Masal anlatıcısı Alev Peşte, Bandırma’da

Masal anlatıcısı Alev Peşte, Bandırma’da

Bandırma doğumlu masal ve hikâye anlatıcısı Alev Peşte, Bandırma’daki bir etkinliğe katıldı.

Bandırma doğumlu masal ve hikâye anlatıcısı Alev Peşte, Bandırma’daki bir etkinliğe katıldı.

“Social Parent Club” katkısıyla Nilgün Germiyan’ın başkanlığındaki Kadın Dayanışma Derneği tarafından, Bandırma Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe katılan Peşte, emekli matematik öğretmeni olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Masallar, sadece çocuklar için değil, aynı zamanda da büyüklere yöneliktir. Aslında masal, büyükler içindir. Masallar, canlıdır ve anlatıcısını seçer. Masal kahramanları, gerçek yaşamımızda bizim dublörlerimizdir. Bizim sıkıntılarımızla onlar boğuşurlar. Masallardaki kahramanlar aslında tekdir. Masallar, metaforlar vasıtasıyla bize hayatı öğretir. Masal anlatıcısı ise seyirciyi özgür bırakan bir film yönetmeni gibidir.”

Anadolu masallarının çok zengin olduğunu vurgulayan Alev Peşte, “Ülkemizde masal dinleyenlerin sayıları her geçen gün artıyor” dedi.

ALEV PEŞTE KİMDİR

Alanında uzman Türk ve yabancı anlatıcılarından ve SEİBA Uluslararası Anlatıcılık Merkezi’nden anlatıcılık eğitimleri aldı. Masal ve hikâye anlatıcılığını derinleştirmek amacıyla arketip, diksiyon ve dublaj, hareketli tiyatro, oyun terapisi ana başlıklarında toplanan bir dizi eğitimi tamamladı. Aldığı her eğitimi yeni yolculuklar başlattı. Çağdaş Drama Derneği Yaratıcı Drama Liderliği, İlkay Nişancı’yla Orff-Schulwerk Yaklaşımı Eğitimi, Yıldız Teknik Üniversitesi Anlatıcılık Eğitmen Eğitimi, Onur Bakır’la Çocuklarla Felsefe(P4C) Eğitmen Eğitimi de bu yolculukları arasında bulunuyor.

Helga Flohr, Volker Thalmann ve Bahar Gürey’den aldığı Dışavurumcu Oyun, Jeux Dramatiques Eğitimi Uygulayıcı Eğitimin A ve B seviyelerini bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi örgün öğretim Sanat Tarihi Bölümü ve AUZEF Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi olan Alev Peşte, ayrıca öğretmenler, öğretmen adayları, özel ve devlet kurumu çalışanları, anne-babalara da anlatıcılık eğitimleri veriyor. Aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin anlatıcılık eğitmenleri arasında da bulunuyor. Bunların yanı sıra yetişkinler ve çocuklar için masal geceleri düzenliyor, festivallerde masallar anlatıyor, sosyal projelerde gönüllü atölyeler yapıyor. 

1965 yılında, Bandırma’da doğan, 15 yaşına kadar bu kentte yaşayan emekli matematik öğretmeni Alev Peşte’nin babası İsmet Peşte, Bandırma Belediyesi’nde fen işleri müdürlüğünde memur olarak görev yaparken, 46 yaşında geçirdiği kalp krizi sonucunda yaşamını yitirmişti.     ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Masal anlatıcısı Peşte Bandırma’
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı