Sonkurşun'da bayramlaşma

Sonkurşun

Son Kurşun abidesinde "Son Mehmetler" Şehitlere saygı

Bandırmalı Gaziler “Son Mehmet”in izini sürdükleri Ayyıldıztepe şehitliğinde Bayram buluşmasını gerçekleştirdi.

Bandırma Şehit, Gazi ve Şehit Aileleri Derneği ile Atatürkçü Düşünce derneği tarafından oluşturulan “Son Kurşun platformu” Ulusal kurtuluş mücadelemizin son kurşunlarının atıldığı Bandırma’daki Ayyıldıztepe şehitleri ile bayramlaştılar.

Gaziler cemiyeti Başkanı Gazi Ecevit Karakoyun, Ramazan bayramının ilk günü Hava Şehitliğinde gerçekleşen Bayramlaşma programı sonrası ulusal kurtuluş mücadelesinde son kurşunun atılarak bu kutsal toprakların düşman işgalinden kurtuluşunda 61. Alay Komutanı Vecihibey ile birlikte şehit düşen 80 askerin ruhlarına Fatiha gönderdiler.

Ayyıldızte “Son Kurşun” şehitler abidesinde konuşan Bandırma ADD şube başkanı ve “Sonkurşun platformu üyesi” Serdar Polat; “17 Eylül 1020 de burada şehit olan son Mehmetlerimiz bayramını kutlamak için buradayız, son kurşun anıtı Kurtuluş savaşımızın en önemli tarihi simgelerinden birisidir. Son Kurşun anıtı Platformu olarak yaklaşık 1 ay önde burada bir takım çalışmalar yaptık. Bandırma’da yaşayan yazar Ümit Doğan yardımı ile Türkiye’nin tek Harp Coğrafyacısı Dr. Selim Erdoğan’ı Bandırma’da ağırladık. Burada 2 gün çalışmalarda bulundu. Bu çalışmalar sonucu 16 Eylül 1920 de başlayıp 17 Eylül 1920 de bulunduğumuz mevkiin delikli bayır bölgesindeki çatışmaların izini sürdük. Burada Yunan’a karşı son Mehmetlerimizin yaptığı mücadelelerin izini sürdük. Burada çok önemli belge ve bulgulara ulaştık. Özellikle son çatışmalar 16 Eylül’e Karacabey istikametinden Bandırmaya yöneldi. Yunan zıhlıları Bandırma Körfezinde olduğu için, Halitpaşa komutasındaki Türk Orduları ve şu anda huzurlarında saygı ile eğildiğimiz 80 kişilik Kocaeli gurubu Bandırma istikametinden, Ayyıldıztepe istikametine sürerek getirdikleri düşman askerleri, Dutliman ve Kayacık arasında bulunan Bayram tepe, Höyüktepe ve Dikmen bayırı tepesinde ciddi çatışmalar oluyor. Dr. Selim Erdoğan, Bandırma’da son kale olan Dikmen bayırı tepesinde şehitlerin bulunduğunu, bunların izlerini buldu, Dikmen bayırı ele geçirildiğinde son çatışmalar Ayyıldıztepe ve çevresinde gerçekleştiği tespit edildi. Yine son çatışmaların yapıldığı Ayyıldıztepe de bulunan Deliklitepe’de yapılan incelemelerde 10-15 tane şehit mezarına ulaştı.

Bu araştırma ulusal kurtuluş savaşı tarihi açısından çok önemli, çok kıymetli bir olay, Gerek Dr. Selim Erdoğan hocanız gerekse bir sonkurşun platformu olarak son Mehmetler burada yatıyor dedik, Ekim ayında devam edecek çalışmalar netleştiğinde, “Son Mehmet Şehitliği”ni hep birlikte Bandırmalılar olarak kuracağız.”dedi.



Anahtar Kelimeler: Sonkurşun' bayramlaşma
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı