Marmarabirlik'ten tağşiş açıklaması

Marmarabirlik

Başkan Asa, “Üreticinin alın teri çalınıyor”

Tarım ve Orman Bakanlığının yayınladığı tağşiş ve taklit  listesinde  zeytinyağı üretimi yapan  19 markanın olmasının üzücü olduğunu ifade eden Marmarabirlik Yönetim Kurulu Hidamet Asa, “Üreticinin emeği çalınıyor” dedi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, kaliteli zeytinyağı için zeytinin dalından toplanıp işlenmesi ve sofraya kadar olan zincirin önemine vurgu yaptı,Asa, “Zeytinyağının kalitesi, rengine bakılarak anlaşılamaz. Zeytinyağının rengi zeytin çeşidine, olgunluk durumuna ve hasat zamanına bağlı olarak değişiklik gösterir. Kaliteli bir zeytinyağı, meyvemsi tat-kokuya sahiptir, herhangi bir bozulma, kokuşma, asidik bir tat ve aroma içermez. Zeytinyağı zeytin meyvesinde bolca bulunan fenolik bileşenler sayesinde insan vücudunun ihtiyacı olan antioksidanların zengin bir kaynağıdır, bir sağlık iksiridir” dedi.

 Hidamet Asa zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gereken konularla ilgili şunları söyledi: “Tüketicilerimiz zeytinyağı satın alırken mutlaka ambalajlı ve etiketli ürünler satın almalı ve ürün etiketinde işletme kayıt numarası, zeytinyağının sınıfı(natürel sızma, riviera v.b.) belirtilmiş olmasına dikkat etmelidirler. Ambalajlı ve işletme kayıt belgesi bulunan gıdalar Tarım Orman Bakanlığı tarafından denetlenmektedir. Bununla birlikte, tüketicilerin, tağşişli ürünlerden kendilerini korumaları, ancak marka değeri olan kooperatif ve kurumsal firmaların ürünlerini tercih etmeleri ile mümkün olabilir. Kooperatiflerde hiçbir şekilde tağşiş olmaz. Marmarabirlik bir kooperatif markasıdır.1954’ten bugüne sofralık zeytinde doğal üretim yapmaktadır. Ürettiğimiz zeytinyağında da aynı doğalık ve kalite vardır. ”

 “Günümüzde zeytinyağı piyasasında birçok üretici ve marka bulunmakla beraber, zeytinyağında sıklıkla  tağşiş ile karşılaşılmaktadır “diyen Asa sözlerini şöyle sürdürdü: “Ticari kazançlarını ön planda tutarak daha düşük maliyetli  bitkisel yağları  veya düşük kalitedeki yağlara prina yağı karıştırmak suretiyle haksız kazanç elde eden bu kişiler, etik değerleri ve halk sağlını hiçe saymaktadırlar. Zeytinyağında yapılan tağşiş tüketiciler tarafından çoğu zaman anlaşılamamakta, kolay tespit edilememektedir. Zeytinyağının buzdolabında donmasının o yağın karışım olup olmadığı konusunda kesin bilgi vermeyeceği gibi renginin koyu yeşil ya da açık sarı olması da bir kalite unsuru değildir. Tağşişin tespiti,Türk Akreditasyon Kurumu (TURKAK) akredite laboratuvarların kontrolünde yapılabilmektedir.”

Yıllarca mücadele edilen tağşiş sorunun biran önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten  Hidamet Asa, “ Tarım ve Orman Bakanlığı gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmaların isimlerini, adreslerini ve markalarını kamuoyuna açıklamakta ve para cezası uygulamaktadır. Ancak zeytinyağı sektöründe her geçen gün artan taklit ve tağşiş bu cezaların ve yaptırımların yeterli olmadığını göstermektedir.  Üreticinin alın terinin emeği çalınırken, tüketicinin sağlığı ile oynanmaktadır. Ağır ekonomik yaptırımların yanı sıra hapis cezası uygulanmalıdır” diye konuştu.



Ali deveci
21.06.2020 15:53:26
Marka diyosunuzda 19 tane marka katkılımal satıyor nerdesiniz markadegeri olsun deyip milleti markaya yönlendiriyorsunuz oysaki gemlikten aldıgım taze zeytini hemen sıktırıp Serin depomdadinlendirip satıyorum Marka yok ama zerre hile yok mis gibi 0.5 asistli yagımıpazarda lt si 22liraya satamaz hale geldik Aroma nefaset on numara ama ne fayda

Ali ÜLKER
22.06.2020 10:06:06
Sayın Ali, Deveci, Kendiniz ne güzel ifade etmişsiniz"19 tane marka katkılı mal satıyor" diye. Marka tescilli ürün eninde sonunda denetime girer ifşa olur ve işlem görür. Piyasada 100lerce markasız zeytinyağı satılıyor kim katkılı satıyor söyleyebilir misiniz? Söyleyemezsiniz ve tesbit edemezsiniz. Birçoğunda ürünün katkılı olduğunu bizzat zeytin üreticiside bilmiyor.Sıkımhanelerde(dürüst olanları TENZİH ederim) hertürlü hile yapılıyor. Üretici devamlı başında duracak hali yok; Güveniyor! . HİÇ kimse çıkan ürünü tahlil ettirmiyor. Marmarabirlik ne açıklama yapmış "ÜRETİCİNİN ALINTERİNİN EMEĞİ ÇALINIRKEN, TÜKETİCİNİN SAĞLIĞI İLE OYNANIYOR." diyor Maalesef bu acı bir Türkiye Gerçeği!? Bireysel düşünmemek İYİ olanı desteklemek gereklidir diye düşünüyorum.

Hüseyin Bilgit.
22.06.2020 11:19:46
Marketlerde butik üreticiler.için yer.ayrılırsa tüketici emkaliteli ve uygun.fiyata almaşansını yakalar çünkü en kaliteli zeytinyağını anlıksıkım yaparak butik üreticiler yapar.

Ali ÜLKER
23.06.2020 10:42:52
Tağşiş ürün satan markalar eninde sonunda denetime takılıyor. İfşa ediliyor ve işlem görüyor. Yaptırımlar yetersiz.100lerce markasız dökme ürün pazarlarda veya elden ele satılıyor. Ve burada Tağşiş yapanlar hiçbir zaman tespit ediemiyor. Ayrıca zeytin üreticilerinin birçoğu zeytinini sıkıma verdiğinde başında bekleyemiyor. Serbest çalışan Sıkımhanelerde(Dürüst olanları tenzih ederim) her türlü hile yapılıyor. Üretici ürününü tahlil ettirmiyor. Marmara Birlik in açıklaması çok doğru; ÜRETİCİNİN ALINTERİNİN EMEĞİ ÇALINIRKEN, TÜKETİCİNİN SAĞLIĞI İLE OYNANIYOR "diyor Bireysel düşünmemek gerekir. İYİ ve DOĞRU için ELBİRLİĞİ Şarttır.

  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli