Köprüyü geçene kadar"DAYI!..."

Köprüyü geçene kadar

Büyükşehir düşü anlatıldığının tersine işlemeye başladı.

 

BÜYÜKŞEHİR DENETİMDEN ÖNCE BİLGİLENDİRDİ

BAŞKAN ERDEM: KAYIT DIŞI EN BÜYÜK SORUNUMUZ”

AMACIMIZ ÜZÜM YEMEK BAĞCIYI DÖVMEK DEĞİL”

Balıkesir Büyükşehir Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı ile Zabıta Daire Başkanlığı pazarlar, haller tarladan son tüketiciye kadar uzanan kanallarda yoğun bir denetime hazırlanıyor. Bu kapsamda BESOB Başkanı Fehmi Erdem ve oda başkanlarına bilgi verilerek esnafın zarar görmemesi için sistemin işletilmesine katkıda bulunmaları istendi

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi hızla alt yapı çalışmalarını tamamlayarak yetkili ve sorumlu olduğu alanlarda kurduğu birimlerle denetimlere başlamaya hazır hale geldi. Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Ahmet Metin Tüzün ve Zabıta Daire Başkanı Gürkan Kurtbaş BESOB Başkanı Fehmi Erdem, Başkan Vekili Necdet Erkan ve ilçelerden de gelen esnaf odası başkanı ile üyelerine yarın başlayacak olan Pazar yeri, yol ve ürün denetimleri hakkında bilgiler verdi. Toptancı hallerinin büyükşehire bağlanması ile Haller Koordinatörlüğü'nü kurduklarını anlatan Daire Başkanı Tüzün neleri denetleyecekleri hakkında bilgi verdi. Tüzün şöyle konuştu:

Yaş sebzenin pazarlaması denince akla tarladan son tüketiciye kadar olan ürün zincirinin tamamını aklımıza getirmemiz lazım. Tarladan soframıza gelene kadar bütün yollar, işlemesi, pazarlaması bütün yollara biz pazarlama kanalları diyoruz. Pazarlama kanallarının iyi olması demek tüketici en uygun şekilde tüketiciye ulaşması tüketicinin de sağlıklı ürün alması demektir. Ürün tarladan sofraya herhangi bir bozulmaya neden olmadan gelebilmesi için bu kanalların işletilmesi çok önemlidir. Özel sektör bizim pazarlama kanallarını işleten kurum. Bu kanallarda üretici var, alım satımda yer alanlar var, alıcı satıcı aracı diye kanallar var bunların hepsi bizim ilgi alanımızda.

AMACIMIZ ÜZÜM YEMEK BAĞCIYI DÖVMEK DEĞİL”

Hepinizin bildiği gibi 6360 Sayılı Büyükşehir Kanunu ile Balıkesir İli büyükşehir haline geldi. Büyükşehir olmakla birlikte aynı zamanda bütünşehir olduk. Tarladan sofraya kadar oluşan bütün süreç artık Büyükşehir Belediyesi'nin ilgi alanı içerisinde. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bu zincirdeki görevlerimizi yerine getirmek için teşkilatlandık. Ürün arzını takip etmekle sorumluyuz. Eskiden ilçe belediyelerinin sorumluluğunda olan toptancı halleri de artık Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğuna geçti. Peki Büyükşehir Belediyesi bu toptancı hallerindeki sorumluluğunu nasıl yönetiyor? Büyükşehir'in altında Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı var. Denetim aşamasında Zabıta Daire Başkanlığımız da yer alan bir kuruluştur. Haller Koordinatörlüğü kurduk. Bu Haller Koordinatörlüğünün altında Haller Zabıta Amirliğini oluşturduk. 5 tane sebze meyve toptancı hali bir tane de su ürünleri halimiz mevcut. Bu hallerde zabıta birimlerimiz de yer alacak. Hal olmayan diğer ilçelerimizi ise diğer hallerimiz arasında paylaştırdık. Her halin sorumluluk bölgesi var. Peki biz ne denetimleri yapacağız? Bildiğiniz üzere Pazar yerleri yönetmeliği var. Bu Pazar yerleri yönetmeliğinde ağırlıklı olarak Pazar yerlerinin düzeni, hijyeni ilçe belediyelerinin sorumluluğunda. Ama orada bizim de sorumluluğumuz var. Marketler, manavlar, pazarcılar, perakendeciler, komisyoncular hepsi bizim ilgi alanımızda. Lokantalar, oteller, soğuk hava depoları ilgi alanımızda. Biz kontrollerimizi hal şefliklerimizle beraber Pazar yerlerine kontrole çıkacaklar. Yol denetimlerine çıkacaklar. İş yeri denetimine çıkacaklar. Lokantalar, marketler, manavlar bunları tek tek dolaşacaklar. Yol denetimlerini yolların tamamında tahmin edilmeyecek zaman aralıklarında çıkacaklar faturalara, ürünlerin künyelerine, sisteme kayıtlı olup olmadıklarına bakacağız. Denetim yapacak personelimizin elinde tabletler olacak. Hal kayıt sistemine doğrudan giriş yapabilecekler. Sistem içinde kayıtlı mı değil mi? Kayıtlı olmayan ürünlerle ilgili cezai yaptırımlar var biliyorsunuz. Biz bunları esnafın hakkını korumak, son tüketicinin sağlıklı ürün tüketebilmesi için bu yasal görevimizi yapıyoruz. Eğer sağlıklı olmayan ürün, faturasız ürün yakalarsak hal rüsumunun %25'i kadar ceza uygulaması var. Eksik belge varsa, belgelerde oynama yapılmışsa 6.168 lira cezası var. Bu yüzden bu denetimlere başlamadan önce tüm esnaf arkadaşlarımızın uyarılmasını istedik. Bizler yarın bu denetimlere başlıyoruz. Hiçbirimiz ceza kesmek ve uygulamak arzusunda değiliz. Ama sistemin doğru düzgün yürütülmesini istiyoruz. Amacımız bağcıyı dövmek değil hep beraber üzüm yemek. Turizm sezonu başlayacak. Turizm sezonuna hazır girmemiz lazım. Vatandaşa sağlıklı ürün yedirmek zorundayız. Sizler üyeleriniz vasıtası ile bu hizmeti sağlıklı sunmak gibi bir göreviniz var bizim de denetlemek gibi bir görevimiz var. Para toplamak, ceza kesmek gibi bir derdimiz yok amacımız sistemin sağlıklı yürümesini sağlamak.

Balıkesir'deki merkezi halimizi daha düzgün bir yere taşıyacağımızı duyurduk körfezde üç tane halimiz var. Burhaniye'de, Edremit'te, Havran'da. Körfez Hali Projemiz var. Bununla ilgili çalışmalarımıza başladık kamulaştırma çalışmalarımız sürüyor. Üç tane küçük hal yerine bir tane büyük hal yerine getireceğiz. Bandırma'daki halimiz şu anda çalışıyor ancak orda da yükleme boşaltma ile ilgili sorunumuz var. Su ürünleri halimiz var Bandırma'da. Kentin çok göbeğinde kalmış, sıkıntılı bir yer. Onu da başka bir yere taşımak gibi bir düşüncemiz var. Oradaki personele hizmet içi eğitimlerimizi yaptık şimdi sahaya iniyor ve denetimlere başlıyoruz.  Bu hem tüketiciyi koruyacak hem de sizleri koruyacak. Bu denetimleri yaparken ilçe belediyelerini de yanımıza alacağız, onların yetkilerine tecavüz etmeyeceğiz. O yüzden hep beraber çalışacağız.

BAŞKAN ERDEM: KAYIT DIŞI EN BÜYÜK SORUNUMUZ”

BESOB Başkanı Fehmi Erdem de toplantıya katılan oda başkanı ve üyelere teşekkür ederek zaten yeni seçilen belediye başkanları ve daire müdürleri ile 7/24 iletişim halinde olduklarını, meseleleri birlikte çözmek için uğraş verdiklerini kaydetti. Başkan Erdem esnafın en temel sorununun kaçak, kayıt dışı olduğunu, kaçak kayıt dışı ile mücadele edilmesi için Balıkesir Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur'a bir komisyon kurulmasını önerdiklerini belirterek giden valinin bununla ilgilendiğini yeni valimize de konuyu ilettiklerini söyledi. Kayıt dışı ile mücadelede kurulacak komisyonun etkili olacağını belirten Başkan Erdem kayıt içinde vergisini veren, kurallara uyan esnafın mağdur edilmemesi için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Toplantının ardından Zabıta Daire Başkanı Gürkan Kurtbaş ve Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Ahmet Metin Tüzün makamında oda başkanlarına çay ikram ederek sohbet etti. 



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli