Polat’tan açıklama

Polat’tan açıklama

ADD Bandırma Şube Başkanı Serdar Polat: “İzmir İktisat Kongresi kararları bugüne bile ışık tutuyor”

Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Bandırma Şube Başkanı Serdar Polat, “İzmir İktisat Kongresi”nin önemine dikkati çekti.

İzmir İktisat Kongresi’nin 17 Şubat 1923’te toplandığına işaret eden Polat, şunları söyledi:

“Bu kongre, Kurtuluş Savaşı’nın ardından toplanmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın ağır koşullarından yeni çıkıldığı bir dönemde toplanmasına karşın kongrede özellikle ekonomik konularla ilgili olarak çok önemli kararlar alınmıştır. Bu kongrenin kararları, milli ekonomimize ışık tutmuştur. İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararların, ülkemizin bugün içinde bulunduğu ekonomik darboğaza da ışık tutacağına inanıyorum.”

KONGRENİN ÖNEMİ

Kongre, yeni Türkiye’nin iktisat politikasını belirlenmek amacıyla toplanmıştır. Mustafa Kemal Paşa, kongrenin açış konuşmasında, “Yeni Türkiye’miz, layık olduğumuz düzeye eriştirebilmemiz için mutlaka ekonomimize birinci derecede önem vermek zorundayız. Çünkü zamanımız tamamen bir ekonomi devresinden başka bir şey değildir. Siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılmamışlarsa, meydana gelen zaferler devamlı olamaz. Ekonomi demek, her şey demektir. Yaşamak için, mutlu olmak için, insan varlığı için ne lazımsa onların hepsi demektir. Ziraat demektir, ticaret demektir, çalışma demektir, her şey demektir” demişti.

Atatürk, bu kongrede ayrıcalık taşıyan yabancı şirketlerin millileştirilmesi üzerinde durmuş, gayri meşru rekabeti besleyen kapitülasyonlara son vermenin gerektiğini belirtmiş, ulusal görüşü iktisat politikalarına temel yapmanın zorunlu olduğunu belirtmiştir.

Kongre, iki haftalık bir çalışmadan sonra oybirliğiyle kabul edilen “Misak-ı İktisadi”yi yayınlayarak dağılmıştır. ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Polat’ açıklama
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false