TAEKWONDOYU TÜRKİYE’YE GETİREN ADAM

TAEKWONDOYU TÜRKİYE’YE GETİREN ADAM

ÜNLÜ TAEKWONDOJU İSMET IRAZ BİR ZAMANLAR TAVŞAN ADASINDAN ARSA ALIP ROBİNSON HAYATI YAŞAYACAKTI…

Karate ve Taekwondo da siyah kuşak sahibi ünlü sporcu İsmet Iraz ile 24 Haziran 1977 tarihinde tanıştım. Robinson hayatı yaşamak için Bandırma Körfezi girişinde ki Fener Adalarından arsa alacağını ve adayı görmek için geldiğini söyledi. Iraz’ın yanında 68-69’ lı yıllarda Bandırmaspor’da forma giyen Muzaffer Çil’de vardı. Sahil gazinolarında birer çay içtik. Daha sonra kara yoluyla Kapıdağ köylerinden Çakıl’a, oradan bir motor ile adaya geçtik.

O tarihlerde Hürriyet Haber Ajansı Bandırma temsilciliğini yapıyordum. Haber güzeldi. Yanımda 14 Kasım 2017 tarihinde hayata veda eden,1946 Ankara doğumlu, 1973 yılında İrlanda’da yapılan Dünya Taekwondo Şampiyonasında birincilik kürsüsüne çıkmış. Bu branşı Türkiye’ye getiren adam vardı.

Iraz,  Çakıl köyünde show yapmaya başlamıştı bile… Kafası, elleri ile mermeri parçalayan Iraz, tahtayı mı kıramayacak? Bir iki gösteri ile köylülerin şaşkın bakışları arasında gücünü alkışlar arasında kanıtlamıştı.

Bir motor ile “ Robinson” hayatı yaşayacağı Fener Adası’na ulaştık. Motor kaptanı bir ıslıkla yüzlerce tavşanı yuvalarından çıkarttı. Görülmeye değer bir manzara idi…

Iraz röportajımızda bana, “Tavşan Adası” diye de anılan bu adadan arsa alacağını, Aslan yetiştirip, onunla dövüşeceğini, buraya spor tesisleri yapacağını söylemişti.

O gün çok renkli, güzel bir haber olmuştu. Hürriyet Gazetesi’nde, haberim tam sayfa yayımlandı.

İsmet Iraz bir daha adaya gelmedi. Herhalde satıcılarıyla anlaşamadı.

1982 yılında Taekwondo Milli Takım Teknik Direktörü oldu. Yüzlerce madalyayı sporcularıyla ülkemize getiren adam olarak tarihe geçti. Ahmet PESEN



Anahtar Kelimeler: TAEKWONDOYU TÜRKİYE’ GETİREN
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı