Son Kazak Vedat Değirmenci vefat etti

Son Kazak Vedat Değirmenci vefat etti

Son Kazak Vedat (Valode) Değirmenci Bandırma’da vefat etti. Cenazesi İstanbul’un Beykoz ilçesi Polonezköy’de toprağa verilecek.

1962 yılında Rusya ve Kanada’ya diğer Kazaklarla göç etmeyip ülkemizde kalan tek Kazak Vedat (Valode) Değirmenci Bandırma’da 87 yaşında vefat etti. Cenazesi İstanbul’un Beykoz ilçesi Polonezköy’de Salı günü toprağa verilecek.

Rusya’dan göç ederek ülkemizde Manyas Kocagöl’e yerleşen Don Kazakları’nın ülkemizde kalan son Kazak Değirmenci’nin vefatı üzüntü yarattı. Kocagöl ve Bandırma’da ikamet eden ve tam bir Atatürk hayranı olan Vedat(Valode) Değirmenci, 1991 yılında Kocagöl İlk Okulu, Bandırma 17 Eylül İlköğretim Okulu ile Kars’ın Arpaçay ilçesindeki liseye de Atatürk büstü hediye etmişti. Daha sonra da Bandırma Hükümet binası bahçesindeki Atatürk büstü kaidesi ile, 17 Eylül İlköğretim Okulu’ndaki Atatürk büstü kaidesine Atatürk’ün “Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir “sözünü metal harflerle kaideye yerleştirmişti. 

Don Kazakları 200 yıl önce geldikleri Rusya’dan Anadolu’nun bazı bölgeleri yanında Manyas’ın Kocagöl Köyüne de yerleşmişlerdi. Alışverişlerini Bandırma, Manyas ve Gönen de yaptılar. Özellikle fasulye ve balıkçılıkla geçimlerini sağlıyorlardı. 1962 yılında 1000 kişi Rusya’ya 63 kişi ise Kanada’ya gitti.

Göç etmeyip ülkemizde kalan ve vefatı üzüntü yaratan tek Kazak aile babası olan Vedat Değirmenci evli ve 2 çocuk babasıydı. Erdem ÖZCAN



Anahtar Kelimeler: Kazak Vedat Değirmenci vefat
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı