Süreç işliyor

Süreç işliyor

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Memleketi Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde CHP Meclis üyelikleri listesini 8 dakika gecikmeli ulaştırdığı İl seçim kurulunca başvuru kabul görmedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Memleketi Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde CHP Meclis üyelikleri listesini 8 dakika gecikmeli ulaştırdığı İl seçim kurulunca başvuru kabul görmedi. Ayrıca CHP teşkilatlarında bu sorun sadece Saruhan ile sınırlı kalmadı, edinilen bilgiye göre Balıkesir'de İvrindi, Bursa'da Mudanya ilçe başkanlıkları da aynı akıbete uğrayarak listeleri süreç aşamından kabul edilmedi.

Oysa YSK kararları açık ve net, parti teşkilatları bu yönetmeliklere uygun olarak hareket etmek durumundadır. Saruhan'da yaşanan olay akıllara geçmişte CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy kullanacağı sandığı bulamaması ile gündem oluşturmuştu.

Bu anlamda yaşanan kaygı ve karmaşıklığı aydınlatmak amacı ile bir süre önce “31 Mart Mahalli seçimleri için süreç işliyor” konulu haber paylaşımında bulunmuştuk.

Bu haberimizi destekleyen yeni bir haberimizi daha yayına hazırladık.

Belediye Meclis Üyeliği Seçimi

Yerel seçim süreci hızla ilerlerken Belediye Meclis üyelerinin nasıl seçileceği sorusu yoğun olarak sorulmaya başlandı bizde mevzuat konusunda sizleri bilgilendirmek istiyoruz:

Belediye Meclis Üyeleri Nasıl Seçilir?

Belediye meclis üyeleri 5 yılda bir yerel seçimler sonucunda en çok oyu alan adaylar arasından seçilir. Mevzuata göre

Belediye meclisi üyelikleri için son genel nüfus sayımı sonuçlarına göre:

Nüfusu 10 000’e kadar olan beldelerde                                     9

Nüfusu 10 001’den 20 000’e kadar olan beldelerde               11

Nüfusu 20 001’den 50 000’e kadar olan beldelerde               15

Nüfusu 50 001’den 100 000’e kadar olan beldelerde             25

Nüfusu 100 001’den 250 000’e kadar olan beldelerde           31

Nüfusu 250 001’den 500 000’e kadar olan beldelerde           37

Nüfusu 500 001’den 1 000 000’a kadar olan beldelerde        45

Nüfusu 1 000 000’dan fazla olan beldelerde                            55

Asıl ve aynı sayıda yedek üyelik hesaplanır.

Siyasi partilerin ve bağımsız adayların elde ettikleri il genel meclisi ve belediye meclisi asıl üye sayısı aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Bir seçim çevresinde kullanılan geçerli oy toplamının onda birine tekabül eden sayı, bütün partilerin ve bağımsız adayların aldıkları oy sayısından ayrı ayrı çıkarılır. Bu çıkarmadan sonra geriye oyu kalmayan siyasi partiler ve bağımsız adaylar üye tahsisinde hesaba katılmaz.

Yapılan çıkarmadan sonra geriye oyu kalan siyasi partilerin ve bağımsız adayların isimleri alt alta, kalan oyları da hizalarına yazılır. Bu sayılar önce bire, sonra ikiye, sonra üçe… Şeklinde devam edilmek suretiyle o seçim çevresinin çıkaracağı asıl üye sayısına ulaşıncaya kadar bölünür. Elde edilen paylar, siyasi parti ayırımı yapılmaksızın, en büyükten en küçüğe doğru sıralanır Belediye ve il genel meclisi üye tamsayısı kadar üyelikler, bu payların sahibi olan siyasi partilere ve bağımsız adaylara, sayıların büyüklük sırasına göre tahsis olunur.

Son kalan asıl üyelikler için birbirine eşit rakamlar bulunduğu takdirde bunlar, aralarında ad çekmek suretiyle, tahsis yapılır.

Kontenjan adayı gösterilen belediye meclis üyesi seçim çevrelerinde bu maddeye göre yapılan bölme işlemi kontenjan sayısı çıkarılmak suretiyle yapılır. Kontenjan adayı gösterilen bu seçim çevrelerinde Belediye Meclisi  geçerli oylarının en çoğunu almış olan siyasi partinin kontenjan adayları belediye meclis üyeliğini kazanmış olurlar.

Siyasi parti adaylarından seçilenler aşağıdaki şekilde tespit edilir:

İlçe seçim kuruluna verilen aday listesindeki sıra, seçimlerde siyasi partilerin kazandıkları il genel veya belediye meclisi asıl üyeliklerinin tespitine esas olur.

Büyük şehir belediye başkanlığını kazananlara il seçim kurulları, diğer kazananlara ilçe seçim kurulları tarafından tutanakları verilir.

İl seçim kurulu başkanı büyük şehir belediye başkanlığına seçileni, ilçe seçim kurulu başkanı da belediye başkanlığı, belediye meclis üyelikleri ve il genel meclis üyeliklerine seçilenleri gösteren tutanağın bir suretini o seçim çevresinde derhal alışılmış usullerle ilan ettirir, bir suretini de bir hafta süre ile seçim kurulu kapısına astırır.

Bandırmada 31 Belediye Meclis Üyesinin 28 i listeden seçilirken 3 ü Meclis oylarında en çok oyu alan partinin kontenjan adaylarından seçilecek.

Balıkesir Büyük Şehir Meclisi ilçelerden seçilen 72 üye ve belediye başkanı seçilen 21 üye ile 93 kişiden oluşuyor. Bandırma’dan 6 üye partilerin oylarına göre liste başlarındaki isimlerden giderken birde seçilen Belediye Başkanı üye olarak gidiyor.

SÜREÇ İŞLİYOR

20 Şubat;  Siyasi parti ilçe başkanlıkları, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyelikleri listelerini düzenleyerek saat 17.00'ye kadar teslim edecek.

Bağımsız aday olacaklar da adaylık için en geç saat 17.00'ye kadar başvuru yapacak.

22 Şubat;  Siyasi partilerin aday listesindeki eksiklikleri tamamlamalarının son günü.

23 Şubat;  Geçici aday listeleri ilan edilecek.

29 Şubat;  Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak.

3 Mart;  Kesin aday listeleri ilan edilecek.

4 Mart;  Sandık kurullarının oluşum işlemleri tamamlanacak.

21 Mart; Seçim propagandası ve yasakları başlayacak.

24 Mart;  Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.

30 Mart;  Seçim propagandasının sonu.

31 Mart;  Oy verme günü.



Anahtar Kelimeler: Süreç işliyor
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı