"Öncü Kadınlarımız"

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününün ruhuma uygun sanatsal sergi

Bandırma Belediyesi kültür ve sanat etkinliklerinin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününe tesadüf eden "Üncü Kadınlarımız" resim sergisi büyük ilgi gördü.

Kuratör Ülkü Cılızoğlu beraberinde Danışman Harika Ören ile geldiği Bandırma´da mesleklerinde ilk olan kadınları fırçaları ile tablolaştırıp, sanatsal kimlik kazandıran 36 Bayan ressamın eserlerini ziyarete açtı.

Açılışta konuşan Ülkü Cılızoğlu, annesinin Yeni Ziraatli´den olduğunu kendisininde bir Bandırm´lı olarak böylesine özel bir sergi ile Bandırma´da bulunmaktan son derece mutlu olduğunu ifade etti.

Cılızoğlu, 8 mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde müze konseptindeki tablolarda, mesleklerinde ilk olan Bayanların anlatıldığını bunların içinde 2bayanın ise Manyas´lı olduğunu söyledi.

Cılızoğlu, eserler arasında yer alan Keriman Halis Ece´nin 1932 de Dünya güzeli olması ardından "Kraliçe" anlamına gelen soy ismi "ECE"nin Atatürk tarafından verildiğini söyledi.

Diğer bir Manyas´lı öncü kadının ise Hayriye Melek Hunc olduğunu, kendisinin iyi bir gazeteci, yazar ve şair olarak Meşrutiyetin ilanından sonra Kadına yönelik yayınlar yaptığını ifade etti.

Hayriye Melek Hunc´un 1911 yıllarında Türkçe-Adigece yayınlanan "Diyane" dergisinin baş yazarlığını yaptığını söyledi.

"Öncü Kadınlarımız" sergisini ziyarete açan belediye Başkan Yardımcısı Sami Türkmen ise yaptığı konuşmada 8 Mart´ın yanlış anlaşıldığının altını çizerek, "8 Mart Sevgililer günü değildir, 8 Mart haklı ücadeleleri uğruna katledilen bir grup Kadın´ın anısına hazırlanan anma ve mücadele günüdür." diyerek bunun böyle yaşanması gerektiğini söyledi.

/resimler/2018-3/9/1955598790725.jpg



Anahtar Kelimeler: Öncü Kadınlarımız
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli