Kapıdağ´a yeni proje

Kapıdağ´a yeni proje

Kafaoğlu´nun danışmanı Aydın Özen: ?Bölgenin ruhuna en uygun kent Kyzikos?

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu´nun danışmanı Aydın Özen, Büyükşehir olarak Balıkesir Altınova´dan, Bandırma Kurşunlu arasındaki sahil şeridiyle ilgili yeni kurumsal nitelikli çalışmalar planladıklarını açıkladı.

Ulaştırma Bakanlığı´nın, liman ve hava meydanlarından sorumlu Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcılığı görevinden emekli olduktan sonra eskiden beri tanıdığı Kafaoğlu´nun isteği üzerine kendisiyle çalışmaya başladığını vurgulayan Özen, şunları söyledi:

?Türkiye´de ilk kez, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, ?Kıyı Yapıları Daire Başkanlığı´, meclis kararıyla kuruldu. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nde, kıyı işleri ağırlıklı olarak projeler üreteceğim. Türkiye genelinde 8330 kilometrelik sahil şeridimiz var. Balıkesir´in ise Altınova´dan, Bandırma Kurşunlu´ya kadar sahil şeridi bulunuyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, 15 Temmuz´dan bu yana 550 bin metre karelik yerin kumunu temizledi. Önümüzdeki dönemde, yosunlar dahil tüm sahillerimizi temizleyeceğiz. Muğla, 740 kilometre ile ülkemizin en uzun sahiline sahip ilimiz. Balıkesir´in ise 720 kilometre sahil şeridi bulunuyor. İlimizde ayrıca 23 ada var. Balıkesir´in, Ege ve Marmara´ya kıyıları var.?

/resimler/2018-8/18/1215022854865.jpg

                  ŞEHİR 2023 PROJESİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın ?Şehir 2023 Projesi? kapsamında önce pilot olarak Gaziantep, Konya ve Kayseri´nin seçildiğini, daha sonra buna Balıkesir ilini de dahil ettirdiklerini belirten Özen, şu bilgiyi verdi:

?Bu projenin üç ana ayağı var. Yeşil, akıllı, geleneksel-kültürel kentler oluşturmak. Bu nitelikteki kentlerden birini de Erdek´e bağlı Tatlısu Mahallesi´nde yaşama geçirmek istiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu konuda çalışma yapmak üzere Hacettepe Üniversitesi´ni görevlendirdi. Tatlısu´da oluşturulacak akıllı kent projesi kapsamında, Tatlısu, eski liman kampı ve Tanaşa iskeleleri onarılacak. Burada en çok 4 katlı yapılar olacak. Proje, Tatlısu Mahallesi merkezinden, eski liman kampı tepesine kadar 874 dönümlük bir alanı kapsayacak.?

/resimler/2018-8/18/1215512856005.jpg

                   KAPIDAĞ´A AYRI BİR PROJE

Kapıdağ´a da ayrı bir proje uygulayacaklarına işaret eden Özen, şöyle konuştu:

?Kapıdağ´ı çok önemsiyoruz. Burada yaptığımız ön incelemelerde, müdahale edilmesi gereken 21 nokta belirledik. Bu arada, deniz teknolojisi alanında 4 milyonluk küçük nüfusuna rağmen Avrupa´dan bile ileri durumda olan Norveç´ten de bir grup uzman, Kapıdağ körfezinde incelemelerde bulundu. Onlarla üniversiteler bazında ortak bir ARGE çalışması yapılabileceğini düşünüyoruz. Kısacası biz, artık, kıyılarımızı, ?Ben yaptım oldu´ sakat anlayışından kurtarmak ve kurumsal yapıya kavuşturmak istiyoruz. Tabii, Kapıdağ projesi birkaç yıl sürecek bütünleşik bir uygulama olacak. Bu bütünleşik proje içinde Bandırma, Erdek ve adalar da yer alacak.?

/resimler/2018-8/18/1216249262750.jpg

               HAREKET NOKTASI KYZİKOS

Her olaya bir üst bakış açısından bakmak gerektiğine dikkati çekerken, şehirlerin de ruhu bulunması gerektiğinin altını çizen Özen, şöyle konuştu:

?Şehirlerin bir hikayesi ve ruhu vardır. Bu bölgenin ruhuna en yakın kent, Kyzikos´tur. Hatta Bandırma ve Erdek´i de, bu büyük kentin iki mahallesi olarak düşünebiliriz. Büyük kentleşme hareketi, Kyzikos´tan şekillenmelidir. Buna bağlı olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´ne, Kyzikos yapılanması için 8 bin dönüm alanı kapsayan planlama ve projelendirme yetkisi verdi.?

/resimler/2018-8/18/1217509576959.jpg

              EYLÜLDE BANDIRMA SEMPOZYUMU

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nin, eylül ayı içinde, Bandırma´da, ?Bandırma ve Çevresi? konulu, uluslararası bir sempozyum düzenleyeceğini belirten Özen, ?Bu alanda uzman olan Prof. Dr. Zekai Mete´nin organizasyonunda gerçekleştirilecek bu sempozyumda çok sayıda bildiri sunulacak. Bunları 43´ü, Kapıdağ kıstağını kapsayacak? dedi.   Önder BALIKÇI



Reha Uluçay
18.08.2018 22:13:54
Kıyı şeritlerine ilgi tabi ki güzel ama restorasyon projesi bile hazır olan Narlı daki kilise nin yapılması bölgeye inanç turizminide getirecektir. Lütfen bir el atalım. Saygılarımızla

Anahtar Kelimeler: Kapıdağ yeni proje
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli