“Kızılderili Şiiri Antolojisi” kitabı

“Kızılderili Şiiri Antolojisi” kitabı

Amerikan Kızılderililerinin kültüründe şiir, “mitolojik” konularda harmanlanmış olup, aynı zamanda müziğin de ayrılmaz bir parçasıdır.

Amerikan Kızılderililerinin kültüründe şiir, “mitolojik” konularda harmanlanmış olup, aynı zamanda müziğin de ayrılmaz bir parçasıdır. Şiirler, ölüm törenleri ve ergenlik kutlamaları gibi ritüel törenlerde ve çocuk ninnilerinde okunur. Kızılderili şiirinin kavramları doğaya yakındır ve “Büyük Ruh” hakkında konuştuklarında doğal güçlere atıfta bulunurlar. Bu nedenle şiire egemen dil ve sanatları doğa çemberinde biçim bulur. Kızılderili şiiri, edebiyatında metodolojik yöntemler açısından irdelendiğinde, şiir ve retoriğin gelişimindeki psişenin genel sorunlar ve onu etkileyen belirli tarihsel koşullar da önemlidir.

“Kızılderili Şiiri Antolojisi” kitabı, ilk kez dünyanın en eski kültürlerinden sayılan ve de tarihi sürecine en ağır süreçlerde karşılamalarına rağmen sesini, kültürünü koruyan bir halkın şiirsel izini taşıyor.

“Kızılderili Şiiri Antolojisi”nin toparlanması, seçimi ve özenli çevirisini Ali Kartal yaptı. “Simurg Yayınları” tarafından basılan kitapta 13 farklı Kızılderili kabilesine mensup şairler yer alıyor.



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı