Sarı’dan çevre uyarısı

Sarı’dan çevre uyarısı

CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı: “Maden ocakları kanseri tetikledi”

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, “Balıkesir’de, maden ocakları nedeniyle kanser sayısının arttığına ilişkin kaygılarımız var. Doğaya ve çevreye, insana hassasiyet üst düzeyde olmalı” dedi.

Balıkesir ili sınırları içindeki birçok bölgede madenlerle ilgili ciddi bir yoğunlaşma görüldüğüne dikkati çeken Sarı, şu değerlendirmede bulundu:

“Bölgelerde, madenlerle ilgili ciddi bir yoğunlaşma var. Kanser olaylarına ilişkin kaygılarımız her geçen gün artıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisine, bu konuda sıkı denetimler yapılması yönünde önerge sunduk. Çevreye ve doğaya duyarlı bir şekilde çalışmadığımız sürece kısa ve uzun vadede de toplumun ciddi bir zarar göreceği kaygısı içindeyiz. Bu anlamda, göze çarpar değişiklikler de hissediliyor ve dile getiriliyor. Bulunduğumuz bölgede altın madenleri sayısı her geçen gün artıyor. Biliyorsunuz, Çanakkale’de, Kirazlı’da yaşanılan maden mücadelesine karşı bizim de bölgemizde farklı noktalarda, bu anlamda yeni ruhsatlandırmalar, yeni arayışlar başladı. Bölgemizde, Sarıalan’da yeni bir maden var. Yine Madra’da, maden ile ilgili Büyükşehir Belediyesi’ne bir önergemiz olmuştu, bu bölgede çevreye verilen zararların bir şekilde denetlenmesi yönünde…”

MADENLER, DEVLET ELİYLE İŞLETİLMELİ

Sarı, madenlerin devlet eliyle işletilmesi gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi gündemini bu bölgelere taşıdık. Çevre Koruma Daire Başkanlığının buradan, çevreden numuneler alarak, sıklıkla takip etmesini istedik. Madenler, ruhsatını almış, işletiliyor olsa bile üretimlerinin yakından izlenmesi gerekiyor. Çevreye zararları, ilgili kurumlar tarafından, uzman kişilerden destek alınarak, bölgelerden numuneler alınıp, sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. İnanılmaz geniş alanlarda ağaçlar katlediliyor ve devamında siyanür havuzları ile araştırma sırasında kullanılan bu havuzlar, çevreye ve doğaya da beklenenden daha çok zarar veriyor. Ne kadar da önlem alındığı ifade edilse de, sonuç itibarıyla buharlaşan, havaya karışan, çevreye yayılan bir durum söz konusu. Bunlarla ilgili korkuları ve kaygıları yaşıyoruz, bölgemizde. Bu anlamda, çevre kuruluşlarımız da duyarlılıkla olayları takip edip, nitelikli mücadeleler veriyorlar. Biz de elimizden geldiğince onlara destek vermeye ve yapabilecekleri konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz.”ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: çevre uyarısı
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı