Rotary, Guvernörünü ağırladı.

Rotary, Guvernörünü ağırladı.

Bandırma Rotary Kulübü, Guvernör katılımı ile kulüp asamblesini gerçekleştirdi.

Sosyal çalışmaları nedeni ile dikkatleri üzerinde toplayan Bandırma Rotary Kulübü dönem Başkanı Hayri Erdem başkanlığında ilk kulüp asamblesini gerçekleştirdi.

Uluslararası Rotary 2440 bölge Guvernörü İsmail & Cemile Rodoplu, Guvernör yardımcısı Erdal & Serap Gezen ve bölge sekreteri Şaban Radoplu´nun konuk olduğu kulüp asamblesi Eken Prestij otelde yapıldı.

Bandırma Rotary kulübü asamblesi ardından gerçekleşen resepsiyonda Enerji SA Doğalgaz santralleri bakım müdürü Mak. Müh. Halit Emiroğlu´nun üyelik giriş töreni yapıldı.

/resimler/2016-9/1/1235000861721.jpg

Kulüp asamblesi dolayısı ile Bandırma Rotary kulübüne konuk olan 2440. bölge Guvernörü İsmail Rodoplu yaptığı konuşmada, "Bugün dünyanın dört bir köşesinde görev değişimi yaşanmaktadır. Dünyada pek az STK uygulanan bu 1 yıllık görev döngüsü Rotary´nin en önemli özelliklerinden biridir. Yılsonuna doğru devinimini yavaş yavaş kaybeden hizmet çarkı, her yıl 1 Temmuz´da yeni bir ekip, yeni bir heyecan ve yeni bir coşku ile tekrar hızlanır ve dünyanın dört bir köşesinde, nerede ihtiyaç varsa onun giderilmesi için hizmetler üretir."

                "Bu yıl 111. yılını kutlayan Rotary dünyanın en eski ve en saygın STK´larından. Bugün dünyanın en etkin 5 yardım kuruluşundan biri sayılan Rotary, pek çok konuda Birleşmiş Milletler, UNİCEF, WHO, Bill & Melinda Gates Vakfı, Coca Cola Vakfı gibi dünyanın en büyük ve en etkin kurumları ile işbirliği yapar ve projeler üretir." 

                "Tüm Dünyada, 200 den fazla ülkede; 541 bölge, 35.200 Kulüp ve yaklaşık 1.300.000 Rotaryen ile 18-30 yaş grubu gençlerden oluşan 200.000 den fazla Rotaraktör ve 14-18 yaş grubu gençlerden oluşan 440.000 den fazla İnteraktör ile 1.940.000 kişilik bir hizmet ordusu yeni bir döneme başlıyor." 

/resimler/2016-9/2/0726224218096.jpg

Rotary´nin amacı ;

-          Bütün değerli teşebbüslerin temeli sayılan hizmet idealinin teşvik edilmesi ve geliştirilmesi;

-          Tanışıklığın, dostluk ve arkadaşlığın bir hizmet fırsatı olarak geliştirilmesi;

-          İş ve meslek hayatında yüksek ahlak standartlarının teşviki ve bütün yararlı mesleklerin değerinin tanınması ve takdir edilmesi ve her Rotaryen´in kendi işini ve mesleğini, topluma bir hizmet fırsatı sayarak yüceltmesi;

-          Her Rotaryen´in ?Hizmet İdealini? kişisel hayatında, iş ve meslek hayatında ve toplum hayatında uygulaması;

-          Hizmet İdeali etrafında birleşmiş iş ve meslek adamları arasında Dünya çapında dostluk ilişkileri kurmak suretiyle Uluslararası anlayışın, iyi niyet ve barışın geliştirilmesi;

olarak tanımlanır.

?Kendinden Önce Hizmet? şiarını ilke edinerek, yaptığı ve yapacağı tüm hizmetleri ?Dörtlü Özdenetim? yani;

Düşündüklerimiz; söylediklerimiz ve yaptıklarımız;

-          Gerçeğe uygun mu?

-          İlgililerin tümü için adil mi?

-          İyi niyet ve daha iyi dostluklar sağlayacak mı?

-          İlgililerin tümü için yararlı mı?

Filtresinden geçirerek planlar ve uygular.

               Rotary Kulüpleri, iyi karakterli, dürüst, liderlik becerilerine sahip iş, meslek ve / veya toplumhayatında saygın ve kendi toplumlarına ve/veya tüm dünyaya hizmet etmeye istekli yetişkin insanlardan meydana gelir.

               Tıpkı Paul Harris´in 111 yıl önce Rotary´yi kurduğu zamanlarda olduğu gibi, dürüstlüğe, çeşitliliğe, hoşgörüye, dostluğa inanan ve yaşamlarında yapabilecekleri en iyi şeyin insanlığa hizmet etmek olduğuna inanan insanlar. 

               Toplum Liderleri olarak adlandırdığımız bu kişiler, Rotary Kulüplerinde bir araya gelerek fikirlerini paylaşır, bu fikirler ışığında toplumun yararına ?iyi işler? yapmak için projeler üretir ve bu projeleri gerçekleştirmek için harekete geçerler.

               Tıpkı Paul Harris gibi, hepimiz yaşamda değerli, en değerli şeyin insanlığa hizmet etmek olduğuna hala inanmaktayız;

               İşte bütün bunların ışığında 2016-17 Uluslararası Rotary Dönem Başkanı Dönem Temasını     ?ROTARY İNSANLIĞA HİZMET EDER? diye belirledi.

               Bütün bu sözünü ettiğimiz ilkeler doğrultusunda, ülkemizde 230 Rotary Kulübünde 6100 Rotaryen hizmet üretmektedir.

               Bölgemiz, Uluslararası Rotary 2440. Bölge, kuzeyde Bursa´dan başlayarak, Balıkesir, Çanakkale, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli ve Muğla´yı içine alan geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Bölgemizde 64 Rotary Kulübünde 1.650 Rotaryen ?İyi İşler? yapmak, yöresine çevresine faydalı hizmetle üretmek amacıyla bir araya gelmiştir.

Değerli Basın Mensupları, Rotary ailesinin değerli üyeleri;

               Önümüzdeki yıl Rotary tarihi açısından son derece önemli yıldönümlerini kutlayacak. Rotary´nin bütün uluslararası ve insancıl hizmetlerinin finans kaynağı olan Rotary Vakfı´nın 100. Yılını kutlayacağız.

               1917 yılında yapılan Atlanta Konvansiyonunda Dönemin Uluslararası Rotary Başkanı Arch Klumph önderliğinde kurulan Rotary Vakfı bugün Dünyanın en büyük ve en iyi yönetilen vakıflarından biridir.  Ve tek para kaynağı Dünya Rotaryenlerinin her yıl yaptığı bireysel katkılardır. Aktif büyüklüğü 1 milyar USD´yi geçen Rotary Vakfı tüm dünya Rotaryenleri için büyük bir gurur kaynağıdır.

               Ama biz Türk Rotaryenleri için ayrı bir gurur kaynağıdır. Çünkü bu Vakfın Mütevelli Heyetinde bir Türk Rotaryen görev yapmaktadır. İstanbul Karaköy Rotary Kulübü üyesi UR Geçmiş Dönem Direktörü Sevgili Örsçelik Balkan 2016-2019 yılları arasında bu görevi sürdürecektir.

               Rotary Vakfı destek vereceği hizmet alanlarını ?6 Öncelikli Alan? olarak belirlemiş ve kaynaklarını bu öncelikli alanlarda üretilen hizmetlerde kullanmaya karar vermiştir.

-          Barış ve Anlaşmazlıkların Çözümü

-          Hastalıkların Önlenmesi ve Tedavisi

-          Su ve Sanitasyon

-          Anne ve Çocuk Sağlığı

-          Temel Eğitim - Okuma Yazma    

-          Ekonomik ve Toplumsal Kalkınma

               Ancak Rotary Vakfının en öncelikli projesi ?Çocuk Felci?nin dünyadan yok olması amacıyla sürdürdüğü mücadeledir.

1979 yılında Filipinlerde bir sağlık projesi olarak başlatılan mücadele 1984-85 Dönemi UR Başkanı Carlos Conseco tarafından küresel bir projeye döndürülmüştür.

               WHO, UNİCEF ve US.CDC yanında bütün dünyada Sağlık Bakanlıklarının verdiği destek ile önemli aşamalar kaydeden ?Çocuk Felci?  projesine 2007 yılından itibaren Bill & Melinda Gates Vakfı da büyük maddi destek vermektedir.

                Proje başladığından bu güne kadar 2,5 milyar çocuk aşılanmış ve Rotary bu projeye 1,4 Milyar Dolar kaynak sağlamıştır. Bu rakkama tüm Dünyadaki aşılama kampanyaları sırasında Rotaryenlerin iş gücü ve lojistik destek olarak yaptıkları hizmetler dahil değildir.                 Rotaryenler ve Rotary Gönüllüleri bu uğurda hayatlarını hiçe sayarak bu projeyi yürütmeye çalışmaktadırlar. Geçmişte pek çok çatışma bölgesinde ateş kes anlaşmaları yapılarak aşılama kampanyaları sürdürülmüştür, ama ne yazık ki Nijerya, Hindistan, Pakistan ve Afganistan´da yapılan silahlı saldırılar sonucunda çok sayıda gönüllü sağlık personeli yaşamını yitirmiştir.

                Ülkemizde son çocuk felci vakası 1998 yılında görüldü, o günde sonra ülkemiz Çocuk Felcinden arınmış bölge ilan edildi. Bugün %99,9 oranında ortadan kalkan virüse, Pakistan - Afganistan sınırında çok küçük bir bölgede hala rastlanmakta. Ancak yapılan çalışmaların sonuç vereceğine olan inancımızla 2017 yılında Atlanta´da yapılacak Rotary Konvansiyonu´nda bu illete karşı insanlığın zaferini ilan etme mutluluğuna kavuşacağız.

Değerli Basın Mensupları, Değerli Rotary ailem;

                Rotary´de temel yapı kulüplerdir. Projeler ve hizmetler kulüpler tarafından üretilir ve gerçekleştirilir. Biz bölge yöneticileri olarak onların işlerini kolaylaştırmak, onlara yeni fikirler vererek hizmet yolunda önlerini açmaya çalışırız.

                Bu dönemde de ayni şekilde çalışacağız. Birazdan gelecek dönem görev yapacak Başkanlarımız bizlerle hazırladıkları ya da düşledikleri projelerini paylaşacaklar. Ama biraz önce de dediğim gibi biz bölge yönetimi olarak onlara yardımcı olmak amacıyla bazı hazırlıklar yaptık, dönemimizi anlamlandıracak bazı projeler ürettik.

                Kulüplerimiz ve bölge olarak geçmişte yaptığımız çok özel ve güzel işlerimiz var, bunlara devam edeceğiz. Okuma yazma konusunda çok özel bir proje geliştirmeye başladık. Geçmiş yıllarda yaptığımız Sağlık Şenliklerini hem İzmir hem de Bursa´da tekrar gerçekleştireceğiz. Yıllardır bıkmadan usanmadan gerçekleştirdiğimiz çok önemli projelerimiz var ;

-          İzmir Rotary Kulübünün düzenlediği ?Güzel Konuşma Yarışması?nın 50. Yılını; 

-          Karşıyaka Rotary Kulübünün Dedeler ve Torunlar Atletizm Yarışmasının 32. Yılını;

-          Çanakkale Boğazı  Yüzme Yarışmamızın 30. Yılını;

-          Alsancak Rotary Kulübü Şan Yarışmasının 10. Yılını;

Kutlayacağız, bunlar gibi yıllardır düzenlediğimiz pek çok etkinliğimiz var; Osmangazi Rotary Klasik Otomobil Turu, Nilüfer Rotary Boyun Kadar Kitap Oku, Uludağ Rotary Atletizm Yarışmaları, Tophane Rotary Bisiklet Turu ve Karagöz Rotary 30 gün Ramazan Boyunca 500 kişiye İftar yemeği vermek gibi.

               Bütün bunların yanında bu yıl iki konunun altını çizmek istedik. Bunlardan biri Kültür ve Sanat diğeri ise en büyük değerimiz Cumhuriyetimiz.

               Bu amaçla Türk Rotary´sinde ilk kez bir ?Cumhuriyet ve Kazanımları? komitesi kurduk. Bu komiteyi kurarken amacımız;

               Cumhuriyet ile kazandığımız değerleri gerçek anlamları ile hatırlamak, hatırlatmak ve yaşatmak.

                Antlaşması, Ağustos ayında Cumhuriyet ve Modernleşme gibi. Bu programlar 2017 haziran ayına kadar devam edecek. İlk Program 21 Temmuzda İzmir´de Gülsün Bilgehan´ın konuk olarak katılacağı bir toplantı olacak.  27 Temmuzda Marmaris Rotary Kulübü bir etkinlik yapacak. Ama 18 Ağustosta yine İzmir´de çok önemli bir konuşmacı konuğumuz var; Amerikalı Ünlü tarihçi Justin McCarthy , ?Savaşta ve Barışta Atatürk ve küllerinden doğan TÜRKİYE? konulu bir konferans verecek.

               Tüm bu programların hedef kitlesi Rotaryenler, öğretmenler, öğretmen adayları, öğrenciler, toplum birliklerimiz ve sivil toplum kuruluşları gibi çok geniş bir kitle olacak. Bütün bu programlar süresince , günlük siyasetten ve hamasetten uzak, objektif ve bilimsel bir yaklaşımla programlarımızı gerçekleştirmeye gayret edeceğiz. Dönem sonunda da bu çalışmaların sonuçlarını bir rapor yada kitap haline getirmeyi de amaçlıyoruz.

               Kültür ve sanat konusunda gençlerimize yönelik çok çeşitli programlar planlıyoruz. Gençleri koro müziği ile tanıştırmak onlara hiç bir parasal yük getirmeden sanatla uğraştırmak;  bunu yanında kendi öz kültürümüz ve değerlerimizi daha iyi öğrenmeleri ve özümsemeleri konusunda çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu konuda bölgemiz şehirlerinde kurulu bulunan çok sesli korolar ile birlikte şenlikler düzenlemek, Bursa´da 1. Polifonik Korolar Şenliğini düzenlemek gibi hedeflerimiz var. İzmirde bir gençlik orkestrası oluşturmak bu orkestra ile genç bestecilerin eserlerini seslendirmek gibi rüyalarımız var. 

Büyük önder Atatürk´ün ünlü sözünü hep birlikte hatırlayalım ?Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir?.    

Değerli Basın Mensupları, Sevgili Rotary ailem;

               Rotary başkalarının bakıp da göremediği sorunlar üzerinde kafa yorar ve proje geliştirir, fikir üretir,bu fikirleri projeler yolu ile hayata geçirir, yaşamda en değerli şeyin insana hizmet olduğunu hiç ama hi,ç unutmaz, işte bunun için ;

               ?Rotary İnsanlığa Hizmet Eder? diyerek sözlerime son veriyorum.



  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false