Kapıdağ RES’leri CNN Türk’te Yeşil enerji doğadan almamalı, doğaya vermeli

Kapıdağ RES’leri CNN Türk’te Yeşil enerji doğadan almamalı, doğaya vermeli

Kapıdağ’da bulunan 20 adet Rüzgâr Enerji Santrali (RES), CNN Türk’ün “Yeşil Doğa” programında yer aldı.

Kapıdağ’da bulunan 20 adet Rüzgâr Enerji Santrali (RES), CNN Türk’ün “Yeşil Doğa” programında yer aldı.

Güven İslamoğlu’nun hazırlayıp sunduğu programda Kapıdağ’ın yanı sıra Karacabey ormanlarında kurulan RES’ler de eleştirildi.

Kapıdağ’daki RES’ler konusunda düşünceleri alınan CHP Erdek Belediye Meclis üyesi ve eski başkan vekili Hasan Yapakçı, rüzgâr enerji pervanelerinin tırlarla getirilmesi sırasında ve daha sonra bunların kurulması aşamasında binlerce ağacın kesildiğine dikkati çekerek şunları söyledi:

“Kesilen bu ağaçlar arasında kayın, gürgen, ıhlamur başta olmak üzere her çeşit ağaç var. Üstelik kayın, doğaya en yararlı ağaçların başında geliyor ve Avrupa’da koruma altında bulunuyor. 2012 yılında lisans alınan 20 RES halen çalışıyor. Önümüzdeki dönemlerde bunların sayısının 80-90’a yükseleceği öne sürülüyor. RES’ler, bölgedeki iklimi de olumsuz etkiledi. Çünkü yağmur bulutlarını dağıttıklarından bölgede yağışlar azaldı. RES’ler aynı zamanda manyetik alan da yaratıyor. Bu durum, ormandaki evcil hayvanları da çok olumsuz etkiliyor. Yabani hayvan sayıları azalıyor. ”

Bölgede, RES’lere en yakın yerde bulunan Erdek’e bağlı İlhan Mahallesi’nde yaşayan iki vatandaş da RES’ler konusunda düşüncelerini açıkladılar. Bu vatandaşlardan biri şöyle konuştu:

“Bizlere sormadan, düşüncemiz alınmadan bu RES’lerin kurulmasıyla zeytin rekoltemiz ve zeytinimizin kalitesi düştü. Bu arada, RES’lerin hemen altında yer almamız ve önümüzdeki ağaçların kesilmesi nedeniyle yağan yağmurlarda büyük sorun yaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde fazla olmamasına rağmen yağan bir yağmur sonucunda mahallemiz çamur içinde kaldı. Çünkü bu yağmur ve çamuru tutacak ağaç kalmadı. Burada bir dere yatağı var. Daha şiddetli bir yağışta daha büyük sıkıntılarla karşılaşabileceğimiz endişesi içindeyiz.”

MURAT DEMİR

CNN Türk’ün yayınında, Kapıdağ’ın yanı sıra Karacabey ormanlarında kurulan RES’lere de yer verildi. Bu arada, Bursa DOĞADER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demir’in de düşüncelerine başvuruldu. Ülkemizin yeşil enerjiye ihtiyacı olduğunu, buna karşı çıkmadıklarını vurgulayan Demir, şunları aktardı:

“Yeşil ve yenilenebilir enerjiye elbette ki karşı çıkmıyoruz. Devlet de bu yatırımları yapan şirketlere teşvik vererek destekliyor. Ancak bu yatırımları yapan şirketler teşvikleri yanlış kullanıyor. Hiçbir bilimsel araştırma yapmadan, istedikleri yerlere RES’leri dikiyorlar. Daha sonra ortaya çıkan bu olumsuzlukların sorumlusu bu şirketler olduğu kadar aynı zamanda onlara izin veren yetkililer, kurum ve kuruluşlardır.”

CNN Türk’teki “Yeşil Doğa” programını yapımcısı ve sunucusu Güven İslamoğlu da programda, “Daha önce bu bölgeye Pomak düğünleri ve kırmızı soğan konularını işlemek için gelmiştim. Ancak kayın ormanları ve endemik bitkilerin zengin olduğu bu bölgelerde kantarın topuzunun kaçtığını gördüm. Yeşil enerji, doğadan almamalı, doğaya vermeli” dedi.   ÖNDER BALIKÇI



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı