Katı atık birliği toplandı

Katı atık birliği toplandı

AB fonlarından yararlanacak proje yaşama geçtiğinde bölgenin çöp sorunu çözüme kavuşacak.




 

DEV PROJE START ALIYOR

Kentimizin ve bölgemizin atık sorununa kalıcı çözüm üretecek olan Katı Atık Tesisi Projesi start alıyor. Bu çalışmalar kapsamında projenin Master Plan, Atık Karakterizasyon çalışmaları ve Fizibilite çalışmalarını gerçekleştirecek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımlar Daire Başkanlığı'nın müşavir firmaları PM GRUBU ile PARSONS BRİNCKERHOFF konsorsiyumu, kentimizde ilk çalışmalarına başladı. Ekip, Avrupa Birliği standartlarına uygun bir Katı Atık Tesisin inşasına kadar gerekli olan tüm çalışmaları gerçekleştirecek.



Kentimiz ve bölgemiz için tarihi bir gün”


Konuyla ilgilim olarak gerçekleştirilen oturumda Katı Atık Tesisi süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Sedat Pekel, kentimiz ve bölgemiz için böylesine önemli bir projenin hayata geçmesi adına tarihi bir gün yaşandığını söyledi. Başkan Pekel: Bandırma kapladığı alan, barındırdığı nüfus ve çevresindeki belde ve ilçelerle çok önemli bir bölge. Tabi bu bölgenin sanayi, ticaret ve turizm kimliği de ön planda. Buna bağlı olarak birçok bölgede sorun olan katı atık sorunu hem kentimizin hem de bu bölgenin önemli bir sorunu olarak karşımızda duruyor.  Bu sorunun giderilmesine yönelik gerekli çalışmalarımızı da yaparak bölgeyi kapsayan bir birliğin oluşturulması kararını almış, Bandırma Belediyesi'nin dışında Erdek, Edincik, Ocaklar, Karşıyaka'dan oluşan Güney Marmara Belediyeler Birliğimizi oluşturmuştuk. Bu süreçle birlikte çöp probleminin çözümünde uygulanacak proje yerinin tespitini de yaparak gerekli imar plan değişikliklerini de tamamladık. Ayrıca bu alana yakın yerleşim birimlerinin sakinlerinden de çetle ilgili gerekli imza desteğinin de aldık. Bandırma Belediyesine ait yaklaşık 10 dönüm yerin dışındaki 87 dönümlük yerin tahsisi için konuyu Balıkesir Valisiyle paylaştık. Önümüzdeki hafta bu işleminde tamamlanacağına inanıyorum” dedi.



Katı Atık projesini en geniş kapsamlı bir şekilde gerçekleştirmeyi düşünüyoruz”


Belediye Başkanı Sedat Pekel konuşmasının devamında birliğe katılım adına komşu ilçe ve belderden de önemli derecede talepler olduğunu belirterek bu açıdan Katı Atık projesini en geniş kapsamlı bir şekilde hayata geçirmeyi düşündüklerini ifade etti. Pekel: Güney Marmara' da biriliğin üyesi olmayan ancak üye olma talebi bulunan belde ve ilçelerimizde var. Bu açıdan Katı Atık projesini en geniş kapsamlı bir şekilde düşünüyoruz. Birlik olarak bu projenin bir an önce hayata geçirilerek çöp sorunun çözümü ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Umuyorum ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımlar Daire Başkanlığı ile birlikte onlarına müşavir firmaları olan PM GRUBU ile PARSONS BRİNCKERHOFF konsorsiyumunun ortaklaşa hazırlayacağı bu proje, bizim bölgesel sorunlarımızın çözümüne yönelik sürecide hızlandırarak önemli bir katkı sağlar” dedi.



Katı Atık Projesi gerek Çevre bakanlığı açısından gerek Türkiye açısından çok önemli projelerden biri”


Projenin hazırlık aşamasını gerçekleştirecek ekibin lideri olan Mirjana Stankovic, bu projenin Çevre bakanlığı ve Türkiye açısından da çok önemli bir proje olduğunu söyledi. Stankovic,  Avrupa Birliği standartlarında yeni bir tesisin inşasına kadar olan sürece kadar gerekli olan tüm çalışmaları gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi. Proje Takım Lideri Mirjana Stankovic: Bu Katı Atık Projesi gerek Çevre bakanlığı açısından gerek Türkiye açısından çok önemli projelerden bir tanesi. Bizlerde bu projeye çok ciddi şekilde baktığımızdan yerinde çalışmalar yapmak adına buradayız. İmzalanan sözleşme kapsamında Avrupa birliği standartlarında yeni bir tesisin inşasına kadar olan sürece kadar gerekli olan tüm çalışmaları gerçekleştireceğiz. İlk olarak tüm birlik için Atık Yönetim Sistemine ilişkin gerekli olan Master Planları hazırlayarak çalışmalarımıza başlayacağız. Bu çalışmalar içersinde mevcut atık yönetimi sistemi ile ilgili nelerin yapıldığı ve geleceğe dönük nelerin yapılabileceği gibi çalışmalarda bulunacağız.

AB Fonları açısından Fizibilite Raporları önemli bir noktayı oluşturuyor”

Bununla birlikte Atık Karakterizasyon çalışması gerçekleştireceğiz. Bu çalışmayı Güney Marmara Belediyeler Birliği ile ortak hareket ederek uygulayacağız. Ayrıca atık çeşitleri ve miktarları üzerine de bir çalışmamız olacak. Master Plan ve Atık Karakterizasyon çalışmalarının dışında fizibilite çalışmasını yapacağız. Özellikle AB Fonları açısından Fizibilite Raporları önemli bir noktayı oluşturuyor. Ayrıca Mühendislik kadromuz tesisisin inşası için gerekli bütün tasarımları yapacak. Bu projede sıvı atık depolama alanı öncelik listesinde birinci sırada yer alıyor. Bütün bu çalışmaları en iyi katlede ve gerekli olan süre içinde tamamlayacağına inanıyorum”





Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı