Muhtarlar günü kutlandı

Muhtarlar günü kutlandı

Cumhuriyet alanında başlayan 19 Ekim Muhtarlar günü, Kaymakamlık Makamı ve Başkan Dursun Mirza´nın kahvaltı resepsiyonu ile devam etti.

Anadolu´da köy ve muhtarlık örgütünün kuruluşu 1833 yılında Kastamonu Taşköprü´ye dayanmaktadır.

Taşköprü´de Ayanların kötü davranması nedeniyle ilk muhtarlık seçimi yapılmıştır..

1864 ve 1871 Nizamnameleriyle oluşturulan yapı, 1913 yılında çıkarılan İdare-i Umumiye-i Vilayet Kanunu Muvakkati´ne kadar devam etmiştir. 1913´deki bu düzenleme ile 1864 ve 1871 Nizamnameleri yürürlükten kaldırılmıştır. Bu gelişme sonrası köyler, 1924 yılına kadar yasal dayanaktan yoksun kalmış, ancak hükümet izniyle görevlerine devam etmiştir.
 
 
         Cumhuriyet Dönemine Muhtarlık müessesesi 
Türkiye´deki yerel yönetim birimleri içinde nüfus itibariyle en küçük, tarihsel açıdan en eski ve sayıca en fazla olan yerleşim birimi köylerdir (Gözler, 2008: 200). 2009 yılı itibariyle 34.146 köy bulunmaktadır. Köyler de nüfus 12.047.755 olarak tespit edilmiştir.
Cumhuriyet döneminde çıkartılan KÖY KANUNU Çeşitli tarihlerde değişikliğe uğrar. Farklı tarihte Yürürlüğe Giren Maddeler belirlenir ve uygulamaya geçer.
 
             Muhtarın Görevleri
Muhtar, mahalle yönetiminin başıdır ve devletin köydeki temsilcisidir. Muhtar, mahalle tarafından beş yıllık bir süre için seçilmektedir. Muhtarlık seçiminde siyasi partiler aday gösteremezler. Muhtarın, köy tüzel kişiliğinin yürütme organı olması sebebiyle köyle ilgili görevleri, devletin köydeki temsilcisi olması nedeniyle de devletle ilgili işlevleri bulunmaktadır.
 
 
Köylerin Mahalle statüsüne geçmesi ile tüm muhtarlar Mahalle Muhtarlığı müessesi olarak faaliyet gösterdiği Bandırma´da bugün 4 yıl önce bakanlar kurulu kararı ile onanan 19 Ekim Muhtarlar günü törenle kutlandı.
Cumhuriyet alanında saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ve anıt´a çelenklerin sunulması  ile başlayan törende sunumu gerçekleştiren Ozan Ertuğrul törene gönderilen telgrafları okuyup ardından Türkiye Muhtarlar Derneği Bandırma Temsilcisi Hüseyin Kocabıyık, Bandırma Muhtarlar derneği Başkanı Nur Demir Hancıoğlu ve Belediye Başkanı Dursun Mirza günün önemine binaen birer konuşma yaptılar.
19 Ekim Muhtarlar günü programı daha sonra topluca gidilen Kaymakamlıkta "19 Ekim Muhtarlar Günü" pastası kesilip, Kaymakam Günhan Yazar, İlçe Emniyet Müdürü Soner Duran, Jandarma bölük komutanı Jan. Yzb. Mahir Mavi Muhtarların gününü kutladı.
Bandırma Muhtarlarının 19 Ekim Muhtarlar günü kutlaması daha sonra Çamlık Cafe´de Başkan Dursun Mirza tarafından güne özel olarak verilen kahvaltı resepsiyonunda devam etti.



Anahtar Kelimeler: Muhtarlar günü kutlandı
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli