MARMARABİRLİK ÜRÜN ALIMLARINDA KISITLAMA KAÇINILMAZ

MARMARABİRLİK  ÜRÜN ALIMLARINDA KISITLAMA KAÇINILMAZ

Marmarabirlik'e bağlı kooperatif merkezlerinde ürün alımları Kasım ayının ilk haftasında başlayacak. Bölge rekoltesi 130 bin ton…

Marmarabirlik’e yaklaşık 25 bin ortağı beyanname verdi. Beyan toplamı 71 bin tonu aştı. Asa, “Yüksek rekolte beyanına rağmen ortaklarımızı mağdur etmemek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Kayıtlı 30 bin ortaktan 25 bine yakınının verdiği beyanların toplamı 71 bin tonu aştı. Beyanname verme süresi bitmemesine rağmen bu aşamada ortaya çıkan rakam, Marmarabirlik’in stoklarıyla birleşince, kota uygulaması gündeme geldi. Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, “ Gelen rekolte beyannameleri göz önünde bulundurularak alımlarda kısıtlama olması kaçınılmazdır. Ortaklarımızın bu durumu anlayışla karşılayacağından kuşkumuz yok” dedi. Asa, kasım ayının ilk haftasında da kooperatif merkezlerde alımlara başlayacaklarını açıkladı.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa’nın yaptığı açıklamaya göre, 2013-14 kampanya dönemi için sadece Mudanya kooperatifi ortakları 19 bin ton, İznik ortakları ise 20 bin ton rekolte beyanında bulundu. 8 kooperatiften gelen toplam beyan miktarının ise 71 bin tonu geçtiğini söyledi.

Başkan Asa, rekolte beyanlarına bakarak, sağlıklı bir alım planı yapabilmek için kısıtlamanın kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek, “Geçen yıl üründe yok yılıydı. Bu yıl ürün çok. Yağlık hariç bölgemizdeki rekolte tahmini 130 bin ton. Bu kampanya dönemi Marmarabirlik için büyük önem arz etmektedir. Çünkü stoklarımızda geçtiğimiz kampanyada ortakları desteklemek amacıyla aldığımız ihtiyaç fazlası olan ve halen stoklarımızda bulunan ince taneli ürün var. Buna rağmen Marmarabirlik’in satış koşullarını zorlayacak ve zarara uğratacak şartlardan uzak durmak zorundayız. Kaldı ki, ortaklarımız da destekleme amacıyla alınan ince taneli ürünün şu anda piyasada kaç liraya satıldığını çok iyi bilmekteler” diye konuştu.

Asa, stoklarda bir yıllık satış miktarı kadar ince taneli ürün varken göz göre göre sınırsız alım yapmanın Marmarabirlik’i uçuruma sürüklemek olduğunun altını çizdi. Geçmişte sınırlama olmaksızın plansız olarak başlayan kampanyalarda kapıların 15 günde kapanmasının bir çok ortağın teslimat yapamamasına sebep olduğunu ve adil bir alım yapılabilmesi için kotanın baştan düşünülmesinin gerektiğini belirten  Başkan Asa, şunları söyledi:

“Marmarabirlik olarak bugüne kadar her zaman ortaklarımızın yanında olduk. Bu kampanya döneminde de ortaklarımıza sıkıntı yaşatmayız. Ama Marmarabirlik’i de sıkıntıya düşürmeyecek ortak bir paydada buluşmamız gerekiyor. Piyasalarda oluşacak günlük fiyatlara itibar edilmemelidir.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak değerlendirmelerimizi yapmaktayız. Ürün kararma durumu henüz az olmasına rağmen ortaklarımızın mağduriyetini gidermek amacı ile Kasım ayının ilk haftasında kooperatiflerimiz merkez alımlarıyla başlayacak. Ürün alım fiyatları konusunda çalışmalarımız sürmekte olup kısa zamanda ortakların bilgisine sunacağız." Dedi.

 Marmarabirlik Başkanı Asa, bu kampanya döneminde baş baremin 200 daneden başlayacağını belirtti.

Ortakların Marmarabirlik’e sahip çıkmalarını isteyen Asa, özel sektörün diğer bölgelerden düşük fiyatla ürün aldığını, Marmarabirlik’in ise böyle bir seçeneğinin olmadığını hatırlattı. Asa, “Marmarabirlik, diğer bölgelerden alınan düşük fiyatlı ürünle rekabet etmek zorunda kalıyor. Kısaca haksız rekabetin önüne geçilmesi için hem yetkililere hem de ortaklarımıza büyük görevler düşüyor” diye konuştu.

Ürün satışlarıyla ilgili de bilgi veren Hidamet Asa, “Bu yılsonu itibarıyla 30 bin tonun üzerinde satış gerçekleştirmiş olacağız. Her geçen yıl satışlarımızı arttırmaya çalışıyoruz. Fakat bölgedeki 130 bin tonluk sofralık zeytin üretimi göz önünde bulundurulduğunda ve her geçen gün üretim artışı yaşanırken sofralık zeytin tüketiminin artmaması da dikkat çekicidir.

Bugüne kadar her zaman ortaklarının yanında olduklarını, ürün alım fiyatı ve politikaları konusunda hata yapmamaya çalıştıklarını kaydeden Asa, “Ortağımız kredi dedi, kredi verdik, zirai ilaç dedi zirai ilaç verdik, gübre dedi gübre verdik. Ürünümüz zarar gördü dedi destek verdik. Kredi borçlarımızı erteleyin dediler, erteledik. Kısaca bugüne kadar ne söylediysek sözümüzü tuttuk ve ortağımızı destekledik.

2013-14 kampanyasının öncelikle zeytin üreticisi ortaklarımıza, kooperatiflerimize, Marmarabirlik’e ve sektörümüze hayırlı olmasını, bereketli ve kazançlı bir yıl olmasını temenni ediyorum” dedi.

 



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli