Kazdağlarında Çevre Kirliliğine tepki

Kazdağlarında Çevre Kirliliğine tepki

Kazdağları ve Kazdağları Milli Parkındaki kirlilik artışı çevrecilerin tepkisini çekip, ziyaretçi ve piknikçilerin günü birlik mesire yerlerini tercih etmeleri istendi.



Edremit
Körfezine turizmi kazandıran Kazdağları ve Kazdağları Milli Parkındaki” kirlilik artışı çevrecilerin tepkisini çekip, ziyaretçi ve piknikçilerin günübirlik mesire yerlerini tercih etmeleri istendi.


Edremit Körfezinin tüm güzelliklerini ve zenginliğini içerisinde saklayan, turizmin göz bebeği körfezin denizi ile kumu yanı sıra Kazdağları ve Kazdağları Milli Parkındaki kirlilik artışı çevrecilerin tepkisini çekti. Sadece çevre kirliliği değil yangınlara karşıda dikkatli olunması konusunda çevrecilerden uyarı geldi.

1993 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilen Kazdağları Milli Parkı 21.452 hektarlık alana ile kısmen çevre talanından korunsa da özellikle piknik sonucu çöplerini bir çalı dibine gizleyenler, pet şişeleri doğaya terk edenlerin olduğu, izinli gezilerde Alan Kılavuzlarının ilgilerine rağmen korunamaması düşündürücü olduğu belirtildi.

Kazdağları eteklerindeki 2. konutlar ile madencilerin verdiği talan ve zararın yüzyıllarca tamir edilemeyeceği vurgulanıp, yetkililerin dikkatli olmaları istendi.

Tozlu Yayla Çeşmesi” sadece su içmek veya meyvelerimizi, karpuzu soğutmak amacıyla kullanılması gerekirken, piknikçilerin burada maalesef deterjanlı bulaşık yıkamak ile 50 yılı aşkın bir cam ağacının kurumasına sebep olduğu, buda yetmiyor gibi halkın faydalandığı bir çeşmenin tahrip olmasına sebebiyet verilmesi üzücü olduğu belirtildi.

Turizm mevsiminin başladığı ilk günden çevreye terk edilmiş piknik artıkları, naylon torba ve petlerle dolmaya başlaması sorumları yanı sıra yangınlara karşıda daha dikkatli olmaları istenirken, ziyaretçilere de bu konuda önemli sorumlulukların düştüğü açıklandı.

KAZDAĞININ TARİHİ DEĞERLERİNİ KORUYALIM

Dünyada bir tek bizde mitolojinin ana vatanı Tanrı Zeus'ın topraklarını, Dünyanın ilk güzellik yarışması yapılan yer Kazdağlarıdır.

Fatih Sultan Mehmet Han'ın İstanbul'u fetih öncesi 1452 yılında ziyaret edip 15 gün Padişah Alanında otağını kurup çalışmaları izlediği, Edremit Körfezinde bulunan 7 adet gemi tersanelerindeki çalışmaları bizzat yerinde izlediği yer yine Kazdağlarıdır.

Karadeniz, Eğe ve Akdeniz iklimlerini aynı anda yaşatan özel bir dağ olan dünyada sadece Kazdağlarında yetişen Kazdağı Köknarı bu gün özel koruma altına alımıştır.

Truva Savaşında yapılan Atın Ağacının yine Kazdağı Köknarından yapılması, 800 bitki çeşidiyle, dünyada bir tek Kazdağında bulunmaktadır. Dünyada sadece Kazdağlarında bulunan 36 çeşit endemik bitki çeşidiyle korunması zorunlu Kazdağı Milli Parkıdır.

Bölgemizi ziyaret eden pikniklerin Kazdağlarının yamaçlarında bulunan yalancı cennetlerden olan Darıdere, Pınarbaşı,  Hasanboğuldu, Hanlar, Şıpsıpdede, Çamlık, Değirmen Boğazı, Su Çıktı” gibi birçok günübirlik mesire yerlerini tercih etmeleri özellikle istendi. 





Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli