Muhasebeci ve Mali Müşavirlerden Duyuru

Muhasebeci ve Mali Müşavirlerden Duyuru

Sevgili meslektaşlarımız, Değerli vergi mükellefleri;

Maliye bakanlığı bünyesinde “Kara paranın aklanmasıyla mücadele ve terörün finansmanının engellenmesi “konusunda çalışmalar yapmak üzere 17 Şubat 1997 tarihinde kısa adı MASAK olan Mali Suçları Araştırma Kurulu kurulmuştur.

MASAK’ın çalışmalarına yön vermek üzere daha sonra 9 genel tebliğ ve birçok yönetmelik yayınlanmıştır.

Özellikle son 3 yıldır bankalar vasıtasıyla yapılan para transferleri üzerinde detaylı çalışmalar yapılmaktadır. Yapılan bu çalışmalarda herhangi bir kişi ya da kurum hesaplarında bir dönem içinde yapılan belli büyüklüğü aşan transferler taramaya alınmış ve bu taramaya takılan hesap sahiplerine Maliye ye izahat daveti yapılmıştır.

Bu kapsamda bazı meslektaşlarımıza da davet yapıldığı duyumlarımız olmuştur. Bu kapsamda davet almalarının sebebinin şahsi banka hesapları üzerinden müşterilerine ait vergi, SGK primi benzeri yasal yükümlülüklerini aktardıklarını tahmin ediyoruz.

Ve bu öngörümüz gereğince hem meslektaşlarımıza hem de vergi mükelleflerine hatırlatma yapmak istiyoruz.

Sevgili Meslektaşımız;

3568 sayılı meslek yasasına bağlı olarak yayınlanan mecburi meslek kararında “

“Meslek mensupları müşteri adına üçüncü kişilerden (vergi dairesi, Bağ-kur, SSK v.b konularda) ödeme yapmak üzere her ne isim altında olursa olsun Mali değerler (para, çek v.b )alamazlar. Bunları almak için emanet makbuzu düzenleyemezler” demektedir.

Aksini yapanlar meslek disiplin yönetmeliği gereğince cezaya uğrayacaktır.

Mağdur olmamak, hem mesleki hem de mali olmak üzere çifte suç işlemek durumuna düşmemeniz için önemle dikkatinize sunarız.

Değerli vergi mükellefi;

Muhasebe hizmeti aldığınız meslek mensuplarımıza yasal yükümlülüklerinizi ödemede aracılık yapmalarını teklif etmeyiniz. Bu konuda talepte ısrar etmeyiniz. Çünkü size ait olan bu vergi benzeri ödemelerin yapılması işi muhasebe hizmetinin konusu değildir.

Bu şekilde taleplerinizde ısrar ederek bu hizmeti aldığınızda sizde meslektaşımız gibi MASAK kapsamında bir kovuşturma tehlikesi yaşar çifte suç işlemine dâhil olabilirsiniz.

Yukarıdaki açıklamalarımız doğrultusunda meslek mensubu ve vergi mükelleflerini MASAK kapsamına girebilecek para transferleri için ilişki kurmamaları konusunda önemle uyarırız.

KATILIMCI DEMOKRAT MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER GRUBU



Gökhan DEDE
29.10.2011 22:39:08
Meslek mensuplarının bu konuda denetleyici olması şarttır. Çünkü muhasebeci, vergi mevzuatının bir aracı değildir., mevcut ekonomik sistemin tahsildarı asla değildir. Hatta, memuru hiç değildir. Muhasebeci ve mali müşavir sadece asli görevini yapmalıdır. Bunun kuralları Meslek Yasamız ve yönetmeliklerimizle (yeterli olmasa da) çizilmiştir. Ve bu kuralları beğenmesek de yürürlükte olduklarına gör

Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı