Kapıdağ’daki yüksek gerilim hattı tehlike saçacak!

Kapıdağ’daki yüksek gerilim hattı tehlike saçacak!

TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından Kapıdağ’a kurulacak yüksek gerilim hattına tepkiler sürüyor.

TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından Kapıdağ’a kurulacak yüksek gerilim hattına tepkiler sürüyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan bir uzman kişinin değerlendirmesini aşağıda sunuyoruz:

“Erdek İlhanköy ile Bandırma arasında 2x154 KV, toplamda 308 KV Bandırma 2-Edincik RES/Erdek TM EEİH Projesi kapsamında yüksek gerilim hattı kurulumuna ilişkin uygulama çalışmalarına başlanmış olup, güzergâh boyunca dikilecek direklerin yerleri işaretlenmiştir.

30 kilometre uzunluğunda kurulacak olan hattaki 6, 7, 8 numaralı direkler, bölgemizin ve ülkemizin önemli kültür varlıkları arasında yer alan, 1. derecede arkeolojik sit alanı ve kazı alanı sınırları içindeki Kyzikos Antik Kenti’nden geçmektedir. Bu alanda, ilgili kurumlar tarafından koruma amaçlı imar planları kapsamında çivi bile çakılmasına izin verilmezken ve tüm mevzuatlar buna engelken, antik kentin içinde yaklaşık 4 kilometre boyunca 4 ana direk ve belki onlarca tali direk geçecek, bunlar için çeşitli derinliklerde ve genişliklerde çukurlar kazılacak, betonlar atılacak, yollar yapılacak ve diğer tali işlerle sit alanının arazi yapısı ve henüz gün yüzüne çıkma çalışmaları tamamlanmamış olan kültür varlıkları talan edilmiş olacaktır.

Ayrıca 30 kilometrelik güzergâhın tamamı ağaç örtüsü ile kaplıdır. İnşaat çalışmalarından etkilenecek orman alanı yaklaşık 962.455 metre kare(96.2 ha), yani 962,5 dönüm olup, bu çalışmalar sırasında değişik türde kızılçam, fıstıkçamı, sahil çamı, meşe, ceviz, kayın, kestane vs. olmak üzere yaklaşık 32 bin adet ağaç kesilecektir. Ayrıca 1. derecede sit alanı niteliğindeki kültürel mirasımız olan Kyzikos Antik Kenti nasıl böyle talan edilir, anlamak mümkün değildir.

Bu nedenle, ileride dönüşü mümkün olmayan sonuçların oluşmaması için söz konusu projenin bir an önce iptal edilmesi ve örnekte olduğu gibi daha güvenli, sağlıklı ve ekolojik çözüm yolları ile çözüme kavuşturulması gerekmektedir.”

ÇED RAPORU ALINMIŞ!

Ancak bu yatırımla ilgili olarak 8.7.2019 tarihli, Çevre Etki Değerlendirme Raporu(ÇED) alındığı da ortaya çıktı. Kararda şöyle denildi:

“Balıkesir ili, Bandırma ilçesi, ‘Sulubodur’ mevkiindeki TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan 154 kV(Bandırma 2-Edincik RES)Brş.N-Erdek TM EEİH projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED raporu, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliği’nin 14’üncü maddesi gereğince komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımıza ‘Çevresel etki değerlendirmesi olumlu’ kararı verilmiş olup, Balıkesir Valiliği(Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait nihai ÇED raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanunu’na istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”  ÖNDER BALIKÇI



  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı