Şenol yine uyardı

Şenol yine uyardı

Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Abdullah Şenol: ?Kapıdağ tarımının kurtuluşu için sulama kaçınılmaz durumda?

Marmarabirlik´e bağlı sekiz kooperatif arasında yer alan 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Şenol, ?Zeytin dahil Kapıdağ´daki tarımın kurtulması için mutlaka sulama gerekir? dedi.

Kooperatiflerinin 1952 yılında, 52 ortakla kurulduğunu, bugün ise 4750 ortağa sahip bulunduğunu vurgulayan Şenol, şunları söyledi:

?Şu anda Kapıdağ´daki sulanabilir arazilerin oranı sadece yüzde 15´tir. Yani Erdek ve Kapıdağ´da yer alan sadece 300 bin zeytin ağacı sulanabilirken, 800 bin ağaç ise sulamadan yoksundur. Yukarı Yapıcı Göleti 1984 yılında yapıldı. O yıl, Yukarı Yapıcı, Belkıs, Hamamlı, Çeltikçi ve Aşağı Yapıcı köyleri ortak olarak hazırladıkları bir raporla Balıkesir İl Özel İdaresi´ne başvurarak, tarlalarının, bağlarının ve sebzelerinin, bu göletin sularından yararlanmasını istemişler, bunun sağlanmaması durumunda ülke ekonomisinin zarar göreceğine dikkati çekmişlerdi. Ancak o yıldan bu yana değişen hiçbir şey olmadı. Bugün hâlen Yukarı Yapıcı Göleti konusunu konuşmamız üzücüdür. Kapıdağ´daki zeytinliklerin sulamasının gerçekleşmesi durumunda ağaç başı alınacak verim 15 kilodan, 25 kiloya kadar çıkarılabilir. Yalnız zeytin ağaçlarının değil, Kapıdağ´daki tüm tarım ürünlerinin kurtuluşu sulamadan geçer.?

Şenol, geçen yıl tamamlanan Çeltikçi Göleti´nin, tarım ürünlerinin sulamasına tahsisi için girişimlerde bulunduklarını da belirtti.

 /resimler/2019-8/7/0305191295899.jpg

                      GEÇEN YILI UNUTMAK İSTİYORUZ

Geçen yılki zeytin sezonunun üreticiler için hüsran olduğuna dikkati çeken Şenol, önümüzdeki alım sezonu için beklentilerini şöyle açıkladı:

?Geçen yıl, elverişsiz hava koşulları, zeytin hastalıkları ve mantar nedeniyle üreticimiz perişan oldu. Bu nedenle 5 bin ortağımızdan 2500´ü, kooperatifimize hiç ürün veremedi. Geçen yılı hatırlamak bile istemiyoruz. Önümüzdeki alım döneminden çok umutluyuz. Çünkü bahar yağmurları iyiydi. Şu anda zeytin çiçeğinin kaliteli olduğunu görüyoruz. Dilerim bundan sonraki hava koşulları elverişli geçer ve hepimizin yüzü güler.? ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Şenol yine uyardı
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı