Tan, “Kuraklıktan Kıtlık Olmaz Yaşlıktan Kıtlık Olur”

Borsa Başkanı Can Ata Tan, "Son yağışlar barajlar ve kuruyan göller için umut oldu, fakat ekili alanlar için hastalık riski arttı."

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Can Ata Tan bölgemizde ki son yağışları değerlendirdi.

Sayın Tan; yağışların barajların doluluğu, insani ihtiyaçlar ve toplam su varlığı yönünden olumlu artışlara sebep olduğunu belirtti.

“Fakat şu an bölgemizde ekili tarım alanlarında bu yağış miktarının bitkilerin kök bölgesinde aşırı su birikmesi sebebiyle bazı hastalık oluşma risklerinin arttığını ve bunun da tarımsal üretime verim ve kalite yönünden olumsuz etki yapabileceğini düşünüyorum. Meteoroloji genel müdürlüğü verilerinde bölgemizde yıllara göre toplam yağış miktarı ortalaması yıllık metrekareye 400 ile 600 litre arasındadır. 

2013-2014 yıllarında yapılan ölçümlerde metrekareye yıllık ortalama 800 litre yağış düşmüştü. Son dönem iki aylık ölçüm verilerinde ise 400 litre yağış düştüğü belirtiliyor. Bu miktar özellikle buğday arpa ve kısmen kanola ekili alanlarda olumsuz durumların yaşanmasına sebep olabilir. Şehrimizde Halk arasında bir deyim vardır o da şudur; 

“Kuraklıktan Kıtlık Olmaz Yaşlıktan Kıtlık Olur” 

Bu yıl yaşanan yüksek miktarda yağışların buğday ve arpa ekili alanlarda mantar hastalıklarına neden olacağı varsayımı ile verim ve kalite kayıplarını öngörmekteyiz. Fakat ülkemizin son dönemde yaşadığı kuraklık ve barajlardaki su seviyelerinin aşırı düşmesi gibi durumları göz önüne aldığımızda bu yağışların olumlu bir fayda sağladığı, kuruyan derelerin akmaya başladığı ve kuruyan göletlerin tekrardan oluşabilmesi için umut oluşturduğunu görmekteyiz.

Umudumuz fazla yağış miktarının olumsuzluklara neden olmadan 2024 yılı hasat döneminde bölgemizde ki tarımsal verimliliğine ve ürün kalitesine olumlu katkılar sağlamasıdır. Bölgemiz üreticilerinin olumsuzluklara karşı gerekli tedbirleri alarak bereketli bir hasat sezonu geçirmesini temenni etmekteyim” Dedi.



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı