Koş Mustafa Kızıltaş, koş!

Koş Mustafa Kızıltaş, koş!

Kızıltaş Son üç yıldır dünyanın en zor on sporu içinde yer alıp, 42 kilometrenin üzerindeki Ultra Maraton”yarışlarına katıldı




Bandırma Dağcılık Arama ve Kurtarma Derneği(BANDAK) antrenörü ve üyesi Mustafa Kızıltaş, hâlen faal şekilde dağcılık ve atletizm sporunu sürdürüyor.

Son üç yıldır dünyanın en zor on sporu içinde yer alıp, 42 kilometrenin üzerindeki Ultra Maraton”yarışlarına katılan Kızıltaş, şunları söyledi:

Dünyada uzun yıllar koşulan bu yarışları şöyle tanımlayabiliriz. Olimpik maratonlar, 42km 195 m uzaklıktadır. Oysa ultra maratonlar ise 42 kilometreden daha uzun koşulardır. Rotaları ise yol dışında, dağlarda, çöllerde, buzullarda, kamyonlarda vb, zor koşullar içeren mekânlarda yapılmaktadır. Örneğin, Çin'in Gobi Çölü'nde, Şili'nin Atakama Gölü'nde, Mısır'ın Büyük Sahra Gölü'nde, Antartika buzullarında, Amerika'nın Badwater Kanyonu'nda yapıldığı gibi 100 kilometreden, 1000 kilometreye dek uzaklıklar koşulmaktadır. Ayrıca 24,48 saat gibi sürekli koşulan ultra maratonlar yapılmaktadır.

Türkiye'de ilk ultra maraton, dünyaca ünlü Fethiye – Kemer arasında, 509 kilometreden oluşan antik Likya yolunun 250 kilometrelik bölümünde, 2010 yılında düzenlendi. Bu ultra maratonu, birinci olarak tamamladım. Ardından, 2011 yılında aynı maraton tekrarlandı. Bu yarışı da birinci bitirdim. Ayrıca, İstanbul Çekmeköy'de, 50 kilometrelik bir ultra maratonu da birincilikle tamamlayıp, ülkemizde yapılan ilk üç ultra maratonda şampiyonluğu kazandım. 2010  yılında, bir seferde 126 kilometrelik İznik ultra maratonu, nisan ayı içinde, İznik Gölü çevresindeki dağlarda koşuldu. Bu yarışta, rotayı yitirmem nedeniyle 10 km fazla koşmak zorunda kalınca, ikinci oldum.”

Bu başarılarının, tüm atletizm kamuoyunda dikkatleri çekmesine karşın Bandırma'da ilgi görmediğine işaret eden Mustafa Kızıltaş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Bu başarılarımı gören Likya yolu ultra maratonunu düzenleyen Argos İletişim Kültür Tanıtım Şirketi, tüm masraflarımı karşılayarak verdiği, Çin'de, Gobi Gölü'nde, altı günde,2490 km koşulan, uyku tulumu, giyecek, yiyecek, teknik malzeme, ilk yardım malzemesi, kafa feneri gibi, 13 kilogramı sırtımızda taşıyarak ve geceleri, önceden belirlenmiş kamp alanlarında uyuyarak, yarıştık. 7 – 16 Haziran  2012 tarihinde koşulan bu yarışa, 42 ülkeden, 160 sporcu katıldı. Çok sayıda uluslararası başarılı sporcunun yanı sıra yine birçok profesyonel sporcunun, sponsorlarla desteklenerek katıldığı bu yarışta, 54 yaşında olmama karşın genel sıralamada, yaş ortalaması 33 olan 8 sporcudan sonra 9. olarak, yaş kategorisinde 1.liği elde ettim. Bu başarım, yarış organizasyon ekibinin de dikkatini çekti.

Ayrıca, koşulan yerin Çin'in Sincan bölgesi olması nedeniyle orada yaşayan Uygur Türkleri, formamda taşıdığım Türk bayrağına olağanüstü ilgi göstererek, büyük bir heyecanla destek verdiler. Bu yarışta aldığım sonuç, daha önce yurt dışında koşulan ultra maratonlara katılan tüm Türk sporcularının aldığı en iyi derece olup, genel sıralamada ilk 10 içinde yer aldım.”

Kızıltaş, 22 Haziran 2012'de, NTV Spor'da, saat 14.00 – 16.00 arasında canlı yayına katılacağını, 7 Temmuz 2012'de ise 240 kilometrelik olup, 6 gün sürecek Kapadokya Ultra Maratonu'nda yarışacağını sözlerine ekledi.







Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 20.2 ° / 5.2 ° false
  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli