"Sağlık İçin Sigarasız ve Hareketli Yaşam"

Dünya Sağlık Örgütü tarafından alınan bir kararla "31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü" tüm Dünya ile birlikte Gönen`de de kutlandı.



Dünya Sağlık Örgütü tarafından alınan bir kararla  "31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü" tüm Dünya ile birlikte Gönen`de de kutlandı.

Tütün kullanımının yaygınlığı, tütün kullanımının diğer bağımlılıkların da önünü açması ve son yıllarda tütüne başlama yaşının giderek düşmesi nedeniyle özellikle çocuk ve gençleri hedef alan etkinliklere öncelik verilmektedir. Bilindiği gibi pek çok kanser hastalığının ve akciğer hastalığının kökeninde yaygın tütün kullanımının bulunduğu çalışmalarla ispatlanmıştır. Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yapılan etkinliklerde de tütün ve mamullerinden toplumun uzak durmasını teşvik edecek etkinlikler yapılmaktadır.


İçenlerin yarısının ölümüne neden olan sigara, vücutta başta akciğerler, kalp ve dolaşım sistemi olmak üzere hemen her sistem ve organı etkilemektedir. Amfizem, kronik bronşit, akciğer kanseri, damar sertliği, kalp krizi, katarakt, inme, cinsel iktidarsızlık, ciltte kırışıklıklarla erken yaşlanma bu hastalıklardan sadece bir kaçıdır. Tüm kanserlerin üçte birinin nedeni sigaradır. Etken olduğu başlıca kanserler olarak; gırtlak, akciğer, yemek borusu, pankreas, mesane, rahim kanserleri sayılabilir. Yine ağızda ve vücutta kötü koku, dişlerde sararma vb. nedenlerle toplumsal ilişkileri etkileyebilmektedir.

Sigara içme sadece sigara içenlerin sağlığını değil, içen bireylerin yakın çevresinde yaşayan kişileri de etkilemektedir. Halk arasında beşik ölümü olarak bilinen ani bebek ölümleri, orta kulak ve zatürree gibi solunum yolu enfeksiyonları ve astım, yine erişkinlerde kalp hastalıkları ve akciğer kanseri, sigara dumanına maruz kalmayanlara göre bu kişilerde daha sık görülmektedir.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşam kalitesini etkileyen başta şişmanlık (obezite) olmak üzere kalp-damar hastalıkları, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığı giderek artmaktadır.

Bu hastalıkların oluşumunda değiştirilemeyen faktörler genetik ve çevresel faktörlerdir. Söz konusu hastalıkların toplumda görülme sıklığının azaltılmasında, değiştirilebilir risk faktörleri olan yetersiz ve dengesiz beslenme, fiziksel aktivite yetersizliği ve sigara kullanımının sağlık üzerindeki olumsuz etkileri konusunda toplumun bilgi düzeyinin arttırılması, olumlu davranış değişikliklerinin oluşturulması büyük önem taşımaktadır.

Fiziksel aktivite sigara içmenin engellenmesinde ve içen kişilerde sigaranın bırakılmasında en iyi seçenektir. Bu nedenle sigaranın zararları konusunda halkımızın bilgilendirilmesi, sigara kullanımının azaltılması ve sigara alışkanlığının terk edilmesinde fiziksel aktivitenin vurgulanması amacıyla "Sağlık İçin Sigarasız ve Hareketli Yaşam" diyoruz.

Sigara, sağlığımızı, ekonomimizi ve çevremizi zararlı yönde etkilemektedir. Bu zarara neden olan sigarayla mücadelede, toplumun tüm kesimlerine önemli görevler düşmektedir.
Bugün Sigarasız bir Gönen için adım atmak için en uygun gündür.

Gelin sigarasız bir Gönen için hepimiz el birliği olalım.




Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı