Sarıköy fayına dikkat!

Sarıköy fayına dikkat!

Jeoloji yüksek mühendisi Beytullah Saraç “Sarıköy fayı 7’nin üzerinde deprem üretebilir”

Jeoloji yüksek mühendisi Beytullah Saraç, Gönen Sarıköy fayının 7’nin üzerinde deprem üretebileceğine dikkati çekti.

Saraç, şu açıklamayı yaptı:

“Önceki gün, Balıkesir’de, Manyas ile Susurluk ilçeleri arasında meydana gelen 4.1’lik deprem, Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi’nin aktardığı verilere göre ters fayda değil, sağ yanal atılımlı bir fayda meydana gelmiştir. Bu da Susurluk fayında değil, 1953’te, Yenice-Gönen ve 1964’te Manyas depreminde kırılan Manyas fayının devamındaki bir noktada meydana geldiğini gösteriyor. 

Sarıköy fayı, 7’nin üzerinde deprem üretebilir. Maden Tetkik Aramalar fay haritasında 1953 ve 1964’te kırılmayan kesimin 5-10 kilometre uzunluğunda olduğu görülmektedir. Bu bilgiler bize bu çayın kırılmayan kesiminin büyük bir deprem üretemeyeceğini gösteriyor. Bölgeye baktığımızda Sarıköy’den Çan’ın güneyine doğru uzanan Sarıköy fayı en son 1737’de kırılmış olup, bu iki kuzeydoğu-güneybatı gidişli fay, o tarihten beri stres biriktirdi. 

Özellikle Sarıköy fayı, 7’nin üzerinde deprem üretebilecek kapasitededir. Marmara’da, büyük İstanbul depreminin 17 Ağustos 1999’da gerçekleştiğini düşünüyoruz. Marmara Denizi’nin kuzeyinde kalan tek risk, Kumburgaz çukurundaki ters fayda görülüyor. Burada 6,5 büyüklüğünde bir deprem riski var. Sismik veriler, kitlenme derinlikleri, fay çalışma mekanizması bunu gösteriyor.”



Anahtar Kelimeler: Sarıköy fayına dikkat!
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı