Kuş dedektifinden mesaj

Kuş dedektifinden mesaj

“Kuş Gölü ve Kuş Cenneti’ni çok iyi korumalısınız”

“32. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali” etkinlikleri kapsamında, kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu’nun söyleşisi ilgiyle izlendi.

Nikah salonunda, “Kuşlar: Kanatlı uygarlık” ismi altında gerçekleşen söyleşide konuşan Yoğurtçuoğlu, “Kuş Gölü(Manyas Gölü) giderse bir daha geri dönmez. Gölü çok iyi korumalısınız” dedi.

Yoğurtçuoğlu, şunları söyledi:

“Nasıl bir coğrafyada yaşadığımızdan haberliyiz ama habersizmiş gibi davranıyoruz. Kuşlar, özgürlüktür. Gökyüzüne bakın ve orada gördüğünüz ilk kuşa el sallayın ve özgürlük dileyin. Doğada bir kuş sesi duymaya çalışın. Kuşların sesini en çok sabah saatlerinde ve gün batarken duyabilirsiniz. Keşke okullarımızda doğayla buluşma dersleri olabilse.”

Doğa ve kuş sevgisinin öncelikle aile ortamında başlaması gerektiğine dikkati çeken Yoğurtçuoğlu, şunları aktardı:

“Ormanlar, doğa kuşların evidir. Onlara evlerinde silah sıkan, ateş eden kişiler var. Avrupa’da doğaya ve hayvanlara karşı bilinç çok yüksek. Türkiye’de ise böyle bir bilinç ve kültür yok. Tabii ki bu konu bir eğitim işi. Bütün kuşlar, çocuk ruhludur. Kendilerine ve yavrularına zarar verecek ortamları çok iyi bilirler. Göç yolları üzerindeki manyetik alanları çok iyi tanırlar.”

Avrupa’da sulak alanların çok iyi korunduğuna dikkati çeken Yoğurtçuoğlu, şöyle konuştu:

“Anadolu coğrafyasında ise böyle bir korumacılık yok. İnsanlar, ‘hep bana ver’ anlayışı içinde hareket ediyorlar. Yetişkin ormanlarımız kesiliyor ve orada diğer canlıların yaşadığı dikkate alınmıyor. Doğayı sürekli tahrip ediyor ve ona yaşam hakkı tanımıyoruz. Oysa ona biraz zaman tanısak, kendini yenileyecek ve tekrar yaşam fışkırtacak. Bandırma Kuş Gölü ve en az 266 tür kuşun konakladığı Kuş Cenneti’ni de çok iyi korumak, bu konuda yörede bir farkındalık yaratmak zorundasınız.”

Yoğurtçuoğlu, konuşmasını, “Şimdi buradan ayrılınca kanatlarınızı çıkartın” diyerek tamamladı.

Söyleşinin ardından Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, Yoğurtçuoğlu’na buket verdi.  ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: dedektifinden mesaj
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı