TABSAF, çiftçiye yardıma hazır

TABSAF, çiftçiye yardıma hazır

TABSAF Başkan Yardımcısı Erdekli Adnan Serin: ?Çiftçimiz, ekeceği ürünler konusunda çok bilinçsiz?

?Tıbbi Aromatik Bitkiler Tarım Kültür ve Sağlık Turizmi Federasyonu(TABSAF)? başkan yardımcısı ve ?Uluslararası Tıp ve Akademik Sağlık Turizmi Konfederasyonu(UTASKON)? Başkanı Adnan Serin, bölgemiz ve ülkemizde bilinçli tarım yapılmadığına dikkati çekti.

1966 yılında, Erdek´te doğan Serin, tarım topraklarının, kimyasal gübre kullanılması nedeniyle her geçen gün verimsizleştiğini vurgulayarak, ?Çiftçimiz, daha da ekonomik olan organik gübreye yönelirse ürünlerindeki verimin çok artacağını görecektir? dedi.

TABSAF´ın, ?AR-GE Stratejik Araştırma ve Geliştirme Başkanı? olarak da görev yapan Serin, özellikle küçük ölçekli tarım yapan çiftçilere alternatif ürünler, bitki geliştirme ve besleme konularında her çeşit bilgiyi, karşılıksız olarak vermeye hazır olduklarını belirtti.

BÖLGEMİZ İÇİN ?YABAN MERSİNİ? İDEAL

Yöremizdeki Kapıdağ ve Kazdağları´nın ?endemik bitkiler? açısından zengin olduğuna işaret eden Seri, şu değerlendirmede bulundu:

?Ancak bu konuda yanlış bir algı var. Bazı kişiler, bu endemik bitkileri toplayarak değerlendirmeyi düşünüyor. Bu son derece yanlıştır.  Bu bitkileri toplamak değil, onların tohumlarından yararlanmak gerekir. Bölgemiz toprakları için en elverişli ürünlerden biri de ?Yaban Mersini´dir. Çok değerli bu bitkinin alıcısı da çoktur. Üstelik bu ürün, değersiz topraklarda bile yetişir. Bölgemiz için çok iyi bir alternatif ürün olabilir. Bölgemizdeki çiftçiler, ne yazık ki verimli tarımın nasıl yapılacağı konusunda yeterli bilgiye sahip değiller. Örneğin bin bir sıkıntıyla ayçiçeği üreten bölgemiz çiftçileri, bu üründeki sarı çiçekleri toplayıp kurutsa, bunları ilâç ve kozmetik sanayiine satarak, dönüm başına bin 200 lira kazanabileceğini bilmiyor. Böyle olunca da, ayçiçeğini dönüm başına 300 lira kârla satmakla yetiniyor.?

Türkiye´deki tarım topraklarının genelde 30-40 santimetre olduğunu, çiftçi tarafından bilinçsiz ve ölçüsüz kullanılan kimyasal gübrenin de bu toprakları kolayca tahrip ettiğini öne süren Adnan Serin, şunları aktardı:

?Çiftçi, toprağının özelliklerinin çok iyi bilmeli ve ona uygun ürün ekmeli. Örneğin Kapıdağ´da kireçsiz bir tarım toprağı var. Aslında bu bölge zeytin ağacıyla uyumlu da değil ama yıllardır buraya hep zeytin ekilmiş. Oysa kireçsiz tarım toprağını seven bitkiler ekilse çok daha büyük verim alınabilirdi. Tarımın bilinçli ve bilimsel yapılması gerekir. Örneğin karpuz ekilen bir tarlaya daha sonraki yedi yıl karpuzun dışında bir ürün ekilmesi gerekir ki toprağın yapısı bozulmasın.?

Taner Yılmaz´ın başkanlığını yaptığı TABSAF´ın başkan yardımcısı Erdekli Serin, ?Çok çeşitli alanlarda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Türkiye´de, özelliğini yitirmiş tarım topraklarını iyileştirip, yeniden tarıma uygun duruma getirmeye çalışıyoruz. Bu konuda uzman toprak bilimciler, mikrobiyologlar,  butik gübre üreticileri ve akademisyenlerle çalışıyoruz. Yurt dışından, Türkiye´de olmayan aromatik bitkilerin tohumlarını getirerek topraklarımıza ekip, onların adaptasyon süreçlerini yakından izliyoruz. Örneğin Anamur´da uyguladığımız bir projede dünya rekoru kırdık. Burada 165 kiloluk salkım muzlar yetiştirdik. Ankara armudunda büyük başarılar elde ettik. Konya ve Milas´ta da çok başarılı aromatik uygulamalar yaptık? diye konuştu.  ÖNDER BALIKÇI



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false