 

Ülkemizdeki kuraklık tehlikesinin giderek arttığına da dikkat çeken Can Ata Tan, “Su açısından zengin bir ülke değiliz. Bu nedenle elimizdeki su kaynaklarını idareli ve kontrollü bir şekilde kullanmak zorundayız. Su, sürdürülebilir bir tarım için olmazsa olmaz durumdadır. Son yılların yağış istatistiklerine baktığımızda Türkiye genelinde 5 aylık su yılı yağışları, son 63 yılın en düşük seviyesinde. Su yılı yağışları tüm bölgelerimizde normallerinin altında gerçekleşmiş, en fazla azalma yüzde 50 ile Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde meydana gelmiştir. 5 aylık kümülatif yağışlar, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde son 63, Akdeniz Bölgesi’nde son 50 ve Ege Bölgesi’nde son 30 yılın en düşük seviyesine inmiştir.” dedi.                                     



Anahtar Kelimeler: Tarımda yağmur bereketi.
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı