Marmara Denizi S.O.S veriyor

Marmara Denizi S.O.S veriyor

En çok dip balıkları kirlilikten etkileniyor

Gastronomi Bölümü Öğretim Görevlisi Gökhan Taşpınar, Marmara ve Karadeniz´deki dip balıklarının fazla kirliliğe maruz kalması nedeniyle çocuklara yedirilmemesini tavsiye etti. Taşpınar, ?Vücudumuz, aldığı ağır metali doğal yollarla geri atamıyor. Bu ağır metaller vücudumuzda birikiyor? dedi.

Su ürünlerinin tehdit altında bulunduğuna dikkat çeken Taşpınar, şöyle konuştu:

?Besin değeri olarak önemli bir yere sahip olan ve çocukların gelişimi için elzem yapıda bulunan su ürünlerinin böyle bir tehdit altında olması insanlar üzerinde hem fiziksel, hem psikolojik olarak kötü etkiler yaratıyor. Dip balıkları, diğer balıklara göre daha fazla kirliliğe maruz kalan balıklardır. Karadeniz ve Marmara gibi risk altındaki sulardan çok fazla dip balığı tüketilmemesi ve özellikle çocuklara yedirilmemesi gerekmektedir. Kabuklu deniz ürünleri suyu filtre ettiği için riskli bölgelerden çıkartılan kabuklu su ürünleri de olabildiğince az tüketilmeli? uyarısında bulundu.

/resimler/2019-7/12/1323590904623.jpg

AŞIRI AVLANMA

Taşpınar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

?Marmara Denizi´ndeki kirliliğin nedenlerinden biri de, aşırı avlanmanın yol açtığı balık popülasyonundaki azalma, avcılık yapan teknelerin atıkları ve sudaki besleyici maddelerin azalan balıklar tarafından tüketilmeyip birikmesidir. Ayrıca gemilerin dengede kalmasını sağlamak amacıyla balast suyu çekme sırasında pek çok ekolojik tür ve mikroorganizma farklı sulara taşınıyor. Gemilerin balast suları denizleri ciddi tehdit altında bırakıyor. Bırakılan su, o alanda bulunan ekolojik yaşamlar için bir kumar niteliğinde. Balast suları ile birçok ekolojik tür ve mikroorganizma farklı sulara taşınıyor. Bu sularla tehlikeli türler sularımıza geliyor. Eğer denizlerimizdeki kirliliğin önüne geçmezsek, sadece su canlılarını değil, çevresindeki tüm doğal canlı yaşamı olumsuz etkilenecektir.?

/resimler/2019-7/12/1325295906468.jpg

OKSİJEN BİTİYOR

Marmara Denizi´ndeki oksijenin azaldığının altını çizen Taşpınar, şunları söyledi:

?Marmara Denizi´nde çözünmüş oksijen eksikliği nedeniyle hidrojen sülfür gazı oluşumu arttı. Bunun sonucunda ışık geçirgenliği son 25 yılda 15 metreden 2 metreye düştü. Hidrojen sülfür gazının olduğu yerde oksijen bulunmaz. Yoğunluğu oksijenden fazla olduğu için hidrojen sülfür alt tabakada olur. Bu gazın bulunduğu su derinliklerinde birkaç bakteri dışında canlıların yaşaması mümkün değildir. Işık geçirgenliği suyun bataklığını yani suda biriken madde miktarını gösterir. Deniz canlıları için sulardaki aşırı madde birikmesi suyun kalitesini düşürür. Sudaki kirliliği duyusal olarak incelediğimizde iki şey gözümüze çarpar: Sudaki bulanıklık ve kötü koku.?



Anahtar Kelimeler: Marmara Denizi veriyor
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli