Rektörden basın toplantısı

Rektörden basın toplantısı

Prof. Dr. Süleyman Özdemir: “Kurulan Tıp Fakültemiz öğrencileri ilk 3 yıl İstanbul Üniversitesi’nde eğitim görecek”

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, düzenlediği basın toplantısında çeşitli konular hakkında bilgiler verdi.

Özdemir, Erdek Meslek Yüksek Okulu’nda düzenlediği basın toplantısında şu bilgileri aktardı.

ÖĞRENCİ SAYISI

Geçen yıl eğitim-öğretim yılı başında öğrenci sayısının 13.200 olduğunu belirten Özdemir, şunları söyledi:

“Mezunlarla birlikte şu an için öğrenci sayımız 12.700. geçen yıl, 3.340 kontenjanımız vardı. Bu yıl 660 ilave kontenjan gelecek ve toplam kontenjanımız 4.000’e ulaşacak. Ayrıca 500 ilave yabancı öğrenci alacağız. Böylece 2021-2022 eğitim-öğretim yılında mevcut öğrenci sayımız 15.000-15.500 civarında olacak.

Üniversitelerinde halen, 65 ülkeden ve her düzeyde 1.228 uluslararası öğrencinin okuduğunu belirten Özdemir, şöyle konuştu:

“200 TÖMER öğrencimiz var. Bu yıl da en az 500 uluslararası öğrenci daha alımını planlıyoruz. Bu statüde hedefimiz 1.700 öğrenciye ulaşmak. Bu öğrenciler için bu yıl üç kez başvuru alacağız. İlk başvurumuza 5.000 öğrenci başvuru yaptı. İkinci başvuru 17 Temmuz’da başlayacak. Üçüncü başvuru Eylül’de olacak. Yabancı öğrencilerin, Bandırma’ya ekonomik ve kültürel katkıları var. Türkiye’nin ve Bandırma’nın tanıtımını yapıyorlar. Üniversitemize yabancı  öğrenci olarak en çok Azerbaycan, Somali, Türkmenistan, Gine, Yemen, Mısır, Afganistan, Endonezya, Özbekistan, Suriye, Gana, Fas, Çad ve Moritanya’dan geliyorlar. Bölge olarak Orta Asya, Orta Afrika, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Güneydoğu Asya diyebiliriz.”

PERSONEL DURUMU

Halen 393 akademik, 257 idari personel olmak üzere toplamda 650 personelin görev yaptığı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ne 62 yeni akademik ve 13 yeni idari personel daha alınarak toplam personel sayısını 725’e yükselteceklerini açıklayan Özdemir, “”Başka ilave kadrolar da olacak. Sayı 750’yi geçebilir” dedi.

TIP FAKÜLTESİ 3 YIL İSTANBUL’DA

Bandırma Onyedieylül Üniversitesi bünyesinde kurulması kesinleşen Tıp Fakültesi’nin 16 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandığına işaret eden Rektör Özdemir, şunları söyledi:

“Üniversitemizin uzun zamandır kuruluş hazırlıklarını yürüttüğü Tıp Fakültemiz, Yükseköğretim Kurulu(YÖK) kararı ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı doğrultusunda, 16.06.2020 tarih ve 31157 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak kurulmuştur. Kentimize ve ülkemize hayırlı olsun. Tıp Fakültemize, önümüzdeki 2020-2021 eğitim-öğretim yılı için 40 öğrenci alacağız. Ancak bu fakülte için ciddi hazırlık gerekiyor. Bina ve laboratuvarlar gerekiyor. Bu nedenle İstanbul Üniversitesi ile yaptığımız görüşmeler sonucunda, Tıp Fakültesi’ne alacağımız öğrencilerimizin ilk 3 yıl için İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Çapa’daki Tıp Fakültesi’nde okuması konusunda protokol imzaladık. Bu konuda YÖK de onay verdi. 3 yıl içinde binamızı tamamlayarak, Tıp Fakültesi öğrencilerimizi üniversitemize alacağımızı düşünüyoruz.”

BANDIRMA DEVLET HASTANESİ İLE PROTOKOL

Tıp Fakülteleri için önlerinde iki yol olarak ya kendi hastanelerini kurmak, ya da üniversitenin yakınındaki Bandırma Devlet Hastanesi ile işbirliği yaparak buradan yararlanmak bulunduğunu vurgulayan Özdemir, şu bilgiyi verdi:

“Ülkemizde, çeşitli kentlerde 119 dolayında tıp fakültesi var. Bunlardan 50 dolayındaki fakülte, mevcut hastanelerden yararlanıyor. İlk aşamada biz de öyle yapacağız. Bu bağlamda Bandırma Devlet Hastanesi ile protokol imzalayıp, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile afiliasyon yapacağız. Maliye ve Hazine Bakanlığı’ndan, yeni Tıp Fakültesi binası için yatırım bütçesi talebinde bulunacağız. Başta Başhekim Etem Karpuz olmak üzere Bandırma Devlet Hastanesi’nin bizimle işbirliği yapmaya hazır bulunmaları da büyük avantaj. Buna paralel olarak daha sonraki aşamada Bandırma Devlet Hastanesi de Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüşür, hastane daha da gelişir ve yeni hocaların gelmesiyle daha da kaliteli düzeye yükselir.”

Özdemir, Tıp Fakültesi’nin kurulmasına paralel şekilde, önümüzdeki yıllarda Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakültesi talebinde bulunacaklarını da belirtti.

ZİRAAT FAKÜLTESİ KAPANDI

Özdemir, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi bünyesindeki Ziraat Fakültesi’nin kapanmasını ise şöyle değerlendirdi:

“Aslında biz, Ziraat Fakültemize 4 yeni bölüm açarak geliştirmeyi düşünüyorduk. Bu konuda YÖK’e de başvurularımız vardı. Ülkemizde, 45’e yakın Ziraat Fakültesi var. Ancak geçen yıl bunların doluluk oranı yüzde 35’te kaldı. Geçen yıl, bu konuda yüzde 85 doluluk oranı isteyen YÖK, bu yıl bu oranı yüzde 90’a çıkardı. Bu nedenle de Ziraat Fakültemizi kapattı. Üzgünüz ama yapılacak bir şey yok. Belki gelecekte yeniden kurulmasına izin verilir.”

YENİ BÖLÜM VE PROGRAMLAR

2020-2021 eğitim-öğretim döneminde açacakları yeni ön lisans, lisans, lisans üstü bölüm ve programları hakkında da bilgi veren Özdemir, şunları aktardı:

“5 yeni bölüm, 7 yeni program, 3 Susurluk Meslek Yüksek Okulu’ndan gelen program ve 2 yeni doktora programı olmak üzere toplam 17 yeni program açacağız. Açacağımız 10 yeni lisans üstü programla toplam program sayımız 25’i geçecek. Böylece üniversitede toplam program sayımız 114’ten 140’a yükselecek.

SUSURLUK MYO DA ÜNİVERSİTEYE BAĞLANDI

Daha önce Balıkesir Üniversitesi’ne bağlı bulunan Susurluk Meslek Yüksek Okulu’nun da bu üniversiteyle 25.06.2020’de yapılan protokol uyarınca Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ne bağlandığını belirten Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, şu bilgiyi verdi:

“Susurluk Meslek Yüksek Okulu, Balıkesir Üniversitesi’nden ayrılarak bize bağlanma isteğinde bulundu. Bunu Balıkesir Üniversitesi kabul etti, YÖK de onay verdi. Bu okulun arazisi de üniversitemize geçti. Susurluklular, ayrıca yeni bir bina yapıyorlar ve yeni programlar ile okullarının zenginleştirilmesini istiyorlar. Sanıyorum, 7 bin metre kare üzerindeki bu yeni bina 1-1,5 yılda biter ve oraya da yeni programlar koyarız.”

HİBRİT EĞİTİM MODELİ

Covid-19 salgınının, önümüzdeki eğitim-öğretim sürecine etkileri konusunda da düşüncelerini açıklayan Özdemir, ‘Hibrit Eğitim Modeli’ne geçerek, derslerin yüzde 20’sini uzaktan eğitimle vereceklerine işaret ederek, şunları söyledi:

“YÖK, bu ortamda üniversitelerin yüzde 40 oranında uzaktan eğitim-öğretimden yararlanabileceklerini açıkladı. Biz, önümüzdeki yıl, büyük oranda öğrenci ile yüz yüze eğitimden yana olsak da, yüzde 15-20 oranında da uzaktan eğitime başvurmayı planlıyoruz. Bahar döneminde uzaktan eğitimi başarıyla tamamladık ve derslerin yüzde 80’ini online üzerinden gerçekleştirdik. Bu konuda öğrenci ve öğretim elemanı memnuniyeti de yüksek oldu. ”

ÜNİVERSİTEMİZ 19 EKİM’DE AÇILACAK

Altıncı yıla giren Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde 2020-2021 eğitim-öğretim yılını 19 Ekim’de başlatmayı planladıklarını belirten Özdemir, “Her yıl, üniversitemizi Bandırma’nın düşman işgalinden kurtuluş tarihi olan 17 Eylül’de açıyorduk. Ancak pandemi nedeniyle bu yıl 19 Ekim’de açacağız” dedi.

PERTEVNİYAL HASTANESİ KENT MÜZESİ OLACAK

Tahsisi Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ne verilen tarihi Pertevniyal Devlet Hastanesi hakkında da bilgi veren Özdemir, “Üniversitemize devredilen bu binayı, tadilatını yaptıktan sonra Kent Müzesi’ne, yani Etnografya Müzesi’ne dönüştüreceğiz. Bunun için Bandırma ve yöresinden eşyalar toplamaya başlayacağız” dedi.

ÖĞRENCİLER ŞANSLI

Ülkemizde, devlet veya özel üniversite olarak 208 üniversitenin bünyesinde çok sayıda fakülte ve bölüm bulunduğuna dikkati çeken Özdemir, “Yani yüksek öğrenim görmek isteyen öğrenciler şanslı. Bu yıl da 900 bin dolayında öğrencinin yüksek öğrenim göreceğini düşünüyorum. Bu bağlamda Bandırma Onyedi Eylül Üniversitemizin bünyesinde de eski-yeni toplam 140 bölüm var. Buna bağlı şekilde Bandırma ve yöremizden gençlerimizin, artık daha fazla üniversitemizi tercih edeceğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu. ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Rektörden basın toplantısı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false