Su zeytini markalaştırılacak

Su zeytini markalaştırılacak

Yedi Bahçe Zeytincilik kaliteli zeytin ve zeytinyağında uluslararası markalar arasında

Erdek’e bağlı kırsal Çeltikçi Mahallesi sınırları içinde, “Küme Evler” mevkiinde, Bandırma-Erdek karayolunun yanında bulunan “Yedibahçe” zeytinyağı üretim tesisleri kaliteli zeytinyağı üretimini sürdürüyor.

Tesisleri sahibi ve Genel Müdürü Necati Tekin, Erdek ve yöresinde bu yıl, geçen yıla göre zeytin rekoltesinin daha zayıf olmasının nedenini, bu yılki kar yağışının azlığına ve ağaçların yeterince suyla buluşamamasına bağladı. Sofralık zeytin rekoltesinde sıkıntı yaşandığı gibi zeytinyağı üretiminin de geçen yıla göre biraz azaldığını vurgulayan Tekin, “Buna rağmen tesislerimizde kaliteli zeytinyağı üretimi gerçekleştirdik. Çünkü ürettiğimiz zeytinyağındaki asit oranı 0.3-0.4 gibi çok düşük oranlardaydı” dedi.

Erdek’te, kendilerine ait bahçelerin yanı sıra Bandırma’ya bağlı Şirinçavuş ve Musakça ve Havutça gibi kırsal mahallelerin yanı sıra Bursa Kemalpaşa ve Gemlik gibi yerlerden de tesislerine getirilen zeytinleri işlediklerini belirten Tekin, şu değerlendirmede bulundu:

“Özellikle, daha genç ağaçların bulunması dolayısıyla Şirinçavuş, Musakça ve Havutça’dan gelen zeytinler daha kaliteli. Tabii ki zeytin ağacı, aynı bir çocuk gibi iyi bakım istiyor. Budama, çapalama, ilaçlama olduğu takdirde verimi artıyor. Buna dikkat edilirse daha yüksek verim alınabiliyor.”

EDİNCİK SU ZEYTİNİNİ MARKA YAPMAK İSTİYORUZ

Bu yılki zeytin sezonunda, tesislerine 1500 ton zeytin geldiğini, bunun 100 tonunun su zeytini olduğunu belirten Tekin, şunları söyledi:

“Bu zeytinlerden su zeytini dahil 400 ton zeytinyağı ürettik. Ancak şu gerçeğin altını özellikle çizmek isterim ki, Edincik su tipi zeytinin değerini bilmiyoruz. Oysa su zeytininden üretilen yağ, bileşenleri göz önüne alındığında, damak tadı ve kullanım alanları açısından çok daha değerli. Öyle ki bu yağ, Avrupa ülkelerinde ilaç niyetine bile kullanılıyor. Önümüzdeki dönemde Erdek İlçe Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Erdek İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bandırma Kaymakamlığı ve Bandırma Belediye Başkanlığı ile de işbirliği yaparak, Edincik’in su tipi zeytinine gerçek değerini vermek ve bu zeytini markalaştırmak amacıyla çalışmalar yapacağız.”

Zeytinin, Kuran-ı Kerim’de bile adının yedi kez geçtiğine dikkati çeken Tekin, “Zeytin, zeytinyağı, tanrının insanlara bir lütfudur” dedi.

Pandemi nedeniyle planladıkları zeytinyağı ihracatını bu dönemde gerçekleştiremeyeceklerine işaret eden “Yedibahçe” zeytinyağı tesislerinin sahibi Necati Tekin, önümüzdeki dönemde, Gürcistan’a ihracat yapmak için girişimlerinin sürdüğünü sözlerine ekledi. ÖNDER BALIKÇI



Misafir misafir
27.02.2022 17:07:56
Bravo. Bu pandemi günlerindw daha guzel yatırımlar gorelim

Anahtar Kelimeler: zeytini markalaştırılacak
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı