Migros Eylemi: Emek Ucuz, Ekmek Pahalı

Migros Eylemi: Emek Ucuz, Ekmek Pahalı

Demokrasi Platformu, 29 madde mağduru Hicri Ercili İşçileri ile birlikte Migros çalışanlarına destek verdiler.

Bandırma Demokrasi Platformu Bileşenleri düşük zam ve işçi kıyımına karşı direnişe geçen işçilere destek verdi.
Migros depo işçisi Gülabi Aksu’nun saatlik ücretine dört lira zam talebinde bulunması ardından işten çıkarılması üzerine Bandırma Demokrası Platformu Bileşenleri basın açıklaması yaptıktan sonra eylem gerçekleştirdi.Migros içerisine girerek protesto yapılmasının ardından “Migros İşçileri Direniş İle Kazanacak” sloganları atıldı. Eylemdegeçtiğimiz günlerde aynı nedenden dolayı Hicri Ercilli firmasından çıkaran işçilere de dikkat çekildi.


Basın açıklamasın bulunan Bandırma Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Erdal Doğru,"Ekonomik kriz, zamlar, yüksek enflasyon gibi sorunlarla emekçiler zor günler yaşıyor. Alım gücü düşmesine rağmen, işverenler emekçilere çok düşük oranda zamlar yaptı. Yaşanan sorunlara çözüm bulunmaması üzerine günlerdir birçok merkezde binlerce işçi, emekçi alanlara çıkarak, tepkilerini gösteriyor. Ücretlerine yapılan yüzde 8’lik zammı kabul etmeyen Migros Depo işçileri de, Esenyurt’ta bulunan depolarında eylem yapmaya başladı. Kendilerine uygulanan mobbing, çalışma koşullarının kötü olması ve düşük ücret nedeniyle direnişlerini sürdüren işçilerden 257 kişinin işine son verildi.

İşlerine son verilen işçiler, geri adım atmayarak deponun önünde eylemlerini sürdürüyor. Günlerdir süren  eylemi işçiler, sabah, öğlen ve akşam olmak üzere vardiyalı bir şekilde sürdürürken, dayanışmayla temel ihtiyaçlarını gideriyor.

SÖZLER TUTULMADI, BASKILAR ARTTI

Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte işçilerin ciddi sorunlar  yaşandığını fakat verilen sözlerin tutulmadığını ifade eden işçiler, bunun ötesinde devam eden mobbingin daha da arttığına dikkat çekti. Haksız ve hukuksuz duruma karşı işçilerin sendikalarına üye olmaya başladığını , bu nedenle de işçilere yönelik baskıların daha da artıyor.

Migros işçileri saat başına 4 TL zam istiyorlar. İşçilerin bu nedenle direnişlerini sürdürüyorlar, işverenin de bu 4 TL’yi vermemek için direniyor.  

İşverenlerin bu durum nedeniyle rahat   fakatİşçiler, faturasını kirasını ödeye bilmek için gece gündüz mesaiye kalıyor.  Bu iş yerinin güvencesi, işçilerin yoksulluğu, borçlu olmasıdır.  Hem maddi hem manevi dayanışmaya ihtiyaca var.

“İşçilerin bu kadar militanca direnme sebebi içerdeki mobing ve tacizdir.Migros depolarında kadın olarak çalışmak her gün işkence görmek ile eş değer..Amirlerin tacizleri bitmiyor. Kadınlara içerde mobing uygulanıyor. İş esnasında hakaret ediliyor, küfür ediliyor. Depoda “ilkel aletlerle” çalışılıyor ,İşçinin sırtına 400 kilo 500 kilo yük yükleyip çalıştırıyorlar. Sabahın karanlığından başlayıp, akşamın karanlığına kadar bu işi yapıyorlar. Günde 13 saat bu yükü taşıyor. Burada çalışan kadın arkadaşlar günde 20 kilometre yürüyor. Bunu arkasında 400-500 kilo varken yapıyor.”

KÖLE KOŞULLARINA KAŞRI DİRENİŞ

Burada bir köle kampı kurmuşlar. İşçilerin sırtarına yüzlerce kiloluk malları yüklemişler. Migros işçisinin militanca direnmesinin nedeni bu.  Bu köle koşullarına, 1700’lerdeki koşullara karşı direniyor.

‘HIRSIZ DEĞİL YOKSULUM’

İşçilerin hırsızlıkla itham edildiklerini ve bundan dolayı işten atılıyor. “Başka bir depoda geçinemeyen bir işçi, çöpe atılan meyveyi, sebzeyi alıp çantasına koyduğu için tutanak tutuluyor ve meyveyi çaldığı iddia ediliyor. Çalışan işçi onlara ‘Ben hırsız değilim, ben çöpe atılanı topladım, çünkü ben geçinemiyorum, ben hırsız değil yoksulum’ diyor. O arkadaşımızın yaptığı bir savunmaydı. Hırsızlıkla suçlanan arkadaşımız, patron Veysel Cingöz’e aslında derdini anlatıyor. ‘Ben senin çöpünle doymaya razıyım, ama sen beni bundan bile atabiliyorsun’ diyor. Çöpten bir şey aldığınız zaman işten atılabilirsiniz ve bunun hesabını kimse sormuyor” diye aktarıyor işçi öfkesini. 

‘İŞÇİLER ÖFKESİNİ DAYATARAK GELİYOR’

 İşçiler birkaç yıldır çalışma koşullarına, işten atılmalara ve zam talepleri için direniyor Migrosta..İşçiler diyor ki’’Kamuoyu işçi direnişlerini yaygın görmüyor. Daha öncede birçok defa iş bıraktık kazandık. Toplu bir şekilde iş bıraktığında işçi sınıfı kazanacağını biliyor. Biz sermayeye diyoruz; bunlar onların daha iyi günleri. Bu dünyayı onları başına yıkacağımız gün yakındır. Nisan’da, Mayıs’ta, Haziran’da işçi sınıfının kendi baharını yaşayacağı günler olacak. Bize düşen görev,  bunları koordine etmek. Birbirlerinin elini tutabilecek bir hale getirmek. İşçi sınıfı bir kanal arıyor ve kendi öfkesini dayatarak geliyor. Mutlaka yolunu bulacaktır ve kendi birliğiyle, bunu yaratacaktır” ..

‘İŞÇİLER YAŞAMADIĞI YERDE İSYAN EDER’

Tüm bu yaşananlara devlet sesini çıkarmıyor. Ücretsiz izin gibi bir belayı sardı işçilerin başına işçilerin . İşten atmak yasak dedi, Kod-29 ı açtı işverene, istediğini atabilirsin dedi.  Patron bu maddeyle işçileri işten atıyor. Milyonlarca işçi bin 168 TL’ye açlığa sefalete mahkum edildi.  Şimdi kriz var. Migros’un mağazaların da neredeyse yüzde 100 zam gelmiş. Dolar sabitlendiği halde fiyatların artışı durmuyor.  Alım gücü azaldı, enflasyonu hızla yükseliyor ve maaşlar çok düşük. Migros salgın koşullarında karını ıkıye üçe katlarken işçi sefalete mahkum ediliyor.Resmen hayatlarımıza çöktüler. İşçiler yaşayamadığı yerde isyan ederler..

‘MİGROS KAZANIRSA HERKES KAZANIR’

Direndiklerini ve sorunu çözecek bir muhatap aradıklarını belirten İşçilerin  Migros’un yalanlarını ortaya çıkarmak için dayanışmaya ihtiyacı var. İşçi arkadaşlarımız ülkenin para babalarına karşı direniyor. Halkımızı Migros mağazalarının içinde oturmaya, sesimizi yükseltmeye ve Özilhan’ın olduğu her alanda ses duyurmaya çağırıyorlar. Ancak bize ses verirseniz kazanırız. Kaderimiz buraya bağlı; Migros kazanırsa herkes kazanır” diyorlar..

Biz BANDIRMA DEMOKRASİ PLATFORMU bileşenleri ve Bandırma Halkı olarak Migros işçilerinin sesini duyuyoruz ..Migros işçileri işe geri alınıncaya ve talepleri yerine getirilinceye kadar Migros tan aalışveriş yapmayacağımızı belirtiyoruz.. MİGROS  BOYKOT ! diyoruz…"

BANDIRMA DEMOKRASİ PLATFORMU

  Dönem Sözcüsü Erdal DOĞRU



Anahtar Kelimeler: Migros Eylemi: Ekmek Pahalı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı