Kuşaktan kuşağa unutulmaz acı "Mübadele"

Kuşaktan kuşağa unutulmaz acı

Gazeteci Yazar önder Balıkçı kuşaktan kuşağa yaşatılan göç ve acı "Mübadele" nin Ocaklar'da 3. kuşak torunları ile konuştu.

Erdek’e bağlı Ocaklar Mahallesi’nde yaşayan üçüncü kuşak mübadilleri Recai Tepşik ve Sadrettin Ağaoğlu, mübadelenin 100’üncü yılında düşünce ve duygularını açıkladılar. 

86 yaşında olup, önceki yıllarda Ocaklar Mahallesi muhtarlığı, daha sonra da Ocaklar belde olduğunda Ocaklar Belediyesi Meclis üyeliği yapan Recai Tepşik, Selanik Karacaabat’tan gelen atalarının mübadelede önce Belkıs’a, ardından da Ocaklar’a yerleştiklerini belirtti.

Halen 75 yaşında olup, ataları Bulgaristan’dan Ocaklar’a mübadele yoluyla gelen emekli astsubay Sadrettin Ağaoğlu, “Atalarımız, Ocaklar’a 63 hane olarak gelmişler. Bize anlattıklarına göre Ocaklar’da o dönem müthiş bir imece ve dayanışma varmış” dedi.

Tepşik ve Ağaoğlu, atalarına ait yöresel yemekleri hakkında da bilgi verdiler. Tepşik, kapama ve sütlü börek, Ağaoğlu ise mısır ekmeği ve kaçamak yemeklerinin ünlü olduğunu belirtti.

Hasan Yapakçı’dan mübadele açıklaması

Erdek Belediyesi eski başkan vekili, Erdek Belediyesi Meclis üyesi Hasan Yapakçı, mübadelenin 100. yıldönümü hakkında duygularını açıkladı.

Erdek’e bağlı Ocaklar Mahallesi’ne de çok sayıda mübadilin geldiğine dikkati çeken Yapakçı, “Mübadele sonucu insanların yaşadıkları toprakları terk ederek başka bir ülkeye yerleşmeleri elbette çok acı ve üzüntü vericidir” dedi.

Yapakçı, “Yaşamlarını yitiren tüm mübadilleri saygı ve rahmetle anıyorum” diye konuştu.

Hasan Yapakçı, Erdek sınırları içinde yaşayan birinci kuşak mübadilin kalmadığını sözlerine ekledi.   ÖNDER BALIKÇI



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı