Siyaset arenasında zor görülen Balyalı ve Coşkun dostluğu

Siyaset arenasında zor görülen Balyalı ve Coşkun dostluğu

1991-1995 yıllarında Balıkesir'de 7-0 lık sonuçla tarih yazan 19. TBMM Milletvekilleri Hüseyin Balyalı ile Ömer Lütfü Coşkun yıllar sonra Edincik'te hasret giderdi.

Siyaset arenasında ayakkabı eskiten bir çok seçilmişin örnek alması gereken bir dostluk,  TBMM 19. Dönem Balıkesir Vekilleri Hüseyin Balyalı ile Ömer Lütfü Coşkun'un hafta sonu bir araya geldikleri Edincik'te hasret dolu memleket meseleleri gündem oldu.

İkilinin ortak dostları Eski Erdek Ticaret Odası Başkanı Ramis Tırpan'ın da hazır bulunduğu büyük buluşmada 1980 ihtilali sonrası 14 Kasım 1991 de Süleyman Demirel'in Başkanlığında iktidar olan Doğruyol Partisinin Balıkesir deki 7-0 lık başarısının sırrı ve Prof. Dr. Tansu Çiller ile 9.9 da baraj altı kalınarak siyaset tarihindeki tükenişin nedenleri konuşuldu.

1980 ihtilali sonrası zincir bozanda başlayan esaret günleri, yasaklı yıllarda emanetçi başkanlar ile başlayan Millet hareketi 14 Kasım 1991'de DYP'yi  Demirel ile İktidar ‘a taşırken 10 numaralı Balıkesir’de elde edilen 7-0 lık sonuç Türk siyasi hayatında örneğine çok az rastlanan bir başarı olarak tarihe geçmişti.

Balıkesir'deki bu başarının ana hatlarını elbette kimsenin ağzından düşürmediği, ancak uygulama noktasında kimsenin cesaret edemediği demokratik temayüllerin uygulanması ile gerçekleştirilmişti.

Neydi bu temayüller? 

20 İlçeli Balıkesir'de üye bazında gidilen ön seçimde 36 Milletvekili adayının sıra tasnifi yapılmasına rağmen, Eski Bursa, Diyarbakır ve Ankara defterdarı olan tecrübeli bürokrat Hüseyin Balyalı'nın ön seçim sıralamasında 2. sırayı almasına ve seçilmesi garanti olmasına rağmen seçmen bazında (Tercih) oylamasına gidilerek sadece 7 adayın değil sıralamadaki 36 adayında tercih oylaması ile seçilme şansı bulması, dolayısı ile 36 adayın seçilecek gibi seçmenle yakın teması noktasında DYP Balıkesir tarihinde bir ilk'i başararak 19. dönem TBMM'ne full 7 vekil gönderdi.

İşte bu 7 isimden öne çıkan iki isim Dededen, Babadan gelen Kırat sevdalısı bir ailenin ferdi, Ömer Lütfü Coşkun ilçe başkanlığından başlayan siyasi yol haritasını ilgenel meclisine taşımış, 14 Kasım 1991 de ise girdiği vekil adaylığını başarı ile sonuçlandırarak Coşkun ailesinin siyasi idolünü meclis taşıyan isim olmuştu.

Maliye Uzmanı Hüseyin Balyalı ise kurumsal vizyonunu Bursa, Diyarbakır ve Ankara defterdarlığına taşımız Bandırma evladı olarak Özal'ın Anavatan Hükümetlerinde Başbakan mali danışmanlığını yapmış isim olarak oda kırat sevdalısı Balyalı ailesinin en üst noktada görev üstlenmiş bürokrat evladı olarak Ankara eksenli siyasi çalışmalarını aralıksız sürdürmüş ve Ankara antetli zarfları ile DYP delegelerin attığı bayram tebrikleri ile Kıratçıların kalbine taht kurmuştu.

Dönemin DYP il ve ilçe başkanları, “Çantalı” olarak tanımladıkları Balyalı için teşkilatlar bazında oluşturdukları engellemeye rağmen, nihai söz sahibi DYP üyesi yapılan ön seçimde bu kumpası bozdu ve Balyalı'yı 7 kişilik listenin 2. sırasına yerleştirdi.

Balyalı için en büyük engel aşılmıştı. Ankara ile kurduğu temaslar partisini iktidara taşıma noktasındaki engellerin aşılması adına bu kez adayların seçmen bazında tercih oylamasına gidilmesini istedi. DYP Genel merkezi bu fikri benimsedi ve TBMM 19. Milletvekilleri seçimlerinde Balıkesir'de aday-tercih sistemi kullanıldı.

14 Kasım 1991 de YSK tarafından açıklanan kesin seçim sonuçlarında Balıkesir'de isme ait tercih barajını 22.ooo oy alarak tek başına aşan isim Hüseyin Balyalı oldu ve önseçimdeki 2. sıra adaylığı onu 1. sıradan Ankara'ya taşıdı.

DYP de 1991 de uygulanan parti içi önseçim ve seçmen bazında tercih oylaması Anavatan partisinin 1. sıra adayı Ahmet Eker'i burun farkı ile tasnif dışı bırakırken, M. Cemal Öztaylan'ı 2.bölge 3. sıradan Meclise taşıdı.

 14 Kasım 1991 TBMM 19. dönem Milletvekili seçimlerini Balıkesir'de 7-0 lık büyük bir zaferle kazanan DYP Hüseyin Balyalı, Abdülbaki Ataç,  Ekrem Ceyhun, Ömer Lütfi Coşkun, Melih Pabuçcuoğlu, Sami Sözat, Mehmet Cemal Öztaylan'ı Ankara'ya gönderdi. 

İşte bu efsane siyasi zaferin iki kurt politikacısı Hüseyin Balyalı ile Ömer Lütfü Coşkun hafta sonu Balyalı'nın Edincik Çamlık sitesindeki konutunda tatlı bir geçmiş sohbeti ile eski günler yadedildi. 



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı