Paşalimanı’nda “Ada Karası” eğitimi

Paşalimanı’nda “Ada Karası” eğitimi

Erdek Ticaret Odası’ndan “Ada Karası” atağı, Avşa'dan sonra Paşalimanı'n da seminer düzenlendi.

Erdek Ticaret Odası’nın (ETO) önderliğinde, “Ada Karası” üzümüne “coğrafi işaret” alma yolunda attığı adına paralel şekilde üreticileri bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Avşa’dan sonra ikinci eğitim çalışması da Paşalimanı Adası’ndaki üreticiler için gerçekleşti. Adanın Harmanlı Mahallesi’nde, “Ada Güneşi” lokalinde gerçekleşen eğitim çalışmasına Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü konuşmacı Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nden Ziraat Yüksek Mühendisleri Tamer Uysal, Tezcan Alço ve Bekir Açıkbaş katıldılar. Mühendisler, “Bağ tesisi terbiye sistemleri, iklim ve toprak istekleri” konusunda bilgiler verdiler.

Eğitim toplantısından önce konuşan Erdek Ticaret Odası (ETO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Turizm Kurulu Başkanı Özlem Sarı, Oda olarak bölgenin kalkınması için yöre adlarıyla meşhur olan ürünleri ortaya çıkarmak, tanıtım ve pazarlamalarını sağlamak için çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak şunları söyledi:

“Böylece Erdek’in ve bölgesindeki ürünlerinin KDV’si yüksek değerlerini ülkeye tanıtmak ve üreticilere gelir sağlamayı amaçlıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımıza önce Kapıdağ’ın mor soğanıyla başladık. Mor soğan konusunda daha önce birbirleriyle rekabet durumunda olan beş köy, mor soğan üretmeye çalışıyordu. Ancak yılda toplam ancak 700 kilogram mor soğan üretilip, kilosu ancak 500 kuruştan satılabiliyordu. Mor soğana coğrafi işaret aldıktan sonra gerçekleştirdiğimiz çalışmalara paralel olarak Ballıpınar köyü ağırlıklı üretilen mor soğanın yılda 2 bin tona ulaşırken, kilosu 3,5 liraya yükseldi.”

“Coğrafi işaret” almanın o ürünün en iyi ürün olduğu anlamına gelmediğine dikkati çeken Sarı, şu değerlendirmede bulundu:

“Mor soğandan sonra Marmara Adası’nın, Saraylar Mahallesi’nde çıkarılan Marmara mermerine coğrafi işaret aldık. Erdek ilçesinin gelirinde birinci sırada turizm değil, tarım geliyor. Zeytincilik de gelir kaynağı ama gidin bakın bakalım, İstanbul’da, Erdek zeytininin adı geçiyor mu? Geçmiyor ama Gemlik zeytini biliniyor. Manyas’ın kelle peyniri de İstanbul’da bilinmiyor. Yöremiz, beyaz et sektöründe de önde ama yıllardır BANVİT’ten başka ülke düzeyinde bilinen markamız, kanatçımız yok. Bölge olarak kalkınma adına çok geç kaldık. Çok eski yıllarda, Erdek ve yöresindeki asma bahçeleri çok fazlaydı. O yıllarda Erdek’te şaraphane bile vardı. Şimdi asma bahçeleri nerede?”

Paşalimanı Adası’ndaki “Ada Karası” üzümü üreticilerinden bazılarının, Erdek Ticaret Odası’nın bu üzümü “Avşa Ada Karası” üzümü olarak lanse ettiğini öne sürerek, “Biz de bu üzümü üretiyoruz. Neden adamızın adı geçmiyor? Bu üzüme coğrafi işaret alınması bize ne yarar sağlayacak?” şeklindeki sorusu üzerine,

“Adanızda bu üzümden şarap ürettiğinizi söylüyorsunuz ama soruyorum, adanızda şarap üreten bir tesis var mı?” yanıtını verdi. Üreticilerin, “Böyle bir tesisimiz yok” demeleri üzerine Sarı, “Ada Karası’na coğrafi işaret almamızın tabii ki size de büyük katkısı olacaktır. Sizi de daha çok üretime ve bağcılığa teşvik edecektir” dedi.

İlgiyle izlenen eğitim etkinliğinin ardından, seminere katılan Paşalimanı sakinlerine katılım sertifikası verildi. Tekirdağ’dan gelen ziraat yüksek mühendisleri, üreticilerin bağlarını ziyaret ettiler. ÖNDER BALIKÇI



Melda balkir
20.03.2022 14:45:33
Son derece sevindirici haberler.zararin neresinden dönülse kardır.emeklerinize saglik

Anahtar Kelimeler: Paşalimanı’ Karası” eğitimi
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı