Kütüphaneler Yeniden Ayağa Kalkıyor

Kütüphaneler Yeniden Ayağa Kalkıyor

Çağı Yakalayan Kütüphaneler Yeniden Ayağa Kalkıyor; KÜTÜPHAN-E TÜRKİYE Projesi Ülkemiz Gündemine Damgasını Vuruyor!

 Günümüzde baş döndürücü hızla gelişen bilim ve teknoloji ile gündelik hayatı tümden değişen insanoğlu yeniliklere, atılımlara ayak uydurmada büyük ölçüde güçlük çekmeden adapte olmakta. Geleneksel günlük yaşamdan tamamen farklı olarak dijital etkileşim, beraberinde bilişim ve iletişim araçları insanoğlunun ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Değişimlerle beraber hem kişisel hem de toplumsal hayatının akışına yön veren insanoğlu, bilginin kaynağı ve ulaşım merkezi olarak gördüğü Kütüphaneler ile ilişkilerini de bu gelişmelere göre adapte etme çabasına girdi. Okumanın hiçbir zaman önemini yitirmeyeceğine inandığımız ama bir o kadar da bilgiyi taşıyan materyalin kitaptan başka ortamlarla da ifadesinin sıklıkla ve birbirine benzemeyecek şekillerle karşımıza çıkacağı yakın geleceğe ayak uydurma ihtiyacı Kütüphaneler için de birtakım yenilenmeleri zorunlu hale getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesi Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi işbirliği ile hayata geçirilen bir uluslar arası proje sayesinde Halk Kütüphaneleri ülkemiz genelinde yeniden atağa geçiyor, silkinerek aya kalkıyor, teknolojiye tam bir uyum sağlayarak KÜTÜPHAN-E TÜRKİYE Projesiyle ülkemiz gündemine damgasını vuruyor. İnsanımızın okul dışı eğitimi ile bilgisayara ve bilgisayar kullanımına uzak kalmış halk kesimlerinin bilişim buluşması bu şekilde sağlanarak insanımızın çağa ayak uydurmasında hamleler ve atılımlar hedeflenmekte.  

Kütüphan-e Türkiye” adlı proje, Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın Küresel Kütüphaneler Girişimi tarafından desteklenmekte olup, ülkemizdeki halk kütüphanelerinin, vatandaşların gereksinim duydukları BİT imkanlarını engelsiz bir biçimde hizmete sunan ve en üst düzeyde yararlanabilecekleri bir çekim merkezi haline dönüştürülmesini hedeflemektedir. Böylelikle, başta toplumun dezavantajlı kesimleri olmak üzere, toplumun tamamının zengin internet bilgi ve iletişim kaynaklarından yararlanabilmesi, e-devlet uygulamalarına katılabilmesi ve bunun bir sonucu olarak, toplumun hayat standardında gelişme sağlanması nihai amaç olarak belirlenmiştir.

Proje kapsamında yer alan halk kütüphanelerinin e-devlete açılan birer “kapı” olması, BİT imkânlarına ve okur-yazarlığına sahip olmayan vatandaşlara halk kütüphaneleri aracılığıyla uzaktan ve yerinde ücretsiz BİT eğitimlerinin verilmesi, kütüphane çalışanlarının birer BİT eğiticisi haline getirilmesi ve bu çabaların sürdürülmesi konusunda proje savunucusu olarak yetiştirilmesi projenin temel hedefleridir.       Bekle, Türkiye… Güzel günler, yenilikler, gelişmeler, hamleler ve atılımlar sırada.

Bütün bu anlatılanların ev sahipliğini yerinde görmek üzere KÜTÜPHAN-E TÜRKİYE projesi yetkilileri Prof. Dr. Mehmet Emin KÜÇÜK ve Prof. Dr. Ahmet ÇELİK hocalarımız geçtiğimiz hafta sonuna doğru Gönen Ömer Seyfettin İlçe Halk Kütüphanesi’ne ziyarette bulundular. Proje kapsamındaki tüm pilot kütüphanelerin yerinde incelenmesini hedefleyen program doğrultusunda gerçekleşen ziyaretten Değerli Hocalarımızın önemli derecede memnuniyetle ayrılmışlardır. 



  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı