Milletvekili Öztaylan

Milletvekili Öztaylan

``Beyaz ette ihracat yüzde 31,7 oranında arttı``




AKP milletvekili M.Cemal öztaylan bugün Partisi`nin ilçe teşkilatında gerçekleştirdiği basın toplantısında son günlerin bölge ve ülke gündemine ilişkin yanıtlamada bulundu.
Milletvekili Öztaylan yaptığı açıklamalarda şunları söyledi.


Beyaz ette ihracat yüzde 31,7 oranında arttı.


AK Parti Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan, ülke beyaz et sektörünün 2011 yılında 680 milyon 110 bin dolar ihracatını 2012 yılında yüzde 31,7 arttırarak 893 milyon 815 bin dolara çıkardığını söyledi.

Sektörün son 10 yılda ivme kazandığının altını çizen Öztaylan, 2001 yılında 592 bin 507 ton olan piliç eti üretiminin 2012 yılı sonu itibariyle 1 milyon 771 bin tona çıktığını açıkladı. Öztaylan, bu artışta ülke için beyaz et tüketiminin kişi başına 20 kg çıkması ve yapılan ihracatın önemli etkisinin bulunduğunu, bu gelişmeler iktidarlarının başarılı politikalarının birer sonucu olduğunu söyledi.

Öztaylan, beyaz et sektöründe yaşanan bu gelişmelerden sonra Bursa Merkezli bir şirketin Susurluk'un Karapürçek beldesinde 100 milyon dolarlık bir yatırım yaptığını, tesislerin ise önümüzdeki günlerde hizmete gireceğini açıkladı.

-Havutça ne diyor? Firma yetkilileri ne diyor?

Şeker Piliç'in iflasını hükümete bağlayan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça'ya da tepki gösteren Öztaylan, Şeker Piliç şirket yöneticileri değişik tarihlerde yaptıkları açıklamalarda bu günlere gelinmesinde girdi maliyetlerini fiyatlara yansıtılamamaları, sel baskınları ve yangın sonrasında tesislerde yapılan yatırımların kısa vadeli kredilerle yapılması, işletme sermayesinin ise kısa vadeli kredileri karşılamaya yetersiz kalmasını gerekçe göstermesine rağmen Havutça'nın yaşanan süreci hükümetimiz politikalarına bağlamasını haksızlıktır. Buradan kendisine sormak istiyorum. Beyaz et sektörünün önemli kuruluşlarından olan Köy-Tur, Özsoylar, Nar Piliç, Özhan Entegre ve Mudurnu'yu kim veya kimler batırdı? ” dedi.

- KDV mevzuatını öğrensinler,

Beyaz et sektörünün KDV alacaklarının ödenmemesi konusundaki eleştirilere değinen Öztaylan,”Maliye Bakanlığında bu güne kadar hiçbir kuruluşunun KDV alacağı kalmamıştır. Şeker Piliç'inde bugün itibarıyla KESİNLEŞMİŞ KDV İADE ALACAĞI BULUNMAMAKTADIR. Bakanlık mükelleflerinin KDV alacaklarını vergi borçlarına mahsup etmektedir, artan bakiye ise takip eden yılın içinde inceleme raporu, YMM ve teminat karşılığında iade edilmektedir. Bu sadece bu güne ait bir özellik değil, kanuni bir gerekçedir. İçişleri Komisyonu olan milletvekilimiz Havutça'nın bunu bilmesi gereklidir. Sadece kendi parti tabanına hoş görünmek, muhalefet olsun diye konuşmak doğrusu milletvekili Havutça'ya yakışmıyor” dedi.

-Laf değil, İş üretiyoruz

Şeker Piliçin durumu ile yakından ilgilendiklerinin altını çizen Öztaylan Bandırma Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Ayhan ,2012 yılında Irak'a 1 milyon 116 bin 130 dolar tutarında toplam 15 milyon adet yumurta ihraç ettiklerini, geçtiğimiz günlerde iflas ertelemesi isteyen Şeker Piliç'in üretimden çekilmesi bölgemiz yumurta ve beyaz et sektörünü olumsuz yönde etkilemez açıklamaları olmasına rağmen birilerinin ortalığı yangın yerine çevirmeye çalışması kabul edilebilir değil. Ankara'da Şeker Piliç'in durumu en üst düzeyde ele alınmıştır. Konu, şahsım, Genel Başkan Yardımcımız Milletvekili A.Edip Uğur, Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından doğrudan ele alındı. Biz iş yaparız birilerinde laf üretir” dedi.

-İthalat DİB kapsamında yapılıyor

Beyaz et sektörünün önemli girdi kalemlerinden biri oluşturan mısır üretiminin hükümetleri tarafından uygulanan politikalar sonrasında son 10 yılda yüzde 130 oranında arttığını açıklayan Öztaylan, 2002 yılında 2,1 milyon ton olan mısır üretiminin 2012 yılı sonu itibariyle 4,8 milyon ton seviyelerine yükselerek ülkenin ihtiyacını karşılayacak duruma geldiğini söyledi. Öztaylan, yurt dışından ülkemize normal ithal yoluyla mısırın ithali zorlaştırıldı. Mısır ithal etmek isteyen devlete ton başına ortalama 400 dolar vergi ödemek zorunda kalıyor. Bu da mısır ithalatını imkânsızlaştırdığı için iç üretimimiz artmıştır. Hali hazırda yapılan mısır ithalatının ise DİB kapsamında ihracat karşılığı olduğunu sözlerine ekledi.







Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli