Küçük esnaf paketten memnun değil 

Küçük esnaf paketten memnun değil 

Küçük Esnaflar 100 milyar liralık 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketini değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Koronavirüs tedbirleri 100 milyar lira değerindeki “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi” Bandırma’daki esnaf temsilcilerini memnun etmedi. Genel kanı iş dünyası için olumlu adımlar atılsa da, paketin küçük esnafın yaralarına merhem olmayacağı yönünde. 

Bandırma’daki esnaf temsilcileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  "Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı" sonrası açıkladığı 100 milyar liralık 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketini değerlendirdi. 

Birkaç gündür bu paketin açıklanmasını beklediklerini belirten Bandırma Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Niyazi Güler, “Hastalığın önlenmesi ve tedavisi için zamanında alınan kararlarlar sevindiricidir. Ülkemizin ve halkımızın sağlığı bakımından alınan tüm kararları esnaf ve sanatkarlar camiası olarak sonuna kadar destekliyoruz. Esnaf camiası olarak çok zor bir dönemdeyken ilk etapta alınan kararlar için buna da şükür diyeceğiz. Esnafımızın işleri zaten bozuktu. Bir de koronavirüs salgını nedeniyle işyerleri geçici olarak kapanıyor. Her kapanan yerde en az 3-5 kişi çalışıyor. Bunları da kapsayacak şekilde yeni düzenlemeler bekliyoruz. O yüzden öncelikle Merkez Birliği’nden gelecek haberleri beklemek gerekiyor” diye konuştu. 


Açıklanan paketin küçük esnafın yaralarına merhem olacak çözümler olmadığına dikkat çeken Bandırma Tuhafiye Manifatura ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Adnan Gemici, “Ne yazık ki alınan önlemler benim esnafımın önünü açmasına katkı sağlamayacak. Küçük esnaf zaten can çekişiyordu, Koronavirüs fişi çekti” dedi. Hükümetin “Evde kal” çağrısıyla insanların sokağa çıkmadığını ve buna bağlı olarak dükkanlardaki hasılatların beşte bire düştüğünün altını çizen Başkan Gemici, “Hasılatlar düştü. Birçok işyeri dükkanını kapattı ama kiralar işliyor. Doğalgaz, elektrik ve yanında çalıştırdığımız insanların ücretleri. Durum her geçen gün daha ciddi bir hal alıyor” diye konuştu. Esnafa mutlaka nakit desteği sağlanmasının önemine vurgu yapan Başkan Gemici, “Esnafa 10 – 100 bin lira arasında kredi desteği verilmeli. Bu krediler kırmızı kalemi olan esnafı da kapsamalı. Bir kefil, 6 ay ödemesiz ve 6 ay sonra sıfır faizli kredilerin esnafı rahatlatacağını düşünüyorum” diyerek düşüncelerini dile getirdi. 

Bandırma Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Hamit Levent Gürer ise 100 bin liralık paketin sadece gıda sektörüne bile zor yeteceğine inandığını söylerken, “Desteğin yetmeyeceği inancındayım. Esnafımız için sadece bir aspirin etkisini yaratacağını düşünüyorum” dedi. Vergilerin alınmamasını beklerken erteleme gelmesine şaşırdığını ifade eden Başkan Gürer, “KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6’şar ay ertelendi. Bu kadar zor günler geçirdikten sonra sonuçta biz bu paraları tekrar ödeyeceğiz. Hiç alınmamasını beklerdim. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumu da göz önüne almamız gerekiyor. Bu paket bir başlangıç ve devamında daha kapsamlı paketler olacaktır” diye konuştu. Vergi indirimi konusuna değinen Gürer, “İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e indirildi. Bu indirim tüm sektörlere yansıtılmalı” diyerek konunun önemine dikkat çekti. 

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 325 üyesinin işletmelerinin geçici olarak kapatıldığına dikkat çeken Bandırma Otelciler ve Kahveciler Odası Başkanı Ömer Özışıkyıldız, iflasların yaşanmaması için desteklerin arttırılmasını istedi. Devletin Koronavirüs önlemleri kapsamında aldığı kapatma kararlarına saygı duyduklarının önemle altını çizen Başkan Özışıkyıldız, “Hayattaki en önemli şey tabii ki insan sağlığı. Ancak esnafın vergi, SGK, kredi, elektrik, doğalgaz ve kira ödemeleri var. Ayrıca çalışanlarda büyük mağduriyet yaşadı bu süreçte. Küçük esnafa daha çok dokunan, derdine derman olacak paketlere ihtiyaç var. Devlet tarafından esnafa yapılacak her yardımın vergi olarak tekrar geri döndüğü unutulmamalı” dedi. Büyükşehir ve Bandırma Belediyesi’ni de bu sürece dahil olmaya davet eden Başkan Özışıkyıldız, “Bazı belediyeler kiracılarının kiralarını erteleme ve su parası almama gibi önlemler almaya başladı. Balıkesir Büyükşehir ve Bandırma Belediyesi’de bu süreçte taşın altına elini koymalı. Belediyelerden de güzel haberler bekliyoruz” dedi. Heber. Kaan Bingül



Anahtar Kelimeler: Küçük esnaf paketten memnun değil
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli